Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ultremo ZX zwijana zamiast drutowej na Easton EA50 Aero

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattk

mattk
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 18:22

Jak w temacie. Na razie jestem w tym zielony. Czy można założyć Schwalbe Ultremo ZX zwijaną w miejsce drutowej (także Ultremo ZX). Chodzi o rower Cube Agree GTC Race z fabrycznie założonymi drutowymi Ultremo ZX na koła Easton EA50 Aero. Aktualnie nie ma takich opon dostępnych w sklepach. Wygląda na to, że dla Cube'a Schwalbe robiło/robi specjalną wersję Ultremo ZX - właśnie drutową. W MTB po prostu zmieniałem na zwijane Racing Ralphy i było OK. Jak jest w tym przypadku?
Z góry dzięki za pomoc.

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 18:57

Ultremo ZX drutowa? Pierwsze słyszę, ale skoro tak mówisz, to widocznie tak jest. W każdym razie spokojnie możesz zamienić oponę drutową na zwijaną.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 mattk

mattk
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 19:06

Ultremo ZX drutowa? Pierwsze słyszę, ale skoro tak mówisz, to widocznie tak jest. W każdym razie spokojnie możesz zamienić oponę drutową na zwijaną.

Wielkie dzięki za pomoc. A drutowe w wersji dla Cube rzeczywiście są (tutaj nawet w wersji 2013):
http://www.cube.eu/d...ckwhite-28x223/

Wydaje się, że jest to jakiś OEM tylko dla Cube. Zakładam, że te kółka tylko zyskają na tej wymianie, bo zwijana jest o 100g lżejsza od drutowej (sam zważyłem).
Jeszcze raz dzięki.
Maciek

#4 mattk

mattk
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 19:56

Jeszcze jedno. Znalazłem w opisie na Bikecenter opis tych kół i tam jest zaznaczone, że jest to wersja na drutówki. Nie chce mi się wierzyć, żebym nie mógł założyć normalnej zwijanej opony - tym bardziej, że jej rand jest identyczny z tą od drutówki. Upewnijcie mnie w tym przekonaniu.
http://bikecenter.pl...-ea50-aero-kola

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:04

Dla Cube i Ghosta Schwalbe robi wersje OEMowe opon do szosy i mtb , różne kolorki i wersje drutowe

Koła standardowe popularnie nazywa sie pod drutowe abu rozróżnić temat od opon szytek.

Do zwykłych obreczy stosuje sie drutowe , albo tzw zwijane , nie ma to zadnego znaczenia dla obręczy , aczkolwiek zwijane są lżejsze .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:05

Nie wiem kto to pisał, ale się nie popisał :-) "Drutówka" miała chyba być tłumaczeniem słowa "clincher", czyli po prostu określenia klasycznej opony (w przeciwieństwie do "tubular", czyli szytki).

Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją, żeby jakikolwiek producent zabronił stosować opony zwijane na kole pod opony drutowe (co więcej, byłby to skrajny idiotyzm w przypadku kół tej klasy), a na 100% nie ma takiego zalecenia w przypadku kół Eastona.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 mattk

mattk
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:19

Nie wiem kto to pisał, ale się nie popisał :-) "Drutówka" miała chyba być tłumaczeniem słowa "clincher", czyli po prostu określenia klasycznej opony (w przeciwieństwie do "tubular", czyli szytki).

Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją, żeby jakikolwiek producent zabronił stosować opony zwijane na kole pod opony drutowe (co więcej, byłby to skrajny idiotyzm w przypadku kół tej klasy), a na 100% nie ma takiego zalecenia w przypadku kół Eastona.

Hej. Super. Stokrotne dzięki wszystkim za pomoc. Też wydawało mi się to dziwne, bo clincher definitywnie drutem nie jest.

Dzięki - już zakładam najnowsze Ultremo ZX - ZWIJANĄ :)

Dodaj odpowiedź