Cześć,
Mam ostatnio taki problem: mam ramę pod stery w standardzie JIS (średnica rury sterowej w miejscu, gdzie mocuje się bieżnię pod ster to 27 mm, srednica rury sterowej, gdzie wbija się miski 30 mm). Znalazłem stery typu ahead pod ten wymiar. Problem jest z widelcem. Ciężko znależć widelec bez gwintu na 1 cal, a jak juz to jest on w standardzie iso (średnica rury sterowej w miejscu mocowania bieżni to 26,4mm).
Próbował ktoś w praktyce połączyć te dwa standardy (widelec iso + stery jis)? Myślę, że to możliwe z zastosowaniem jakiejś obejmy, kleju w miejscu osadzenia bieżni (w sterze jis jest wieksza srednica, wiec powinno dac rade). Albo może ktoś widział gdzieś widelec w takim standardzie?
Dzięki
Stery calowe w standardzie JIS + widelec w standardzie ISO
Started By
Gosc_blaze_*
, 16 kwi 2013 09:33
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 kwiecień 2013 - 10:13
A jakiej konstrukcji to stery? Jeśli jakieś igiełki albo łożyska przemysłowe, to kupa duża się robi, ale jeśli klasyczne kulki to jesteś w stanie kupić sam kunus widelca 26,4 mm (większy problem jest kupić takowy w przyzwoitej jakości). IMO: z widelcem szosowym 1'' JIS może być kłopot...
Napisano 16 kwiecień 2013 - 15:31
Zapewniam Ciebie, że wymiana samego konusa będzie łatwiejsza i tańsza niż dodatkowy komplet sterowy ISO i zmiana średnicy główki pod dolna miskę. Da się taki konus kupić, choć nie w każdym SR. A mając konus fi26,4 znacznie łatwiej o przyzwoity widelec szosowy.
Ale - jak to poeta wyśpiewał kiedyś - "wśród tylu różnych dróg przez życie, każdy ma prawo wybrać źle" 8-)
Ale - jak to poeta wyśpiewał kiedyś - "wśród tylu różnych dróg przez życie, każdy ma prawo wybrać źle" 8-)