Skocz do zawartości

Rama karbonowa, pęknięcie karbonu czy lakieru ?

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2013 - 08:39

Nie dawno kupiłem rower na ramie karbonowej BMC. Okazało się, że rower posiada podłużne pęknięcie na ramie na rurze poziomej. Czy to pęknięcie to może być uszkodzenie karbonu czy może tylko pęknięcie lakieru ? Pęknięcie znajduje się na malowanym na biało fragmencie ramy, na części czarnej również znajduje się drobna ryska . Poniżej przesyłam zdjęcia.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#2 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:01

wyglada na poprzeczne nie podluzne....

w ktorym miejscu ? okolice suportu, laczenia rur, czy w srodku ?

#3 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:31

Ten uszczerbek znajduje się dokładnie na środku rury poziomej.

#4 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:39

Pekniecie.

Byla seria bmc gdzie rury karbonowe sa laczone na mufach ( alu ) np . slt 01 i czesto na miejscu laczenia peka lakier ( minus estetyczny nie majacy nic wspolnego z konstrukcja , pozniej poprawili lakier na bardziej elastyczny ) .

Ale to nie dotyczy "skaz" na srodku jednolitych elementow- tu nie ma raczej watpliwosci. Rama jest walnieta.

Nacisnij mocniej dlonia w dol- bedziesz mial "dzwieki" to wiesz ze tak, jak nic nie slychac to jestem w bledzie- choc baardzo nie sadze.

Ja bym oddal... :evil:

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#5 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:47

Trzasków żadnych nie słychać ale wygląda to niepewnie i dlatego mam wątpliwości co do tej ramy.

Dzięki.

#6 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:49

1a zasada CIA : jak sa watpliwosci, to nie ma watpliwosci.

Inaczej- jakbym ja taka dostal, to juz bylaby w drodze do sprzedawcy.

#7 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 02 kwiecień 2013 - 13:19

A jaki to model ramy BMC ? Czy są jakieś inne pęknięcia lakieru, na przykład na suporcie, czy widelcu?

#8 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 13:27

Co za roznica - ma cracka na srodku gornej rury- nie ma co kombinowac, tylko zwrocic rame ( ze skandalem lub bez ).

Pekniecia lakieru w BMC moga byc ( sa tylko estetyczne ) w kilku modelach ram ( crosslocki ) i tylko w 1 miejscu : na mufach suportu. Koniec. Kropka.

Cala reszta to uszkodzenia strukturalne.

#9 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 02 kwiecień 2013 - 16:35

Co za roznica - ma cracka na srodku gornej rury- nie ma co kombinowac, tylko zwrocic rame ( ze skandalem lub bez ).

Oczywiście, nie podlega żadnej dyskusji, że ramę trzeba zwrócić, a pytam dlatego, że jeżdżę na BMC SLC01 i ciekawy jestem czy wątek dotyczy ramy takiej jaką posiadam.

#10 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 17:47

ooops :oops:

wiem,ze rysy przy suporcie pojawialy sie w SLT01. Mam nawet dokument z BMC stwierdzajacy, ze to tylko pekniecialakieru i oswiadczenie, ze NIGDY nie mieli uszkodzonej ramy tego typu.

I nie zebym byl zlosliwy :mrgreen: , ale ile jest tematow na forum "czy to karbon peka" a ile "czy to aluminium peka" ???

Karbon i ograniczenie gwarancji do 1ego uzytkowika ( swoja droga czy to legalne jest ??? ) to najpeikniejsza rzecz, jaka mogla sie trafic producentom ram rowerowych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#11 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2013 - 18:05

Oczywiście, nie podlega żadnej dyskusji, że ramę trzeba zwrócić, a pytam dlatego, że jeżdżę na BMC SLC01 i ciekawy jestem czy wątek dotyczy ramy takiej jaką posiadam.

To rama SL01, model z roku 2012, rower był używany. Zresztą kto to wie jaka jest jego historia kto na nim jeździł i jak. Pęknięcie jest ewidentne, szkoda chyba już gdybać co pękło karbon czy lakier a sprzęt oczywiście zwrócę. Dziękuje za posty w temacie.

#12 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 02 kwiecień 2013 - 18:13

zrob tak : zdjecia ktore zamiesciles otworxz w jakimkolwiek programie graficznym i teraz : kontrast na max , ekspozycja( nie jasnosc Exposure nie brightness - to 2 rozne rzeczy ) troche na plus .

czasem aparat rejestruje dziwne rzeczy.... zobacz co ci wyszlo.

#13 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 03 kwiecień 2013 - 08:05

zrób USG, powinno potwierdzić lub zaprzeczyć
jeśli naprawa to Luxtech ..

#14 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 03 kwiecień 2013 - 08:16

usg czy RTG ?

#15 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 03 kwiecień 2013 - 09:01

usg czy RTG ?

nie wiem, nie sprawdzałem nigdy ale kolega sprawdzał i wyszło mu POZYTYWNIE , tylko nie pamiętam czy to było USG na 100% ale "coś" było :-P

#16 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 03 kwiecień 2013 - 09:10

RTG

Bo wiesz, jakby kolega zrobil USG i wyszlo mu pozytywnie, to nic tylko jak pochwalic sie plcia dziecka ;-)

Kazde pekniecie lakieru poza miejscem laczenia rur/muf.... to (moim zdaniem) rama do smieci / naprawy .

#17 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 kwiecień 2013 - 10:38

Echo w inżynierii też się stosuje.
Miejsce gdzie pojawiła się rysa dość niepewne, można znaleźć wiele ram pękniętych w tym miejscu, ale to jeszcze nie przesądza sprawy.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#18 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 03 kwiecień 2013 - 10:51

Dla jakich materialow / struktur stosuje sie echo ? Dla karbonu ? Jestes pewien ?

Jesli pekl lakier, to znaczy ,
Swiadczy to jednoznacznie o naruszeniu struktury polakierowanego materialu.

Wiele rowerow ( Bianchi Oltre, Cervelo ) na bardzo wycieniowane i plastyczne (ugiecie ) widelki podsiodlowe i lakier nie peka...

I to jest bardziej niz jednoznaczne... .

Lakier ma prawo sie "skruszyc" w ten sposob na laczeniach, a nie na jednorodnym materiale.

Wieki temu mialem Renault Clio2 - ten z "plastkowymi" blotnikami z przodu. Uginalo sie to jak glupie a lakier ani drgnal.

I teraz jest tylko kwestia ( skoro rama byla kupiona jako nieuszkodzona, rzekomo ) czy oddac, czy sprawdzic-naprawic- negocjowac cene.

ja bym sie nie pier... l .

#19 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 kwiecień 2013 - 12:11

Nie pisałem, że do karbonu stosuje się echo, ale tylko tak wspomniałem z powodu Twojego lekko wyśmienitszego komentarza.
Jeżeli lakier jest mniej elastyczny niż materiał pod spodem to może pęknąć, ale takie rzeczy nie powinny się zdarzyć w BMC.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#20 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 03 kwiecień 2013 - 12:26

Takie rzeczy nie powinny sie w ogole zdarzac przy cenach ram karbonowych... ale sie zdarzaja ( zakladamy ze rama jest bezwypadkowa )

od czasu do czasu kazdy producent zalicza "wtope" . Ale to raczej nie ten przypadek.

gorna rura ma byc sztywna jak "Pal Azji"

RTG moze i k´pokaze co tam jest, papier scierny pewnie tez... tylko po co ? oddac i juz.

jak mi kiedys pr

Dodaj odpowiedź