Skocz do zawartości

Zdjęcie

przeróbka kasety 8rz na 7 rz

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 12 kwiecień 2013 - 07:15

witam. mam naped 7rz
nie ma problemu kupic kasety 7rz . jednak jestem kombinator i bardziej pasuje stopniowanie kaset 8rz.
\czy do napedu 7 rz mozna kupic kasete 8 rz i wyjac najmniejsza koronke ?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwiecień 2013 - 07:23

Nie, nie można. Łączna szerokość kasety się zmieni i dlatego jej nie skręcisz (będzie miała luz po skręceniu nakrętki). A nawet jeśli dodasz podkładki, to odległość pomiędzy koronkami w kasecie 8-rz. jest inna niż w 7-rz. i indeksacja przestanie działać jak należy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 12 kwiecień 2013 - 07:36

dziwne , bo w serwisach kiedys mi mowili ze daja podkladki i chodzi ale nie pamietalem dokladnie stad moje pytanie

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 kwiecień 2013 - 07:45

Być może chodziło o podkładkę potrzebną do zamontowania kasety 7-rzędowej na bębenku 8-rzędowym, który jest trochę szerszy... W każdym razie pewnie na siłę jakoś byś to zgrał, ale nie oczekuj, że wszystko będzie działało optymalnie, cicho i płynnie. To bardziej druciarstwo niż prawdziwa naprawa.

Żeby nie było wątpliwości. Kaseta 7-rz. ma rozstaw koronek 5 mm, a 8-rz. ma 4,8 mm: http://sheldonbrown....et-spacing.html . To wystarczająco dużo, by napęd przestał poprawnie indeksować.

rowerplus-logo-2.png

#5 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 12 kwiecień 2013 - 09:19

ok czyli na zeby chodzilo jak teraz ( a chodzi super) musze zostac na 7rz

a ile pierwszych trybów w kasecie 7rz jest zespolonych??

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 kwiecień 2013 - 10:51

yyy ale niestety można spokojnie 7 i 8 zamienić , skok jest praktycznie taki sam manetek . ja zmaieniam koła i tak i siak.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 kwiecień 2013 - 11:49

Żeby nie było wątpliwości. Kaseta 7-rz. ma rozstaw koronek 5 mm, a 8-rz. ma 4,8 mm: http://sheldonbrown....et-spacing.html . To wystarczająco dużo, by napęd przestał poprawnie indeksować.

To wystarczająco mało (te 0,2 mm różnicy), by napęd indeksował zupełnie poprawnie, zwłaszcza że będzie tylko 7 zębatek. Możliwe, że nawet nie trzeba będzie dawać żadnej podkładki, aby docisnąć kasetę. Sam kiedyś zakładałem 7 zębatek z 8-ki górskiej Suntour (11-28, zdejmowałem największą) i chodziło bardzo dobrze z manetkami na 7, podkładki też nie dawałem.

A jakie chcesz mieć stopniowanie, że chcesz wyjąć najmniejszą? Pamiętaj, że najmniejsza ma ząbki zabezpieczające przed odkręceniem się nakrętki, druga w kolejności czasem też, ale to zależy od kasety.

Łatwo zdjąć największą koronkę w kasetach Sram lub Sunrace, bo są rozkręcane. Shimano są nitowane i trzeba spiłować nity.

http://allegro.pl/ka...3156402032.html
http://allegro.pl/ka...3156854900.html
http://allegro.pl/ka...3137193624.html
http://allegro.pl/ka...3117228945.html

#8 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 12 kwiecień 2013 - 15:04

dzieki koledzy . tak myslalem . ale jeden wprowadzil w blad

#9 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 12 kwiecień 2013 - 20:45

jeszcze jedno pytanie.
z 8ki mozna wyjąć dowolny tryb wedle uznania ?

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 kwiecień 2013 - 21:46

Mozna, Marvelo Ci opisał co i jak

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 kwiecień 2013 - 17:49

można spokojnie 7 i 8 zamienić , skok jest praktycznie taki sam manetek

Pomiędzy końcami kasety masz różnicę 1,2 mm. Nie powiesz mi, że to nie ma wpływu na indeksację.

Owszem, mieszanka 7/8 może JAKOŚ działać (tak samo, jak JAKOŚ może działać niemal wszystko), ale wg mnie sporą przesadą jest twierdzenie, że cała kaseta będzie indeksowała zupełnie poprawnie.

rowerplus-logo-2.png

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 kwiecień 2013 - 18:17

akurat w przypadku 7-8 jest ok w pozostałych jest za duża różnica, mam to na manetkach na rame, 7 biegowe obsługują identycznie 7 i 8 biegowe kasety .

Ja mam akurat spore wymagania odnośnie precyzji działania biegów , będe zakładał klamkomanetki na 8 Sory to sprawdze w drugą strone dokładnie też

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 kwiecień 2013 - 22:39

można spokojnie 7 i 8 zamienić , skok jest praktycznie taki sam manetek

Pomiędzy końcami kasety masz różnicę 1,2 mm. Nie powiesz mi, że to nie ma wpływu na indeksację.

Owszem, mieszanka 7/8 może JAKOŚ działać (tak samo, jak JAKOŚ może działać niemal wszystko), ale wg mnie sporą przesadą jest twierdzenie, że cała kaseta będzie indeksowała zupełnie poprawnie.

Sześć kliknięć manetką, gdy na każdym kliknięciu jest różnica 0,2 mm, daje faktycznie 1,2 mm. Ale gdy regulację przerzutki zaczniemy na środkowej zębatce kasety, to w obu skrajnych pozycjach mamy tylko 3x0,2=0,6 mm różnicy. Dodatkowo sytuację ratuje jeszcze fakt, że pozycja przerzutki w skrajnych położeniach ustalana jest śrubkami L-H, czyli wózek przerzutki zatrzyma się wcześniej, niż wynikałoby to z pozycji wyznaczonej przez indeks w manetce (mając manetkę na 7 a kasetę na 8, mamy pewien nadmiar skoku). W rezultacie więc maksymalny błąd ustawienia przerzutki będzie wynosił tylko 2x0,2 mm=0,4 mm i dotyczył zębatek 2 i 6. Dlatego działa to poprawnie, a nawet bardzo dobrze.
Jednak odpowiednia regulacja jest tu kluczowa.

Możliwe, że w sytuacji odwrotnej (manetka na 8, kaseta na 7) będzie gorzej, bo w skrajnych położeniach będzie niedostatek skoku, a nie nadmiar.

#14 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwiecień 2013 - 14:10

Sześć kliknięć manetką, gdy na każdym kliknięciu jest różnica 0,2 mm, daje faktycznie 1,2 mm. Ale gdy regulację przerzutki zaczniemy na środkowej zębatce kasety, to w obu skrajnych pozycjach mamy tylko 3x0,2=0,6 mm różnicy. Dodatkowo sytuację ratuje jeszcze fakt, że pozycja przerzutki w skrajnych położeniach ustalana jest śrubkami L-H, czyli wózek przerzutki zatrzyma się wcześniej, niż wynikałoby to z pozycji wyznaczonej przez indeks w manetce (mając manetkę na 7 a kasetę na 8, mamy pewien nadmiar skoku). W rezultacie więc maksymalny błąd ustawienia przerzutki będzie wynosił tylko 2x0,2 mm=0,4 mm i dotyczył zębatek 2 i 6. Dlatego działa to poprawnie, a nawet bardzo dobrze.

Akademicko się przyczepię, bo że to działa, to wiem...
Przy normalnej sprężynie powinno być jako piszesz ale z najmniejszą koronką. Największa musi działać na indeksie - ogranicznik wózka działa tylko przy wrzucaniu. Tak mnie się widzi...

#15 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 kwiecień 2013 - 14:11

Akademicko się przyczepię, bo że to działa, to wiem...
Przy normalnej sprężynie powinno być jako piszesz ale z najmniejszą koronką. Największa musi działać na indeksie - ogranicznik wózka działa tylko przy wrzucaniu. Tak mnie się widzi...

#16 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2013 - 23:51

Rozumiem, że chodzi Ci o to, że przy zbyt mocno wykręconej śrubce ograniczającej (L) nie będzie się dało wrzucić ostatniego biegu (właściwie to pierwszego, czyli największej zębatki), bo zapadka w manetce nie "zaskoczy"? Teoretycznie tak, ale w praktyce pewna elastyczność pancerza i linki pozwala na na taki manewr. Trzeba będzie użyć tylko nieco więcej siły.

Problem może się pojawić w manetkach indeksowanych na ramie, gdzie pozycje indeksu ustalane są jedną dźwignią, i w których nie ma typowego dla manetek Shimano mechanizmu zapadkowego (tzn. takiego, w którym zapadka po "zaskoczeniu" jest nie do ruszenia, niezależnie jak duża siła działa na linkę, i musi być zwolniona drugą dźwignią). W takich manetkach, po wrzuceniu na największą, dźwignia faktycznie może się samoistnie cofnąć, nie będąc w stanie przeciwdziałać sile wywieranej przez zbyt napiętą linkę.

Dodaj odpowiedź