Kupiłem niedawno scotta speedstera s20 na 105 i tak sobie przemyślałem, że będę miał parę części do wymiany. Oczywiście kaseta tiagry 12-30 poszła na odpał i teraz myślę co dalej. Otóż mam korbę shimano 105 fc-5750 (compact) 172.5mm i pomyślałem, że może być trochę za krótka na wzrost 184cm i nogę 91.5cm ale z drugiej strony może dałoby radę, siodło wyżej i setback większy. No niestety mam drugi problem bo przeczytałem, że compact nie jest zły jednak najbardziej by mi pasowało gdyby współpracował z kasetą 11-23. Już miałem zamiawiac gdy zobaczyłem, że nie ma takiej kasety w modelu 570 (kolejny wkurw) i najmniejsza to 11-25 :/ No to pomyślałem wymienię sobie jeden blat 34 na 39 ale co się okazało, że rozstaw osi jest inny i nie wymienie. Sprzedać korbę czy się z kimś wymienić jak da radę? Co byście doradzili? Rower był używany około 1000km i korba ma bardzo niewielkie ryski.
Wymiana blatów czy korby w 105
Started By
Julkos
, 16 mar 2013 19:59
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 marzec 2013 - 20:52
Tylko czy ta koronka będzie idealnie współgrała ze 105? A poza tym długość korby 172.5 na nogę 91.5cm to jest trochę mało i wydaje mi się, że 175 minimum powinienem mieć bo 177.5 shimano 10 nie robi. Dla mnie to jedna wielka kpina bo kasety 11-23 nawet nie ma i korby 177.5 dla wysokich i w kompakcie nie można wymienić koronek na oryginalne o większej ilości zębów. Czy bym stracił tak dużo to nie wiem. Najlepiej jakby ktoś się zamienił.
Gosc_Pająk_*
Napisano 16 marzec 2013 - 21:28
Ten blat Stronglighta powinien bez problemu współgrać ze 105. Ja używałem tylko duży (46) już do osprzętu Shimano przy kasecie Ultegry i łańcuchu Dura-ace, w Sramie przy łańcuchu i kasecie Ultegry i nigdy nie miałem problemów. Jedynie z osprzętem 11-rzędowym może wystąpić. Długością korby się nie przejmuj, ja mam taki sam wzrost i jeździłem na 175mm. Z powodów technicznych musiałem zmienić ją i kupiłem 170mm, bo była w dobrej cenie. Nie odczułem żadnej różnicy, ale każdy jest inny. Jak Ci się dobrze jeździ to nie ma powodu żeby ją zmieniać.