Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozmiar ramy - sloping a klasyk

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nocturne

Nocturne
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKielce

Napisano 02 kwiecień 2013 - 19:31

Witam. Mój wzrost 174 czyli idealny rozmiar ramy klasycznej to 55 lub 54 (zarówno suport - komin jak i sztyca - stery).

Znalazłem niezły rowerek w sieci do kupienia, ze slopingiem - rozmiar C-T to 50 cm, a od środka sztycy do środka sterów 54.

I tu nasuwa się pytanie - czy taki rowerek będzie na mnie odpowiedni? Nie wiem czy w przypadku ram slopingowych bierze się bardziej pod uwagę rozmiar sztyca - stery? Bo ten rozmiar akurat mi pasuje. Mam dopytać gościa o coś jeszcze? Np rozmiar rury sterowej? Ile powinien wynosić dla mojego wzrostu?

Pozdro.

#2 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:02

Kluczowy jest wymiar górnej rury, a najlepiej jej odniesienie idealnie w poziomie bo sloping trochę zniekształca ten wymiar (mam semi sloping i górna rura ma sama w sobie długość 56cm środek środek choć faktycznie rama ma długość 57cm w horyzoncie).

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:03

Zawsze najważniejszym rozmiarem jest długość ramy. Sloping to efekt uboczny - realną wysokość roweru wyznacza przecież wysokość siodełka względem suportu (a dokładniej: względem "dolnego" pedału).

Jeżeli masz już wytypowaną optymalną długość roweru, to jeżeli tylko np. kąt główki nie jest radykalnie inny albo geometria mostka lub kierownicy nie jest całkowicie z kosmosu, będziesz się czuł dobrze także na ramie ze slopingiem.

Pozdro!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 bam

bam
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:19

moje colnago to rozmiar 50s - czyli 50 slopping. to wg. ich tabel odpowiednik klasycznej 54 cm.

Górna rura u mnie ma 52,9 cm, ale mierzona w poziomie daje równe 54 cm.

Mam 176 wzrostu. Rower pasuje jak ulał. Bierz :)

#5 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:29

Mam slooping Gianta (Defy 3) mój wzrost 173 cm górna rura 54 mostek 110, musiałem wymienić na 80 mm ponieważ byłem za bardzo wyciągnięty. A i tak bym urwał z tego chętnie jakiś centymetr czy dwa, kiedyś wymienię kierownicę o krótszym wyciągu. Jak masz możliwość, to lepiej usiądź na takim rowerze.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#6 Nocturne

Nocturne
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKielce

Napisano 03 kwiecień 2013 - 13:21

OK dzięki bardzo, piwo dla wszystkich ^^ Bardzo cenne info

Dodaj odpowiedź