Jump to content

Shimano 105/Tiagra a kaseta 8 rzędowa

6 replies to this topic

#1 Gosc_sk896_*

Gosc_sk896_*
  • Gość

Posted 15 March 2013 - 22:32

Cześć,

składam rower szosowy i mam problem z doborem przerzutki tylnej. Kaseta 8 rzędów 12/26, korba 2 blaty 40/52, czyli pojemność układu 26. Rozważam kupno przerzutki Shimano 105 RD-5701 lub Tiagra RD-4601 - obie na krótkim wózku.

Pytanie mam następujące - czy owe przerzutki obsłużą taką kombinację. Producent podaje całkowitą pojemność 105tki jako 33T a Tiagry 34T więc powinno być ok.

Z drugiej strony w tablicy kompatybilności:

http://bike.shimano....ility Chart.pdf

nie ma kombinacji 105 z 8 rzędową kasetą, ale za to jest kombinacja z Tiagrą, a Tiagry z 8 rzędami. Czy w tym wypadku można przyjąć, że 105 obsłuży 8 rzędów?
Czy ktoś z Was przetestował 105 RD 5701 SS lub Tiagrę RD 4601 SS na 8 rzędach?

Pozdrawiam!

#2 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Posted 15 March 2013 - 23:17

Ta przerzutka Tiagra RD 4601 SS, jak patrzyłem w bikekatalogu to jest 10-rzędowa.
Przerzutka, kaseta i manetki muszą pasować bo nie będzie chodzić.
Ja mam manetki 105 10-rzedowe, przerzutkę Sory 9-rzędową i kasetę 10-rzędową.
Na wszystkie ząbki mi wskakuje ale źle to działa. Raz muszę kliknąć np. 2 razy by wskoczyło o 1 ząbek, a raz 2 razy w górę i raz w dół by uzyskać ten efekt. Na szczęście to zimówka.

#3 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 15 March 2013 - 23:57

Można dać przerzutkę 10-biegową do napędu 8-biegowego (mówię o przerzutkach szosowych, bo w MTB już nie - tam świadomie Shimano wprowadziło zmieniony ciąg linki w przerzutkach Dyna-Sys). Nie powinno być problemu z indeksacją.

W druga stronę (tak jak u Ciebie, Pająk) już gorzej, bo przerzutce z niższej grupy może brakować precyzji wymaganej przy 10 biegach. Ale żeby aż tak? Może jakiś problem z linką i pancerzem?

Nie wiem, na ile istotna jest szerokość wewnętrzna wózka i same kółka przerzutki.
Ja z powodzeniem używałem przerzutki 105 (5600) z napędem 7-biegowym, ale miałem tam założone kółka BBB Rollerboys, gdzie są różnej grubości podkładki dystansowe i można ustawić szerokość wózka pod odpowiedni łańcuch.

#4 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2013 - 07:55

sk-896 Wkładaj smiało ta 105- bedzie bezprobemowo działała z 8 biegami

Pająk- do kontroli okablowanie i hak przerzutki- obstawiam krzywy hak

#5 Gosc_sk896_*

Gosc_sk896_*
  • Gość

Posted 16 March 2013 - 08:25

D.Z.I.Ę.K.U.J.Ę!!!

#6 Gosc_Pająk_*

Gosc_Pająk_*
  • Gość

Posted 16 March 2013 - 18:43

Pancerze i linki zmieniłem ostatnio i wydaje mi się że to jest problem tylnej przerzutki. Próbowałem ją wyregulować, ale nie działa prawidłowo na całej rozpiętości kasety np. od 14 do 17 działa, a powyżej już mam problem, lub na odwrót jak powyżej działa to z tamtym zakresem mam problem. Nie będę jej teraz zmieniał bo już mało zimy zostało i da się z tym przeżyć.

#7 Gosc_agnes_*

Gosc_agnes_*
  • Gość

Posted 24 March 2013 - 20:00

Jeżeli nie jest to problem linki i pancerzy to to jest na pewno coś z tylną przerzutką, ale jeżeli Ci to nie przeszkadza i da się z tym żyć to nie ma co za dużo przy tym główkować bo głowa rozboli.

www.wedkarski.com - niezawodny.

Reply to this topic