Jump to content

Photo

Koła Mavic Aksium

9 replies to this topic

#1 Greg_Veinard

Greg_Veinard
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądKraków

Posted 14 March 2007 - 21:21

Co myślicie o tych kołach :?: Z pośród kilku modeli innych firm ( w podobnej klasie), zachwalano mi własnie Mavica jako najmocniejsze. I jeszcze pytanko o rame: Accent Via Montana model 2007. Doradźcie powracającemu na szose :mrgreen:
Pzdr
Greg Veinard

#2 pañcio

pañcio
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądGorzów Wlkp

Posted 14 March 2007 - 21:42

za wygląd: 8/10 (przypominają ksyriumy)
za wagę : 5/10 (shimano 550 są lżejsze)
ponoć są sztywne i mają dobre recenzje

edit: rama dosyć ciężka, malowanie takie sobie, moim zdaniem nie warto - na allegro jest tyle okazji... (chociaż może się wypowie jakis posiadacz ramy accent ?)

pozdr
pańcio

#3 Greg_Veinard

Greg_Veinard
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądKraków

Posted 14 March 2007 - 21:52

Koła Shimano odpadają ze wzgledu na planowany osprzęt Campagnolo. Faktycznie Aksium sa wizualnie podobne do Ksylium 8-) A z róznicą wagi moge zjechać na innych częściach, wole sztywniejsze koła niż ciut lżejsze.
Dzieki za opinie :-D
Greg Veinard

#4 Koral

Koral
  • Użytkownik
  • 33 posts
  • SkądTychy

Posted 14 March 2007 - 23:14

Moje recenzje generalnie są negatywne na temat tych kół. Są ponoć klockowate i nie warte swoich pieniedzy! Generalnie wszyscy mówią że choćby wh550 są lepsze, no ale jeśli chcesz campe...

#5 Gosc_BikerFG_*

Gosc_BikerFG_*
  • Gość

Posted 15 March 2007 - 09:03

Mam te kola od kilku dni, przebieg niewielki bo narazie zdazylem zrobic na nich jeden wypad - ok. 100 km.
Zastanawialem sie nad kupnem tez Shimano WHR550, jednak doplacilem do Mavic'ow.
Prezentuja sie w real jak dla mnie rewelacyjnie i nie wygladaja klockowato na pewno, moze na zdjeciach tak wygladaja... Sa dosyc sztywne a na pewno duzo sztywniejsze niz moje poprzednie zbudowane na obreczach AlexRims DA22 (chociaz na te nie moglem tez w ogole narzekac) i fajniutko sie kreca :) . Narazie jestem bardzo zadowolony...tyle, ze jakies konkrety bede mogl napisac za jakis czas jak sie przejedzie troche km... :)
Dołączona grafikaDołączona grafika

#6 manius

manius
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądKraków

Posted 24 September 2008 - 15:59

Witam wszystkich serdecznie.
BikerFG jak na tą chwilę wrażenia z jazdy na tych kołach?
Pozdrawiam.

#7 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Posted 24 September 2008 - 16:50

Sa dosyc sztywne a na pewno duzo sztywniejsze niz moje poprzednie zbudowane na obreczach AlexRims DA22

w tej kwesti sie totalnie nie zgodze:) to kola wogole nie sa sztywne:) wczesniej mialem w szosie whr 500 i szytnowsc byla podobna, a przednie koło to juz wogole porazka:) jak dorwiesz gdzies na allegro botranger select to polecam, chyba najlepsze kola na jakich jezdzilem do tej pory:)

#8 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 18 August 2011 - 13:02

Cześć..

Myślę ,że tutaj się mogę spytać bo temat tyczy się właśnie tych kółek, a raczej tylnego przede wszystkim...

Przy kręceniu korbą do tyłu koło również się kręci do tyłu... Przy jeździe na rowerze ,gdy kręcę korbami w tył zaczyna dziwnie charczeć i jakoś wibrować...

Czy to są łożyska do wymiany ? Z bębenkiem coś nie tak czy co ?

:roll:

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 18 August 2011 - 19:20

no trzeba rozebrać piaste i zagladnąćdo nie sam sie nie rozbierze przecie.

charczeć , wibrować?? sprawqdż kóleczka w przerzutce i łańcuch jak idzie do tyłu .

Aksiumy powiadacie, mam koło prżód zrobione na takiej obręczy , szprychy dt 2/1.5 i piasta Chosena , jest lekkie 610 g , nie walczyłem o gramy czy sztywność, ale śmigło mu już ponad 250 km ( w tym 180 po Beskidach pare dni temu ) i proste jak drucik .

Bontragery powiadacie select ?? sztywne ?? hm ale w wersji Aero chyab tylko , zasadniczo to koła fajne ale kiepskie w centrowaniu , szprych nie da sie naciągnąć mocniej bo pękają oczka w normalnej wersji

paz tym nie lubie firmowych kół , same wynalazki jak nie piasty to dziwne zaploty i same kłopoty przy uszkodzeniach .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 eth

eth
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 18 August 2011 - 20:14

xubix, niestety to normalka we wszystkich Mavicach. Przyczyną jest zużyty plastikowy ślizg bębenka.
Polecam usługi tego gościa: http://allegro.pl/ma...1773164653.html
wielokrotnie wskrzeszał moje crossmaxy. Cena usługi łącznie ze ślizgiem to 20-30 zł (chyba że skorzystasz z okazji z powyższego linka :-) ) W Harfie te ślizgi są przeważnie niedostępne, a jeśli już się pojawią, to cena zabija.

Reply to this topic