Jump to content

Photo

Klamkomanetki Sram Rival-lewa manetka słabo odbija

3 replies to this topic

#1 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 20 April 2013 - 15:24

Witam. Mój problem wygląda tak jak w temacie. Tzn. lewa manetka słabo odbija wyższych biegach (większe zębatki). Biegi się zmieniają, linkę normalnie ciągną, tylko właśnie strasznie powoli odbija, właściwie problem dotyczy 2 ostatnich biegów. Jeśli puści się szybko palec, to odbijają normalnie, ale jeśli się go po prostu zdejmie, to idą kawałek, a resztę trzeba dociągnąć.
Problem pojawił się po zmianie przerzutki, teraz założyłem starą, zmieniłem linkę i niestety manetka nadal odbija tak samo-powoli. Ktoś może zna jakieś rozwiązanie?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 April 2013 - 15:37

Najbardziej typowe przyczyny takiej sytuacji:

- krzywo założone końcówki pancerza
- pancerz nieprawidłowo osadzony w korpusie manetki (osobiście obstawiałbym właśnie to - łatwo o błąd, a po założeniu owijki nie widać problemu)
- złe prowadzenie pancerza (np. zbyt ciasnym łukiem, szczególnie pod owiką - niektóre kierownice mają dość radykalne gięcie przy przejściu z baranka w górną część
- brud w mechanizmie manetki lub przerzutki
- linka mogła wysunąć się z rowka w ślizgu mocowanym pod mufą

Daj znać, czy coś się sprawdziło.

Nie wiem, czy tak robiłeś, ale generalnie proponuję zawsze testowanie przerzutki przed założeniem owijki. Bardzo wiele błędów ma przyczynę przy samej manetce, więc po założeniu owijki nie widać źródła problemu.

Powodzenia!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 20 April 2013 - 16:40

Dziękuję ślicznie, faktycznie nie ruszałem owijki przy tych manewrach, mogło coś się ruszyć. Ruszyłem trochę klamkę do góry tak, żeby pancerz ew. dopchnął się wgłąb i wszystko działa jak powinno.

#4 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 27 April 2013 - 15:35

Z racji tego, że problem nawrócił, ale już sobie z nim poradziłem, napiszę ostateczne rozwiązanie. Próbowałem psiknąć białym smarem. Nie pomogło. Dziś zdjąłem owijkę, żeby jeszcze raz ułożyć pancerz. Przy okazji uznałem, że wyczyszczę je trochę w środku, bez zdejmowania z kierownicy. Więc psiknąłem odmrażaczem do zamków samochodowych całkiem porządnie, żeby wypłukać smar i syf.
No iiiii...okazało się że niepotrzebnie odwijałem owijkę. Manetka odbija jak nowa.
Już myślałem, że czeka mnie kupno nowych pancerzy...

Reply to this topic