Skocz do zawartości

Zdjęcie

ulepszenie Shimano 2300

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2013 - 16:09

Cześć, chciałbym polepszyć pracę shimano 2300 wymieniając kasetę, łańcuch i przerzutkę i chciałbym żebyście doradzili na co to wymienić.
Myślałem o takich częściach :
Kaseta - http://allegro.pl/ka...3117228984.html
Łańcuch - http://allegro.pl/no...3094567797.html
Przerzutka tylna - http://allegro.pl/pr...3124474896.html

Co o tym myślicie? Chciałbym żeby dobrze pracowało bo teraz dosyć często przeskakuje.

#2 Madman'87

Madman'87
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądTOS

Napisano 28 marzec 2013 - 16:19

Wystarczy wymienić kasetę i łańcuch jeśli napęd "przeskakuje". Nie wiem po co chcesz wymieniać przerzutkę 2300 na nową 2300. Stara coś szwankuje czy jak?

#3 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2013 - 16:22

Nie szwankuje ale myślałem, że mogła się "zużyć" zwłaszcza że 2 kliknięcia manetką nie zawsze równa się zmianą 2 biegów pomimo tego, że przerzutka jest dobrze wyregulowana

#4 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 28 marzec 2013 - 17:02

Masz na myśli kliknięcie zmiana, kliknięcie zmiana czy dwa kliknięcie dwie zmiany? Bo 2300 nie jest przystosowana do natychmiastowej zmiany dwóch biegów, fachowo zwie się to chyba rapid coś tam :)

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#5 Madman'87

Madman'87
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądTOS

Napisano 28 marzec 2013 - 18:15

Nie szwankuje ale myślałem, że mogła się "zużyć" zwłaszcza że 2 kliknięcia manetką nie zawsze równa się zmianą 2 biegów pomimo tego, że przerzutka jest dobrze wyregulowana

Ja bym zaczął od wyczyszczenia przerzutki, zmiany linki i pancerza. Następnie ponowna regulacja przerzutki. Jeżeli to nie pomoże to wtedy można się coś myśleć o zmianie.

A tak w ogóle to w pierwszej kolejności bym wymienił kasetę i łańcuch. Może biegi nieprecyzyjnie wchodzą przez zużycie napędu.

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 marzec 2013 - 19:18

Ta kaseta Sunrace jest o tyle ciekawa, że Shimano w grupach 8-biegowych nie ma prawdziwej kasety dla "twardzieli", a taką jest właśnie ta 11-23. Cena też trochę niższa, nie wiem tylko jak z trwałością, ale pewnie ktoś już na nich jeździł i się wypowie.

Nie wiem jak jest z trwałością przerzutek niskich grup szosowych, ale w mtb zdecydowanie warto dopłacić przynajmniej do Deore.
Jeśli już chcesz zmieniać tą 2300 (dosyć łatwo ocenić, czy ma luzy, łapiąc za wózek i ruszając na boki) to weź chociaż Tiagrę, opłaci się na dłuższą metę.

Ale najpierw lepiej wymienić sam napęd i dać nowe linki i pancerze.

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2013 - 19:20

Nie wiem jak jest z trwałością przerzutek niskich grup szosowych

Miałem kiedyś Sorę (którą zniszczyłem w dość tragicznych okolicznościach), teraz mam 2300.

Obie wytarzały się nieraz w błocie, śniegu i soli i obie są nie do zajechania :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 28 marzec 2013 - 19:27

Jeździłem na Sun Race 12-24, jest dość głośna w użytkowaniu, no ale nie ma co porównywać z pelszymi grupami, bo to chyba normalne. Jeśli chodzi o zużycie, przejechałem na niej 1500 km i nadal wygląda bardzo dobrze, ząbki wyglądają dość dobrze, wiadomo, niższe byegi troche w gorszym stanie. Przerzutkę Sorę wkręciłem sobie nieumyślnie w szprychy i od razu się pogieła i nadawała się do kosza... Teraz używałem Shimano 105, którą z resztą chcę sprzedać, ma bardzo wytrzymały wózek i nie ma żadnej potrzeby regulacji, biegi wchodza idealnie.
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#9 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2013 - 19:33

Masz na myśli kliknięcie zmiana, kliknięcie zmiana czy dwa kliknięcie dwie zmiany? Bo 2300 nie jest przystosowana do natychmiastowej zmiany dwóch biegów, fachowo zwie się to chyba rapid coś tam :)

Mam na myśli to, że aby zmienić jeden bieg często potrzeba dwóch "klików" zarówno klamką jak i tym "dzyndzlem"

Ta kaseta Sunrace jest o tyle ciekawa, że Shimano w grupach 8-biegowych nie ma prawdziwej kasety dla "twardzieli", a taką jest właśnie ta 11-23. Cena też trochę niższa, nie wiem tylko jak z trwałością, ale pewnie ktoś już na nich jeździł i się wypowie.

Właśnie dlatego mnie zainteresowała i nie znalazłem nic o takich koronkach, jeździłem na korbie sunrace i mam o niej dobre zdanie poza tym nie jest taka drogo więc nie będzie to taka wielka strata.

W takiej razie o myślicie o tym łańcuchu Shimano?

#10 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 28 marzec 2013 - 19:49

Ja też tak miałem przy 2300, pomogła regulacja.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#11 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 marzec 2013 - 19:53

Łańcuch HG40 mam w crossie i jest niezły jak za tą cenę, ale HG50 podobno trwalszy.
Tu masz w dobrych cenach:
http://bajkszop.com/...gow-p-8199.html
http://bajkszop.com/...niw-p-8200.html

A z tym podwójnym klikiem to chyba jednak gdzieś musi być jakiś zwiększony opór w pancerzach, a może zgięty hak przerzutki.

#12 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marzec 2013 - 10:14

Zamówię HG50 i tą kasetę sunrace 11-23 a przerzutkę dokładnie przeczyszczę i przesmaruje. Jeszcze pytanie jakie klucze byście mi polecili do kasety? I jaką spinkę wziąć do łańcucha? Linek i pancerzy nie będę zmieniał bo są nowe jedynie sprawdzę czy nie są przypadkiem nigdzie zagięte.

#13 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 marzec 2013 - 11:50

Nie kupuj Sunracea, bo z mojego doświadczenia, jakość poniżej wszelkich oczekiwań. pozdr

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 marzec 2013 - 12:02

Sunrace są bardzo dobre Nick, prztestowałem sam kasety i łańcuchy i są na poziomie Shimano , a cenowo sporo taniej , sam jeździłęm nawet , ale jak już brać to łańcuch też do kompletu, lepsze modele maja spinki w zesatwie , są nierdzewne srebrne itd.

Z dobrych łańcuchów takze Yaban jest ok , przetstowane w szosie i mtb

Nick w czym miałeś problem ??

opisz, zfotkuj itd ...

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#15 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 marzec 2013 - 18:30

W takim razie kupić taki łańcuch sunrace http://allegro.pl/la...3134393322.html czy shimano HG50?

#16 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 marzec 2013 - 20:48

To moja subiektywna ocena SPIKE, wygląd się poprawił, satyna itp, ale jakość pracy wg mnie kiepska, trwałość też. pozdr

#17 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 29 marzec 2013 - 21:26

W takim razie kupić taki łańcuch sunrace http://allegro.pl/la...3134393322.html czy shimano HG50?

Ten akurat ma puste piny i chyba głównie za to się dopłaca, a różnica w wadze minimalna, trwałość pewnie taka jak tańszego:
http://allegro.pl/la...3120069227.html

Kupując w jednym sklepie zawsze zaoszczędzisz, więc może warto od razu zamówić i łańcuch.
No i spinka od razu w komplecie.

#18 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 marzec 2013 - 22:38

To moja subiektywna ocena SPIKE, wygląd się poprawił, satyna itp, ale jakość pracy wg mnie kiepska, trwałość też. pozdr

Jakość wykonania lepsza niż shimano, działanie - nie widze różnicy między shimano, Sunrace i KMC, dotyczy to kaset i łańcuchów, .
Moze po prostu miałeś coś nie wyregulowane ....
Pewien renomowany serwis w Krk - nie chce mu sie reg biegów prawidłowo i zaleca wymiany łańcuchów oraz też i kaset jak coś nie chodzi .

Co montowałem z tych 3 firm chodzi zawsze jak zegarek, nawet po przebiegu 3 tysiaków w zimie , ale pewnie to też moja subiektywna opinia :mrgreen:

co do trwałosci, to nie są to drogie komponenty, trwałość taka jak w porównaniu Shimanowskich , tyle samo mniej więcej km robiłem.

Ponoć tańszy Sram też rewelacyjny nie jest .

to ja juz wole ładny srebrny łańcuch zwłaszcza w szosie .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#19 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 marzec 2013 - 17:20

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc! Zamówię w takim razie kasetę i łańcuch Sunrace z Velotechu :)

#20 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 marzec 2013 - 09:59

Mam na myśli to, że aby zmienić jeden bieg często potrzeba dwóch "klików" zarówno klamką jak i tym "dzyndzlem"

Może to też oznaczać luz na pantografie w miejscu przy śrubie mocującej do haka w ramie.

Dodaj odpowiedź