Witam. Mój wzrost 174 czyli idealny rozmiar ramy klasycznej to 55 lub 54 (zarówno suport - komin jak i sztyca - stery).
Znalazłem niezły rowerek w sieci do kupienia, ze slopingiem - rozmiar C-T to 50 cm, a od środka sztycy do środka sterów 54.
I tu nasuwa się pytanie - czy taki rowerek będzie na mnie odpowiedni? Nie wiem czy w przypadku ram slopingowych bierze się bardziej pod uwagę rozmiar sztyca - stery? Bo ten rozmiar akurat mi pasuje. Mam dopytać gościa o coś jeszcze? Np rozmiar rury sterowej? Ile powinien wynosić dla mojego wzrostu?
Pozdro.
Rozmiar ramy - sloping a klasyk
Started By
Nocturne
, 02 kwi 2013 19:31
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:03
Zawsze najważniejszym rozmiarem jest długość ramy. Sloping to efekt uboczny - realną wysokość roweru wyznacza przecież wysokość siodełka względem suportu (a dokładniej: względem "dolnego" pedału).
Jeżeli masz już wytypowaną optymalną długość roweru, to jeżeli tylko np. kąt główki nie jest radykalnie inny albo geometria mostka lub kierownicy nie jest całkowicie z kosmosu, będziesz się czuł dobrze także na ramie ze slopingiem.
Pozdro!
Jeżeli masz już wytypowaną optymalną długość roweru, to jeżeli tylko np. kąt główki nie jest radykalnie inny albo geometria mostka lub kierownicy nie jest całkowicie z kosmosu, będziesz się czuł dobrze także na ramie ze slopingiem.
Pozdro!

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 02 kwiecień 2013 - 20:29
Mam slooping Gianta (Defy 3) mój wzrost 173 cm górna rura 54 mostek 110, musiałem wymienić na 80 mm ponieważ byłem za bardzo wyciągnięty. A i tak bym urwał z tego chętnie jakiś centymetr czy dwa, kiedyś wymienię kierownicę o krótszym wyciągu. Jak masz możliwość, to lepiej usiądź na takim rowerze.
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade