Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pompowanie koła

• Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 kwiecień 2013 - 19:27

Pewnie jestem idiotą i na stronie mechanicznej roweru się w ogóle nie znam, więc proszę o podpowiedź. Jak mam napompować koło przy tak krótkim wentylu?? Drugi mam długi normalny i pompowanie nie sprawia problemu. Taką dętkę założył mi serwis wczoraj. Może ja coś robię źle. Narazie z koła zeszło w ogóle powietrze. Mam tam jechać?? Zapłaciłem 40zł.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2013 - 19:34

Jedź, wyśmiej ich i niech Ci wymienią dętkę na taką, która ma odpowiedniej długości wentyl.
I nie dyskutuj - mają wymienić i kwita!!

#3 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 kwiecień 2013 - 19:36

Zależy od pompki. Niektóre na presta faktycznie potrzebują trochę więcej "miejsca". Ja zawsze pompuję kompresorem przez przejściówkę na wentyl samochodowy, która nie potrzebuje długiego wentylu. Jeśli takowej nie posiadasz, polecam zakupić (koszt około 2-3zł), nie trzeba jej zdejmować z wentyla, co już raz mnie uratowało w trasie (osoba, która zatrzymałąa się by mi pomóc posiadała pompkę tylko na wentyl samochodowy, więc gdyby nie przejściówka byłbym dłużej bez powietrza ;-) ).

I jeszcze tak na przyszłość to radzę samemu kupować odpowiednie dętki ;-)

#4 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 19 kwiecień 2013 - 19:56

I jeszcze tak na przyszłość to radzę samemu kupować odpowiednie dętki ;-)

Nie muszę znać się na wszystkim, po to jadę do serwisu płacę 40zł, żebym nie musiał właśnie myśleć o tym czy wentyl jest dobry, czy dętka dobra, czy spasuje czy nie wiadomo co jeszcze. Chyba widać jak długi jest wentyl w przednim kole.

Dołączona grafika

Mogli zapytać jaką pan ma pompkę.

No nic jutro jadę znowu do serwisu. Mam już dość braku profesjonalizmu. Może rzeczywiście nie ma co dawać ludziom zarobić i wszystko robić samemu.

Niektóre na presta faktycznie potrzebują trochę więcej "miejsca"

Trochę?? Chłopie ja na rzęsach stawałem, żeby to napompować. Główkę z pompki zdjąłem i nie dało rady. Ja rozumiem trochę 3-3mm, ale tu różnica między wentylami to 2cm!!!

Czuję się wydymany przez serwis!!!

#5 ZuluGula

ZuluGula
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądUSA

Napisano 19 kwiecień 2013 - 20:49

Popchnij palcem detke przy wentylu od strony opony, to wyjdzie na tyle abys mogl zalozyc na niego koncowke pompki. Jednak warto nauczyc sie samemu zmieniac detke (i dobierac odpowiedni rozmiar), co zrobisz jak zlapiesz gume 20km od serwisu w niedziele wieczorem? Bedziesz na piechote dymal do serwisu czy czekal godzine na przyjazd "pomocy drogowej"?

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 20 kwiecień 2013 - 06:57

Popchnij palcem detke przy wentylu od strony opony, to wyjdzie na tyle abys mogl zalozyc na niego koncowke pompki.

Nic nie wyjdzie! On jest po prostu tak krótki. Chciałem założyć pompkę na wentyl, gdy opona była napompowana, żeby sprawdzić jakie jest ciśnienie. I tak założyłem, że zeszło całe powietrze.

co zrobisz jak zlapiesz gume 20km od serwisu w niedziele wieczorem

Mój ból. Jak będę musiał to zmienię. Poza tym mam pod telefonem transport do domu.

Widzę, że rację ma mój ojciec, który mówił, rób wszystko sam, bo jak ktoś Ci zrobi to zrobi Ci źle. Ja uważałem, że trzeba dać ludziom zarobić. W Stanach jeden gość przykręci pedały, drugi nauczy jeździć w SPD, a 3 pomoże w doborze rozmiaru ramy, a 50 wymieni dętkę i gospodarka jakoś daje radę. U nas połowę miesiąca przedsiębiorca tyra na ZUS. Wystarczy poczytać jak zasuwa SPIKE. Przyjdzie 5 przymierzy buty i kupi w necie. Chciałem dać zarobić i jak na tym wyszedłem. Szkoda mi porządnych serwisów, ale teraz rzeczywiście ile się da zrobię sam. Nie chcę słuchać, jak serwisy mają ciężko.

Pracowałem jako student na warsztacie samochodowym. Jak przyjeżdżał klient na wymianę oleju i nie miał pojęcia jaki jest wlany olej, to szef siadał z nim i mu tłumaczył, że są oleje syntetyczne, półsyntetyczne i mineralne. Jakie mogą być konsekwencje pomieszania i jaki olej warto zalać w danej sytuacji. Ja nie muszę wiedzieć, że wentyl czy dętka ma 10 rozmiarów. Od tego jest serwisant, żeby powiedzieć, że zakładam panu takiej i takie długości wentyl, napompuje pan go normalną pompką.

Taka prawda: umiesz liczyć licz na siebie.

#7 Gosc_milosz216_*

Gosc_milosz216_*
  • Gość

Napisano 20 kwiecień 2013 - 08:10

:?: Kto chodzi do serwisu z wymianą dętki, to jest chyba najprostsza rzecz do wymiany, szczególnie że robi to się często. A tak poza tym za 40zł kupił byś sobie fulwypas dętkę. A nie pomyślałeś, że są różne wysokości stośka w kołach? Widziałeś kiedyś jaką kolwiek inną szosę? Serwis ci wcisną jakieś gówno najtańsze jakie mieli i tyle...

#8 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 kwiecień 2013 - 10:00

Jeżeli nie chcesz zmieniać dętki, kup sobie to:
http://allegro.pl/pr...3118502992.html

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 20 kwiecień 2013 - 10:01

Kto chodzi do serwisu z wymianą dętki

Np. ja. I co w tym złego??

Czy jak pracuje w księgowości i rozliczam komuś PIT, bo sam nie potrafi, to też mam mówić, że to najprostsza rzecz na świecie?? Dla mnie tak, dla kogoś może nie.

A nie pomyślałeś, że są różne wysokości stośka w kołach? Widziałeś kiedyś jaką kolwiek inną szosę

Pomyślałem, ale nie zwróciłem uwagi, liczyłem na to, że serwisant włożył dłuższy wentyl. Widziałem, bo to chociażby moja druga szosa.

Dętkę miałem Hutchinsona a teraz Continentala.

Z pewnością temat dał mi do myślenia i teraz będę więcej robił sam.

Poza tym podjechałem z kołem i dętka wymieniona na taką z dłuższym wentylem, bez dodatkowego dopłacania.

Temat do usunięcia.

#10 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2013 - 12:13

Temat warty pozostawienia, zwraca ciekawą uwagę na to, że nie zawsze usługa jest wykonana poprawnie. Nie ważne czy to mechanik rowerowy, samochodowy czy hydraulik który przychodzi wymienić uszczelkę w kranie. Osobiście w Poznaniu zraziłem się do kilku serwisów, problem tkwił w tym że serwisanci nie przyznawali się do błędu w sztuce. Raz w jednym serwisie odebrałem "wycentrowane" koło... wycentrowane, ale nie odpuszczone. jak się okazało każda szprycha naciągnięta inaczej. Kilka kilometrów i z powrotem biło. Powrót do serwisu w celu reklamacji, tam spotkałem się z opinią że napewno uderzyłem w jakąś dziurę. W takim razie odpuściłem walkę o swoje i zamówiłem u nich tensometr. W każdej branży są spece i partacze. Najgorsze jest to, że zwykle fachowcy jadą na opinii ogółu i są wrzaucani do worka razem z partaczami.

#11 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 20 kwiecień 2013 - 12:13

Ja uważałem, że trzeba dać ludziom zarobić. W Stanach jeden gość przykręci pedały, drugi nauczy jeździć w SPD, a 3 pomoże w doborze rozmiaru ramy, a 50 wymieni dętkę i gospodarka jakoś daje radę.

Wszystko fajnie, ale jak złapiesz kapcia w aucie 500km od domu, to dzwonisz po pomoc drogową z lawetą,która Cię do domu wiezie razem z autem, czy po prostu zmieniasz koło? Istnieją rzeczy, które trzeba umieć zrobić przy rowerze, absolutne minimum to zmiana dętki. To podstawa podstaw. Można się nie znać na tym, jaka ta dętka ma być (powiedzą Ci np. w serwisie), ale jak już wiesz i kupisz to, co trzeba, wozisz zapas i zmieniasz w razie awarii.
Zamiast amerykańskiego przykładu, przytoczę (nie wiem czyj, niestety, ale raczej brytyjski) cytat: "Trzeba wiedzieć wszystko o czymś, i coś o wszystkim", czyli być specem w jakiejś dziedzinie, ale orientować się w wielu innych choćby po to, żeby owo "dawanie innym zarobić" nie kończyło się łupieniem Cię przez tzw. "speców".

#12 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 20 kwiecień 2013 - 14:14

jano_3, jak już będziesz w serwisie, to się zainteresuj JAKIEJ długości wentyle pasują do twoich obręczy i nie daj sobie założyć niewłaściwych.

Bo jeśli twoja pompka potrzebuje dłuższych niż ten krótki, to ten dłuższy, jest zdecydowanie za długi.

Choć się nieraz mówi, że lepiej mieć długi niż krótki. :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#13 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 20 kwiecień 2013 - 14:27

Wszystko fajnie, ale jak złapiesz kapcia w aucie 500km od domu, to dzwonisz po pomoc drogową z lawetą,która Cię do domu wiezie razem z autem, czy po prostu zmieniasz koło?.

Obronię trochę kolegę i odpowiem Ci, że w pewnych sytuacjach ja bym wzywał pomoc. Nie wyobrażam sobie w deszczowy dzień na błotnistym terenie wymieniać koła w garniturze... wolę poczekać tym bardziej jak za to płacę:)

#14 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 20 kwiecień 2013 - 17:07

I zrobiła się dyskusja natury filozoficznej.

jano_3, jak już będziesz w serwisie, to się zainteresuj JAKIEJ długości wentyle pasują do twoich obręczy i nie daj sobie założyć niewłaściwych.

Oczywiście mogłem zwrócić uwagę, ale spieszyłem się, a na serwisie huk roboty, bo zrobiło się ciepło i ludzie zaczęli rowery wyciągać. Zamiast spojrzeć zawinąłem się czym prędzej.

Na przyszłość już wiem, że będę robił to sam.

Dla mnie temat do zamknięcia.

#15 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków/Starachowice

Napisano 20 kwiecień 2013 - 17:37

40zł za zmianę dętki? :lol: Czy jeszcze Ci coś robili?

27 letni chłop jeżdżący na rowerze, i nie potrafiący wymienić dętki? :lol:

Jak złapiesz kapcia w trasie, to co zrobisz? Będziesz dzwonił po pomoc drogową?

#16 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 kwiecień 2013 - 18:14

Sorry za offtop ale ten temat świetnie pokazuje Polską mentalność :)
"Zrób to sam", itd. Ja jestem za autorem - generalnie jeśli masz kwit to leć do nich i zapytaj się czy są normalni. Zasada jest prosta - płącę wymagam.

#17 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 kwiecień 2013 - 18:14

ooop sami spece i filozofy sie zleciały jak widze .

założyli Ci za krótki wentylek, chyba , możesz od strony zew.opony próbować lekko wpychać wenytyl na zew. jak już pompka chyci blokadą to napompujesz, aczkolwiek jest to troche trudne.
Możesz ząłożyć redukcje pod auto wentyl i też napompujesz, możesz nakręcić przedłużke i też napompujesz .
Popatrz jak zmieniają dętki inni i naucz sie to prosta sprawa.

a propo, detka do szosy kosztuje ok 15 zł standardowa, 25 za wymiane ....to troche za dużo przy kołach na szpilke , aczkolwiek , są tacy co skrupułów nie mają ....

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#18 tomkaz016

tomkaz016
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 20 kwiecień 2013 - 18:24

jak za krótki wentyl , to można spróbować włożyć dętku już napompowaną

#19 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 20 kwiecień 2013 - 20:43

Pomyliłem się dałem 10zł za wymianę i 15 za dętkę.

Obiecuje, że się nauczę. Nie drążmy tematu.

#20 ZuluGula

ZuluGula
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądUSA

Napisano 21 kwiecień 2013 - 02:22

Twoje przednie kolo jest niezgodne z regułą nr. 60.