Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak rozgiąć ramę alu?

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 30 marzec 2013 - 15:52

Witam czy ktoś z was wie jak roZgiąć tylny trójkąt w ramie alu? Chodzi mi o jakieś dwa centymetry bo koło nie wchodzi w uchwyty a nie chcę wyrzucać ramy bo nie ma żadnych pęknięć i jest w idealnym stanie szczerze to nawet ni wiedziałem że jest wgięta tak delikatne to jest. Z góry dzieki

#2 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 marzec 2013 - 16:04

No to jest w idealnym stanie , czy jest wgięta >?? :D

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#3 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 30 marzec 2013 - 16:23

Poza tym jednym to jest idealna :-)

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 marzec 2013 - 16:57

Jeżeli brakuje dwóch centymetrów, to nie widzę szansy na bezpieczne rozgięcie tej ramy.

Alu to nie stal, nie pozwala na takie manewry i prędzej czy później puści w najmniej oczekiwanym momencie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 marzec 2013 - 16:59

są przyrządy do tego celu , aczkolwiek mozna to zrobić albo i na chama delikatnie ręką i nogą , albo zrobić przyrząd , rozginać delikatnie i patrzeć co sie dzieje w miejscu zagięcia , jeśli nie ma tam przecieniowania to moze pozyje .

No i jeszcze pózniej trzeba sprawdzić równowległość kół i symetrie w widełkach

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 30 marzec 2013 - 19:23

Witam czy ktoś z was wie jak roZgiąć tylny trójkąt w ramie alu? Chodzi mi o jakieś dwa centymetry bo koło nie wchodzi w uchwyty a nie chcę wyrzucać ramy bo nie ma żadnych pęknięć i jest w idealnym stanie szczerze to nawet ni wiedziałem że jest wgięta tak delikatne to jest. Z góry dzieki

A można wiedzieć jak do tego wgięcia doszło?
Rozumiem, że chodzi o przywrócenie dawnej szerokości widełek, które uległy ściśnięciu bez włożonego koła, czy tak (np. kurier chodzący po paczkach, a rama w pudle bez zabezpieczenia rozpórką)?

#7 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 31 marzec 2013 - 08:03

Dokladnie ttak jak mowisz zamowilem wygralem rower na aukcji za bardzo niska cene z tym ze po zlozeniu wystapil ten problem

#8 zimniasty

zimniasty
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądkrk

Napisano 31 marzec 2013 - 14:14

idz do profesjonalnego serwisu, tam sa ludzie ktorzy maja Ci sprawdzic jak bardzo krzywa jest rama i czy jest sens cokolwiek z nia robic... ew. pomoga Ci wycenic uszkodzenie jesli bedziesz chcial dochodzic odszkodowania od ktorejs ze stron (firma kurierska zarzada od Ciebie dowodu zakupu w postaci faktury; zastapisz go skanami i mailami z allegro, oraz wyciagiem z konta; Jesli to nie wystraczy spisz umowe ze sprzedajacym. Im wiecej papierow tym wieksza szansa ze sie skubance nie wywina)

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 marzec 2013 - 14:22

no to kupiłeś taki rower, oddaj właścicielowi i gitara, stawiam na to iż zrobił cie w bambuko , a teraz będzie na kuriera ..... i takie koło zamknięte.
Kupując towar masz gwarancje dostać towar bez wad nieopisanych , jak gosć nie bedzie chciła oddać kasy , co sie będziesz strzykał , to Ty dostałeś uszkodzony a ni zamawiałeś takieg ostanu przedmiotu .

to wysyłajacy ma zabezpieczyć tak towar, aby nie uległ uszkodzeniu, zresztą ..... jakby ci kto uwalił rame to by było widać na kartonie też ślady .
Po rozpakowaniu i montażu należało od razu do wysyłającego wysłać wiadomość o udszkodzeniu, to on ma regres do fimry kurierskiej nie Ty , co Cie to obchodzi jak doszło do tego.

do mnie przychodziły kiedyś felgi , które kurier uszkadzał burak zresztą skończony , mnie to nie interesowało, zgłaszałem do wysyłajacego niech sie buja z przewożnikiem , po dwóch zgłoszeniach skończyło sie jak zapłacili odszkodowanie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 01 kwiecień 2013 - 21:04

Nie opłacało mi się go oddawać. Rower w przeliczeniu kupiłem za 500 zł jest to giant scr3 z osprzętem sora/tiagra, kołami wh-rs30 A i siodełkiem selle italia c2. Problem byl tylko w tym że w tylnym kole była ułamana szprycha którą już wymieniłem i klamkomanetki ciężko chodziły ale wystarczyło je przeczyścić. Sprzedawca w ogóle się na tym nie znał. Problem z ramą dzisiaj rozwiązałem stosując się do sposobu:

http://www.sheldonbr...frameadjustment

Wszystko działa już wyśmienicie.
Dzięki wszystkim

Dodaj odpowiedź