Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z gwintem w korbie

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 malibu

malibu
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 kwiecień 2013 - 17:55

Witam serdecznie, mam problem i niebardzo wiem co zrobić. Kupiłem niedawno rower który był bez pedałów, dzisiaj radośnie próbuje wkręcić pedały, prawy poszedł bez problemu z lewym jest problem bo wkręca się krzywo. Coś jest nie tak z gwintem w korbie i niestety niebardzo wiem jak to ugryżć. Dodam tylko że od drugiej strony pedał wkręca się do końca czyli większość gwintu jest ok, jednak od tej prawidłowej strony nie mogę wkręcić. Przyszło mi do głowy aby wkręcić śrubę od tej drugiej strony ale dość trudno w mojej mieścinie taka srubę kupić, macie jakieś pomysły ?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 kwiecień 2013 - 19:23

zazwyczaj w 99.99999% gwinty w korbach są dobre, to może Ty krzywo wkręcasz i 99,99999% jest to pewnik .
przepatrz gwint i spróbuj prosto wkręcić.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Gosc_Wojtek3362_*

Gosc_Wojtek3362_*
  • Gość

Napisano 18 kwiecień 2013 - 19:26

Albo normalnie najpierw wkręcaj w prawo dopóki nie poczujesz że "skoczył" i dopiero teraz wkręcaj.

#4 malibu

malibu
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 kwiecień 2013 - 20:19

Wizualnie widać ze poczatek gwintu jest rozjechany ( na oko z jeden lub dwa obroty) i wkręcić się niechce, jutro rano znów spróbuje. Ewentualnie dorobie taką srubę u jakiegoś slusarza i wkręce od strony ramy i wtedy może początek gwintu też będzie ok bo nic innego nie przychodzi mi do głowy bo 90 % gwintu jest ok.

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 kwiecień 2013 - 21:06

jasne , świetna sprawa. a nie lepiej gwintownikiem przejechać ?? koszt ok kilkanaście gwintownika złotych plus oprawa , ewentualnie jakiś serwis rowerowy lub samochodowy wartszat

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 18 kwiecień 2013 - 22:08

Dorobienie śruby może kosztować więcej niż: http://rower.com.pl/...cPath=1472_1_37

#7 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 kwiecień 2013 - 22:41

Zadzwoń do serwisu albo do hydraulika, bo widzę że to calowy gwint, a takie występują w hydraulice.

#8 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2013 - 05:07

Niestety nie jest to gwint calowy ,celowałbym w jakieś 3/8. Hydrauliczne gwintownice nie gwintują drobnego gwintu /jak na pedale korbie/ Pozostaje serwis , znając życie wyjdzie najtaniej i zapewne korba zostanie na swoim miejscu . Nie wyląduje na śmietniku.

#9 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 kwiecień 2013 - 10:10

Niestety nie jest to gwint calowy ,celowałbym w jakieś 3/8. Hydrauliczne gwintownice nie gwintują drobnego gwintu /jak na pedale korbie/ Pozostaje serwis , znając życie wyjdzie najtaniej i zapewne korba zostanie na swoim miejscu . Nie wyląduje na śmietniku.

Na wcześniej linkowanej stronie jest opis gwintownika do korby i jest podany gwint calowy, właśnie mierzyłem gwint na pedale i ma wymiar 14,2mm, gdyby to był zwykły gwint czyli metryczny M14 to miałby wymiar 14mm na minusie czyli coś koło 13,8mm.

#10 malibu

malibu
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 kwiecień 2013 - 10:19

Generalnie podjadę gdzieś w Lublinie na przegwintowanie bo raczej sam tego bez narzędzi nie zrobie

#11 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 kwiecień 2013 - 11:33

Słuszna decyzja, podzwoń po serwisach i popytaj gdzie mogą od reki to zrobić bo czasem można się nieźle załatwić i zostać bez roweru.

Dodaj odpowiedź