Skocz do zawartości

Stery calowe w standardzie JIS + widelec w standardzie ISO

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_blaze_*

Gosc_blaze_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2013 - 09:33

Cześć,

Mam ostatnio taki problem: mam ramę pod stery w standardzie JIS (średnica rury sterowej w miejscu, gdzie mocuje się bieżnię pod ster to 27 mm, srednica rury sterowej, gdzie wbija się miski 30 mm). Znalazłem stery typu ahead pod ten wymiar. Problem jest z widelcem. Ciężko znależć widelec bez gwintu na 1 cal, a jak juz to jest on w standardzie iso (średnica rury sterowej w miejscu mocowania bieżni to 26,4mm).

Próbował ktoś w praktyce połączyć te dwa standardy (widelec iso + stery jis)? Myślę, że to możliwe z zastosowaniem jakiejś obejmy, kleju w miejscu osadzenia bieżni (w sterze jis jest wieksza srednica, wiec powinno dac rade). Albo może ktoś widział gdzieś widelec w takim standardzie?

Dzięki

#2 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwiecień 2013 - 10:13

A jakiej konstrukcji to stery? Jeśli jakieś igiełki albo łożyska przemysłowe, to kupa duża się robi, ale jeśli klasyczne kulki to jesteś w stanie kupić sam kunus widelca 26,4 mm (większy problem jest kupić takowy w przyzwoitej jakości). IMO: z widelcem szosowym 1'' JIS może być kłopot...

#3 Gosc_blaze_*

Gosc_blaze_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2013 - 11:00

Dzięki za odp.

Znalazłem stery z łożyskami maszynowymi oraz drugie z wiankiem kulek. Myślisz że w przypadku wianka będzie opcja zamontowania samego konusa? To na pewno będzie pasować (miska od sterów JIS + konus ISO (26,4)?

#4 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwiecień 2013 - 11:12

Myślę, że nie powinno być kłopotu. Ale dla pewności do sklepu zabierz dolną część sterów, żeby sobie z nowa miska złożyć i sprawdzić.

#5 Gosc_blaze_*

Gosc_blaze_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2013 - 14:44

Tak sobie myśle, że możnaby przeszlifować główkę ramy, gdzie wchodzi miska. To jest różnica 0.3 mm, więc myślę, że ostrożnie z drobnym papierem ściernym i z suwmiarką da radę. Komuś nasuwają się jakieś przeciwskazania?

#6 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwiecień 2013 - 15:31

Zapewniam Ciebie, że wymiana samego konusa będzie łatwiejsza i tańsza niż dodatkowy komplet sterowy ISO i zmiana średnicy główki pod dolna miskę. Da się taki konus kupić, choć nie w każdym SR. A mając konus fi26,4 znacznie łatwiej o przyzwoity widelec szosowy.
Ale - jak to poeta wyśpiewał kiedyś - "wśród tylu różnych dróg przez życie, każdy ma prawo wybrać źle" 8-)

#7 Gosc_blaze_*

Gosc_blaze_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2013 - 16:18

Tak dla potomnych ;) :

w serwisach rowerowych mogą wyfrezować główkę ramy pod stery (koszt 20 zł). Więc przejście ze standardu JIS na ISO nie stanowi żadnego problemu.

#8 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwiecień 2013 - 16:41

Mam nadzieję, że chodziło im o rozwiercenie pod średnicę miski, a nie planowanie (frezowanie) pod powierzchnie osadzenia. Jeśli tak, to pewnie warto. Przyzwoite stery calowe ISO to koszt ok. 100 zł i powinny posłużyć.

Dodaj odpowiedź