Ultremo ZX zwijana zamiast drutowej na Easton EA50 Aero
Napisano 07 kwiecień 2013 - 18:22
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 07 kwiecień 2013 - 18:57

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 kwiecień 2013 - 19:06
Ultremo ZX drutowa? Pierwsze słyszę, ale skoro tak mówisz, to widocznie tak jest. W każdym razie spokojnie możesz zamienić oponę drutową na zwijaną.
Wielkie dzięki za pomoc. A drutowe w wersji dla Cube rzeczywiście są (tutaj nawet w wersji 2013):
http://www.cube.eu/d...ckwhite-28x223/
Wydaje się, że jest to jakiś OEM tylko dla Cube. Zakładam, że te kółka tylko zyskają na tej wymianie, bo zwijana jest o 100g lżejsza od drutowej (sam zważyłem).
Jeszcze raz dzięki.
Maciek
Napisano 07 kwiecień 2013 - 19:56
http://bikecenter.pl...-ea50-aero-kola
Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:04
Koła standardowe popularnie nazywa sie pod drutowe abu rozróżnić temat od opon szytek.
Do zwykłych obreczy stosuje sie drutowe , albo tzw zwijane , nie ma to zadnego znaczenia dla obręczy , aczkolwiek zwijane są lżejsze .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:05
Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją, żeby jakikolwiek producent zabronił stosować opony zwijane na kole pod opony drutowe (co więcej, byłby to skrajny idiotyzm w przypadku kół tej klasy), a na 100% nie ma takiego zalecenia w przypadku kół Eastona.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 kwiecień 2013 - 20:19
Nie wiem kto to pisał, ale się nie popisał :-) "Drutówka" miała chyba być tłumaczeniem słowa "clincher", czyli po prostu określenia klasycznej opony (w przeciwieństwie do "tubular", czyli szytki).
Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją, żeby jakikolwiek producent zabronił stosować opony zwijane na kole pod opony drutowe (co więcej, byłby to skrajny idiotyzm w przypadku kół tej klasy), a na 100% nie ma takiego zalecenia w przypadku kół Eastona.
Hej. Super. Stokrotne dzięki wszystkim za pomoc. Też wydawało mi się to dziwne, bo clincher definitywnie drutem nie jest.
Dzięki - już zakładam najnowsze Ultremo ZX - ZWIJANĄ