Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tętno po treningu

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 21 kwiecień 2013 - 11:09

Wczoraj pojeździłem około półtorej godziny, czułem się dość mocno i miałem zapas mocy, więc pocisnąłem. Wróciłem do domu i chciałem się przespać, bo wieczorem leciałem na koncert. I zaczyna się serce wali tak mocno, że nie daje spać, wysokie tętno. Usypiam po godzinie i budzę się po następnej godzinie. Wszystko wraca do normy. Można jakoś temu zaradzić?? To zjawisko ma jakąś nazwę i wytłumaczenie?? Zdarzało mi się tak po mocniejszych treningach

#2 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 kwiecień 2013 - 11:21

A czytałeś kiedyś o spaniu po treningu?? Tudzież dlaczego przed spaniem się nie zaleca tranować? Się nie dziw, że jak przeskoczyłeś nagle z rowera w łóżko to serce świruje. Nie jest to fachowa opinia ale wydaje mi się, że powinno się najpóźniej 2h przed spaniem trenować.

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2013 - 14:14

GalGavu, podaj jakieś konkretne źródła, bo misięzdajezm to nie bardzo ma jakiekolwiek podstawy.
Od ok. 3 mc musiałem ćwiczyć wieczorami (zresztą teraz w tygodniu również), praktycznie tuż przed snem, praca do późna, dopiero jak dzieciaki poszły spać to od 20 - 21 miałem czas dla siebie, trening 90 - 120 minut, pół godziny i lulu. Śpię jak niemowlę do rana...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4 GalGavu

GalGavu
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:11

@prozor
Ja po prostu mam inaczej stąd wnioskowałem - tak mi się też zdawało bo większość moich znajomych ma identycznie :) Nie poprę tego oczywiście badaniami, ale ja po intensywnym treningu zasnąć nie mogę.
Edit: A fakt napisałem czy czytałeś kiedyś o spaniu po treningu: gdzieś takie coś widziałem - jak znajdę to zamieszczę ale teraz się zastanawiam po komentarzu @prozora czy artykuł miał jakąkolwiek wartość merytoryczną - z resztą jak większość w necie :/

#5 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:17

Ja niby mogę zasnąć jak jestem padnięty po treningu, ale przyśpieszone i mocniejsze bicie serca odczuwam przez jakiś czas po jeździe, zanim się serce uspokoi.

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:22

Ja też często tak mam, że po treningu śpię jak dziecko.
Ale zdarza się, że tętno jest tak wysokie, że nie mogę usnąć zwłaszcza po mocniejszym treningu,. Nie wiem od czego zależy.
Czy może to być związane z długiem tlenowym??

#7 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:23

Ja też kiedyś coś takiego czytałem/słyszałem, że nie powinno się mocno trenować tuż przed snem. I w moim przypadku się to sprawdza bo również cierpię wówczas na bezsenność i długo nie mogę odpłynąć.

#8 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2013 - 19:20

jano - a jak u Ciebie z nawodnieniem, temperaturą ciała, pomieszczenia w którym śpisz? może zły dobór ubioru w połączeniu z intensywnym treningiem prowadzi do przegrzania?
dług tlenowy/nadwyżka kwasu mleczanowego zostają uregulowane już kilka minut po wysiłku, jednak tempo metabolizmu utrzymuje wysokie obroty jeszcze kilka godzin po wysiłku, również temperatura ciała (oczywiście jest to powiązane z przemianą materii), co oznacza podwyższony puls.. do tego może bierzesz gorący prysznic i sypiasz w zbyt ciepłym pomieszczeniu?
następnym razem zwróć uwagę na te czynniki, przeprowadź rozjazd adekwatny do długości i intensywności wysiłku, weź letni prysznic, zjedz ciepły, lekkostrawny posiłek i uzupełnij płyny, spróbuj usnąć w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu - jednak taki sen nie będzie pełnowartościowy, o czym niżej

intensywny trening (umiarkowany trochę inaczej) to duże wyzwanie dla organizmu - aktywuje przeróżne gruczoły, enzymy, stawia na baczność układ nerwowy, mięśniowy, trawienny, oddechowy i dziesiątki innych procesów mających na celu sprostanie wysiłkowi - wiele z nich pracuje jeszcze długo po zaprzestaniu ćwiczeń, by powrócić do stanu przed wysiłkiem. głównie chodzi mi tu o regenerację uszkodzonych komórek, uzupełnienie makroskładników (pokarmowych, jak i również minerałów, elektrolitów etc) koniecznych do poprawnego funkcjonowania głównie układu nerwowego i mięśniowego, dlatego ciężko, by nasze ciało NAGLE przestawiło się na spokojny sen i spowolnienie tych wszystkich procesów - tak się nie da i nie ma to sensu, a taka drzemka (mimo, że może poprawić samopoczucie), zachwieje aktywnością organizmu i jego regeneracją.. dlatego odradzam takich działań. dla osób kończących trening zaraz przed nocnym snem również - odpowiednia regeneracja = odpowiedni posiłek potreningowy (w przypadku sportów wytrzymałościowych najczęściej spora porcja), a taki powinien być spożyty minimum 2-3h przed snem, w innym przypadku sen nie przyniesie takiej regeneracji jakiej mógłby, gdyby posiłek został wstępnie strawiony a organizm - przygotowany do nocnego odpoczynku

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 22 kwiecień 2013 - 19:25

Bosiur, było duszno w pokoju. Mam pokój na poddaszu i jak grzeje słońce robi się gorąco i duszno a ja nie otworzyłem okna.

Spróbuje z tym letnim prysznicem.

Będę się starał bardziej nawodnić. Kupiłem elektrolity w proszku.

Stara się przeprowadzić rozjazd.

Na szczęście dziś mimo mocniejszej jazdy, tętno nie jest wysokie. I już mam to uczucie, że będę spał jak dziecko.

Dodaj odpowiedź