Koła Mavic Aksium
Started By
Greg_Veinard
, 14 mar 2007 21:21
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 marzec 2007 - 21:42
za wygląd: 8/10 (przypominają ksyriumy)
za wagę : 5/10 (shimano 550 są lżejsze)
ponoć są sztywne i mają dobre recenzje
edit: rama dosyć ciężka, malowanie takie sobie, moim zdaniem nie warto - na allegro jest tyle okazji... (chociaż może się wypowie jakis posiadacz ramy accent ?)
pozdr
pańcio
za wagę : 5/10 (shimano 550 są lżejsze)
ponoć są sztywne i mają dobre recenzje
edit: rama dosyć ciężka, malowanie takie sobie, moim zdaniem nie warto - na allegro jest tyle okazji... (chociaż może się wypowie jakis posiadacz ramy accent ?)
pozdr
pańcio
#5 Gosc_BikerFG_*
Napisano 15 marzec 2007 - 09:03
Mam te kola od kilku dni, przebieg niewielki bo narazie zdazylem zrobic na nich jeden wypad - ok. 100 km.
Zastanawialem sie nad kupnem tez Shimano WHR550, jednak doplacilem do Mavic'ow.
Prezentuja sie w real jak dla mnie rewelacyjnie i nie wygladaja klockowato na pewno, moze na zdjeciach tak wygladaja... Sa dosyc sztywne a na pewno duzo sztywniejsze niz moje poprzednie zbudowane na obreczach AlexRims DA22 (chociaz na te nie moglem tez w ogole narzekac) i fajniutko sie kreca . Narazie jestem bardzo zadowolony...tyle, ze jakies konkrety bede mogl napisac za jakis czas jak sie przejedzie troche km...
Zastanawialem sie nad kupnem tez Shimano WHR550, jednak doplacilem do Mavic'ow.
Prezentuja sie w real jak dla mnie rewelacyjnie i nie wygladaja klockowato na pewno, moze na zdjeciach tak wygladaja... Sa dosyc sztywne a na pewno duzo sztywniejsze niz moje poprzednie zbudowane na obreczach AlexRims DA22 (chociaz na te nie moglem tez w ogole narzekac) i fajniutko sie kreca . Narazie jestem bardzo zadowolony...tyle, ze jakies konkrety bede mogl napisac za jakis czas jak sie przejedzie troche km...
#7 Gosc_senjiro_*
Napisano 24 wrzesień 2008 - 16:50
w tej kwesti sie totalnie nie zgodze:) to kola wogole nie sa sztywne:) wczesniej mialem w szosie whr 500 i szytnowsc byla podobna, a przednie koło to juz wogole porazka:) jak dorwiesz gdzies na allegro botranger select to polecam, chyba najlepsze kola na jakich jezdzilem do tej pory:)Sa dosyc sztywne a na pewno duzo sztywniejsze niz moje poprzednie zbudowane na obreczach AlexRims DA22
Napisano 18 sierpień 2011 - 13:02
Cześć..
Myślę ,że tutaj się mogę spytać bo temat tyczy się właśnie tych kółek, a raczej tylnego przede wszystkim...
Przy kręceniu korbą do tyłu koło również się kręci do tyłu... Przy jeździe na rowerze ,gdy kręcę korbami w tył zaczyna dziwnie charczeć i jakoś wibrować...
Czy to są łożyska do wymiany ? Z bębenkiem coś nie tak czy co ?
:roll:
Myślę ,że tutaj się mogę spytać bo temat tyczy się właśnie tych kółek, a raczej tylnego przede wszystkim...
Przy kręceniu korbą do tyłu koło również się kręci do tyłu... Przy jeździe na rowerze ,gdy kręcę korbami w tył zaczyna dziwnie charczeć i jakoś wibrować...
Czy to są łożyska do wymiany ? Z bębenkiem coś nie tak czy co ?
:roll:
Napisano 18 sierpień 2011 - 19:20
no trzeba rozebrać piaste i zagladnąćdo nie sam sie nie rozbierze przecie.
charczeć , wibrować?? sprawqdż kóleczka w przerzutce i łańcuch jak idzie do tyłu .
Aksiumy powiadacie, mam koło prżód zrobione na takiej obręczy , szprychy dt 2/1.5 i piasta Chosena , jest lekkie 610 g , nie walczyłem o gramy czy sztywność, ale śmigło mu już ponad 250 km ( w tym 180 po Beskidach pare dni temu ) i proste jak drucik .
Bontragery powiadacie select ?? sztywne ?? hm ale w wersji Aero chyab tylko , zasadniczo to koła fajne ale kiepskie w centrowaniu , szprych nie da sie naciągnąć mocniej bo pękają oczka w normalnej wersji
paz tym nie lubie firmowych kół , same wynalazki jak nie piasty to dziwne zaploty i same kłopoty przy uszkodzeniach .
charczeć , wibrować?? sprawqdż kóleczka w przerzutce i łańcuch jak idzie do tyłu .
Aksiumy powiadacie, mam koło prżód zrobione na takiej obręczy , szprychy dt 2/1.5 i piasta Chosena , jest lekkie 610 g , nie walczyłem o gramy czy sztywność, ale śmigło mu już ponad 250 km ( w tym 180 po Beskidach pare dni temu ) i proste jak drucik .
Bontragery powiadacie select ?? sztywne ?? hm ale w wersji Aero chyab tylko , zasadniczo to koła fajne ale kiepskie w centrowaniu , szprych nie da sie naciągnąć mocniej bo pękają oczka w normalnej wersji
paz tym nie lubie firmowych kół , same wynalazki jak nie piasty to dziwne zaploty i same kłopoty przy uszkodzeniach .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 18 sierpień 2011 - 20:14
xubix, niestety to normalka we wszystkich Mavicach. Przyczyną jest zużyty plastikowy ślizg bębenka.
Polecam usługi tego gościa: http://allegro.pl/ma...1773164653.html
wielokrotnie wskrzeszał moje crossmaxy. Cena usługi łącznie ze ślizgiem to 20-30 zł (chyba że skorzystasz z okazji z powyższego linka :-) ) W Harfie te ślizgi są przeważnie niedostępne, a jeśli już się pojawią, to cena zabija.
Polecam usługi tego gościa: http://allegro.pl/ma...1773164653.html
wielokrotnie wskrzeszał moje crossmaxy. Cena usługi łącznie ze ślizgiem to 20-30 zł (chyba że skorzystasz z okazji z powyższego linka :-) ) W Harfie te ślizgi są przeważnie niedostępne, a jeśli już się pojawią, to cena zabija.