Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lateralizacja rzepki

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafal1977

Rafal1977
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2013 - 14:46

Witam Wszystkich,

Jestem osobą dość aktywną od wielu lat, w szkole podstawowej i liceum trenowałem łyżwiarstwo szybkie oraz kolarstwo szosowe.
W latach studiów była przerwa od sportu, do którego bardzo aktywnie powróciłem 6 lat temu. Od tego czasu regularnie amatorsko trenuję kolarstwo szosowe, jeżdżę na nartach i biegam (głównie zima).

Zeson kolarski zakończyłem w październiku 2012, kilka tygodni przerwy i zaczęły się przygotowania do nowego sezonu 2013, głównie bieganie (3-4 razy w tyg po 35-40 min dystans 6 km). Z końcem lutego 2013 byłem 7 dni na nartach dość dająć sobie w kość.

Po powrocie, rozpakowując torbę, wstająć z pozycji kucania usłyszałem, że mam trzaski w prawym kolanie podczas podnoszenia się. Jak przyłoże rękę do kolana wchodząc po schodach trzasków w kolanie nie słychać, ale czuć pod ręką, że coś mi się w tym kolanie przesuwa. Dodam, że nie miałem żadnego urazu/kontuzji na nartach. Kolano mnie także nie boli ani nie puchnie.

Poszedłem do ortopedy, stwierdził, że mam stan zapalny (przeciążenie kolana), dał lek przeciwzapalny + skierowanie na USG.
W USG wyszło mi, że mam lateralizację rzepki, która podczas napięcia mięśnia zwiększa się o 6mm (co jest ponoć u mnie przez zbyt silny mięsieć czworogłowy na prawym udzie).

1. Cóż to takiego ta lateralizacja ?
2. Czy można z tym biegać ?
3. Czy można z tym jeździć na rowerze (sezon się zaczyna) ?
4. Czy można z tym jeździć na nartach ?
5. Czy czeka mnie długa przewa od sportu, czego sobie nie wyobrażam, czy też nadal można trenować ?

Wiem, że jest w interencie pełno informacji, ale częstos przecznych (np. dotyczących jazdy na rowerze), wizytę kolejną u ortopedy mam dopiero 13.03 wieczorem, ale może ktos z Was zna to z praktyki lub wie cos więcej z tym związanego ?

Z góry dziękuję za pomoc i Wasze opinie :)

#2 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2013 - 16:12

Po wyleczeniu stanu zapalnego można jeździć na rowerze, ale na umiarkowanej intensywności. Jednocześnie trzeba zacząć jak najszybciej rehabilitację polegającą na wzmocnieniu głowy przyśrodkowej czworogłowego.

1-2 miesiące intensywnej rehabilitacji (2-3x na tydzień) połączonej z umiarkowaną jazdą na rowerze i można przejść do pełnych obciążeń, nawet startowych.

#3 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądFrancja

Napisano 08 marzec 2013 - 21:05

Dokładnie tak jak podał schwepes i dodatkowo fizjoterapeuta może dorzucić Ci na początku kinesiotaping i będzie ok :)

#4 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 08 marzec 2013 - 21:27

jeśli rzepka "ucieka Ci" na zewnątrz są pewne ortezy, które mogą pomóc w przytrzymaniu jej, ale pamiętaj, żeby miały silikon na zewnątrz i duży otwór, żeby rzepka swobodnie poruszała się po fizjologicznym torze, jak będziesz miał za małą dziurkę w ortezie na rzepkę - możesz zniszczyć troczki przez nadmierny ucisk.
lekarz może wypisać Ci na to "wniosek o refundację z NFZ" - pieczątka NFZ i parę złociszy w kieszeni

Dodaj odpowiedź