@piotrfala : Sa ramy i "niemalowane " i "malowane" . Latwo wygooglowac.
@kococchi : poszukaj tematu " bmc crack" .
BMC laczylo ( i nadal to robi ) rury karbonowe z mufami ( alu/ inne kompozyty ) i pekniecia LAKIERU na laczeniu sa NORMALNE. Wynikaja z roznej charakterystyki materialow. Inna rozszerzalnosc cieplna, sztywnosc itp.
BMC daje 100-200 € na malowanie specjalnym lakierem tego laczenia.
Rozmawialem z gosciem z serwisu (szef reklamacji w BMC ) i przyslal mi 2 fiszki w pdf'ie jak takie "pekniecie" faktycznie wyglada.
Wg ich oswiadczenia NIGDY nie peklo polaczenie karbonu i alu.
W Impecu nie robia juz tego bledu i nie maluja(lakieruja) laczen- czysto kleja i juz.
Moj kolega jest serwisantem Bianchi -twierdzi to samo - peka lakier , nigdy nie zdarzylo sie , zeby walnelo laczenie . A Bianchi mialo ramy carbon-alu w ofercie ok 10 lat...
Moja opinia : uznaj ze tego nigdy nie zobaczyles. Jezdzij i ciesz sie. Wg mnie NIC nie wskazuje na uszkodzenie strukturalne, WSZYSTKO wskazuje na zwykle pekniecie malowania/wypelnienia na laczeniu 2 materialow, w dodatku w miejscu szczegolnej pracy tego miejsca.
tam jest sruba mocujaca alu do alu.....
Ladna pogoda jest.Idz na rower
PS takie rozterki to jedyny powod dla ktorego kupuje tylko rzeczy nowe ... Gorsze za ta sama kase - ale nowe.
PS 2 jak zaczniesz z gosciem walczyc o zwrot, to sezon ci minie, a byc moze forsy nie odzyskasz.. nawet jak wyslesz rower. I wszystko dla czegos, czego nie ma...