Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciuchy z jednej firmy [Danielo itp.]

52 odpowiedzi w tym temacie

#1 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 06 maj 2013 - 20:01

Witam! Mam do Was pytanie, jakie znacie i polecacie sprawdzone firmy które robią ciuchy kolarskie, od spodenek i koszulek, po rękawiczki i skarpetki. Chodzi mi o to że chce się ubierać w miarę "przyzwoicie" i oprócz klubowych ciuchów mieć jakieś na co dzień. Głównie chodzi mi o to żeby jeździć w ciuchach jednej marki, żeby wszystko ze sobą w miarę komponowało i tworzyło jedność, jak to mówią, chodzi o stylówę. Zastanawiałem się nad firmą Danielo ( konkretnie ten secik http://www.danielo.p...i-spodenki.html ), ale wyczytałem gdzieś w necie że firma robi czasami kijowe ciuchy, zaciągają się, kolorki po kilku praniach znikają itp. (czasami czytaj w jednym roku są dobre a w jednym nie), co prawda ten przypadek o którym czytałem miał miejsce w 2011 roku. Czy ktoś miał styczność z tymi ciuchami w roku 2012 albo ktoś może zamówił sobie na ten sezon. Wszystko z nimi oki? Bo kolorystycznie ogólnie bardzo mi się ten secik podoba ale nie chce kupić kota w worku. No to jak macie jakieś zdanie i doświadczenie z tą firmą to piszcie, i jakbyście znali jakieś inne to też jestem otwarty na propozycję.

Z góry dzięki za rady

Pozdrawiam :)

banner1-1.png

#2 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 maj 2013 - 20:19

Danielo robi przyzwoite rzeczy za przyzwoitą cenę.
Ja polecam ciuchy firm: Mavic, Giodana, Castelli, SMS Santini , Nalini, Assos (ale te są dużo droższe). Z polskich firm masz jeszcze BCM Novatex i Atac Sport, ale tu szału nie ma. Novatex ma zawyżona rozmiarówkę i jakością wykonania nie powala, Atac według mnie jest ciut lepszy. Wszystko zależy od kwoty jaka jesteś w stanie przeznaczyć na ciuchy. :-D

Ps. Z naszego podwórka wybrałbym Danielo.

#3 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 06 maj 2013 - 20:30

Dzięki wielkie za pomoc, a mam jeszcze pytanko, czy jak normalnie chodzę w ciuchach rozmiar L (mam 183 cm) to jak zamówię L w Danielo do będę miał no wiecie, obścisłe jak PRO-sy ( tutaj Froom http://2.bp.blogspot...ome_2880377.jpg ) czy tak trzepacko będzie mi zwisać wszystko. Chodzi mi ogólnie czy z założenia rozmiarówka kolarska jest "obścisła" czyli normalnie cywil mam L (w miarę luźno) kolarskie L (obścisłe jak prosy), czy jednak muszę rozmiar mniejszy. Oczywiście nie chodzi mi o to żeby mi krew nie dopływała, tylko żeby nie odchodziło to tak od ciała jak ciuchy za 50 zł :D

banner1-1.png

#4 Gosc_Dziegiel_*

Gosc_Dziegiel_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2013 - 20:36

Ja mam 190, koszulka m, spodenki l i jest git, fajnie przylega do ciała, właśnie taki zestaw polecam, szczególnie że też młody jesteś, to klaty Pudziana chyba nie masz. :-)

#5 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 06 maj 2013 - 20:53

koszulka danielo 2012 rozmiar L ciut obcisła na 180 cm wzrostu

#6 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 maj 2013 - 20:55

Generalnie każda z firm ma swoja rozmiarówkę. Ja mam 184, a ciuchy mavicka mam M, no i tak jak kolega wyżej wspomniał koszulka musi być przylegająca i nie za długa. Jak napakujesz batonów do kieszonek, plus komórka i takie tam, to jak koszulka będzie zbyt luźna to wszystko będzie się przemieszczało na boki.

#7 Gosc_Hasan33_*

Gosc_Hasan33_*
  • Gość

Napisano 21 maj 2013 - 14:46

Ja kupiłem w BDC strój firmy Agu, i bardzo sobie go chwalę. Spodenki i wkładka są na prawdę super wykonane i wygodne, a koszulka fajnie się opina i ładna kolorystycznie. Niestety nigdzie w internecie nie mogę znaleźć zdjęć tej koszulki. Spodenki są całe czarne i mają fajne i wygodne szelki. Rozmiar spodenek mam L, a koszulkę M. Mam 180 cm wzrostu i tak, jak pisałem - wszystko ładnie przystaje do ciała.
Pozdrawiam.

PS. Koszulka wygląda tak samo jak ta, tylko że zamiast niebieskiego koloru, ma czerwony: http://www.agu.nl/sh...iacco-wit-blauw

#8 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 21 maj 2013 - 20:03

Jeszcze jest Vitesse, cena podobna jak Danielo i jakość myślę tak samo. Wkładki mają chyba identyczne (włoskie Dolomiti.) W każdym razie mam 2 komplety od Vitesse, prane bardzo często i nic się z nimi nie dzieje. Mam 183 cm wzrostu i ważę 74 kg i spodenki mam rozmiar 4, natomiast koszulkę rozmiar 3 i jest w sam raz.

#9 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 maj 2013 - 11:00

bans, koleżko co Ci się nie podoba, że młody chłopak zwraca uwagę na stylówę?

We Włoszech, Francji, Hiszpanii, czy innych bardziej "kolarskich" krajach kolarze ubierają się z wielką uwagą (nawet może kolarskim pietyzmem w pewnym sensie). Wygląda to naprawdę dobrze i warto się na tym wzorować. Poszukaj w necie starych zdjęć np. Fausto Coppiego na rowerze i bez, 100 % włoskiego stylu.

I nie pie%^&)@l na forum.

#10 kamil1556

kamil1556
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądJędrzejów

Napisano 23 maj 2013 - 13:46

Danielo ma fajne rzeczy tylko wkładkę spodenek mają lipne.

#11 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 27 maj 2013 - 17:09

Tak więc dzisiaj przyszły ciuchy, przypomnijmy że mam 182-4 cm wzrostu i ważę 73 kg, budowa nóg jak i ciała typowa dla sprinterów. Zamówiłem ten komplecik koszulka rozmiar M, spodenki rozmiar L + czapeczka i rękawiczki (bardzo fajne, miękkie i pewnie długo wytrzymają, ale to nie ważne). Na początku jak założyłem spodenki to myślałem że ledwo mi na uda wejdą, ale to było tylko złudzenie, gdy założyłem już szelki wszystko ładnie leżało i przylegało do ciała, materiał bardzo miły w dotyku, i wkładka w porównaniu do moich poprzednich ciuchów z Lidla to kosmos nie z tej ziemi, wg. mnie rozmiar L na mocno rozwinięte uda idealny, chociaż nogawki mogły by być troszkę krótsze ale to pewnie podczas jazdy się ułoży. Co do koszulki, gdy ją wyjąłem z opakowania to zastanawiałem się czy nie wcisnęli mi jakiejś miniaturki dla dziecka, założyłem zapiąłem, i o dziwo wszystko ok, nic nie zwisa wszystko ładnie przylega, tył idealnie łączy się z plecami od spodenek i nic nie jest na plecach odsłonięte itp. same pozytywy. Wg, mnie z rozmiarem trafiłem idealnie, bo lubię obcisłe ciuchy, ale jeśli ktoś lubi troszkę przewiewu pod koszulką to radzę wziąć rozmiar L. Tak więc wstępnie mogę z czystym sumieniem polecić tą markę, na pewno w przyszłości (jeśli te ciuchy się sprawdzą, a na to się zanosi) będę stałym klientem tej firmy. Tak więc na razie zostaje mi poczekać aż przestanie padać i w drogę, jeśli interesuje Was jakość i komfort użytkowania ciuchów od DANIELO to wyczekujcie posta w tym temacie.

Pozdrawiam Furman

banner1-1.png

#12 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 czerwiec 2013 - 10:09

Furman, i jak wrażenia z ciuchów Danielo po kilku jazdach?
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

#13 VeloFurman

VeloFurman
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądSuchedniów

Napisano 14 czerwiec 2013 - 21:17

Dobra tak więc, pojeździłem w nich już z 500-700 km, i powiem wam luks.
SPODENKI
Spodenki są idealne, tylko nogawki mogłyby być troszeczkę krótsze, wkładka wg. mnie na razie jest oki, za jakiś czas jak jeszcze pojeżdżę to napiszę czy wszystko jest oki.

KOSZULKA
Co do koszulki, fajnie przylega, tylko czasami muszę ją poprawiać bo robią mi się fałdki na brzuchu [upssss], ale wolę żeby mi się robiły fałdki niż żeby wszystko zwisało, szkoda że nie ma rozmiaru M/L, wtedy by było idealnie.

RĘKAWICZKI i CZAPECZKA
Co do rękawiczek, fajne, ręce nie bolą i nie pocą się, ładnie się trzymają dłoni nie trzeba ich podciągać ani nic, czapeczkę raz używałem i też jest spoko, czapeczka jak czapeczka.

PRANIE, JAKOŚĆ i UWAGI OGÓLNE
Co do prania, mój tata niechcący wrzucił ciuchy do 40 stopni do praliki chociaż jest napisane że powinno się w 30, no ale na szczęście nic się nie stało i wszystko jest dobrze. Jedne co mnie wkurza w spodenkach to to, że jak byłem raz na rowerze, to nieźle mnie zmoczyło, po prostu pływałem, no i na tyłek naleciało mi od cholery piachu mokrego, po powrocie do domu oczywiście wyprałem ręcznie ale drobinki piasku zostały jeszcze między wkładką a zewnętrzną warstwą z tyłu, no i trochę weszły w materiał na spodenkach pod udem. Trochę to doskwiera na początku, ale z czasem wylecą te małe g****, ale po prostu pewnie w każdych tak jest ciuchach więc nie zaliczam tego do wady produktu. Na plus wielki mogę zaliczyć fakt że nawet po mokrej glinie białe fragmenty ciuchów się dopierają. Trzeba tylko uważać żeby nie zahaczać ubraniami, a szczególnie spodenkami o ostre i szorstkie krawędzie, bo wtedy mikro nitki wychodzą z materiału i taki jakby meszek troszkę się robi. Ale to pewnie wszędzie tak jest też. :) podeślę foty jak komputer naprawię to zobaczycie o co chodzi.

Ogólnie mówiąc, polecam ubranko, jako że są to moje pierwsze "PRO" ubranka to nie mam porównania, ale jak dla mnie jest oki. Największym plusem jest to, że po prostu ciuchy idealnie pasują mi pod kask, itp. więc zamiar wyglądania PRO jest wg. mnie osiągnięty. Teraz tylko zbierać kasę i kupować ciuchy od makaroniarzy :D

Pozdrówka, jakby ktoś miał pytania to pisać tu albo na PW. :)

banner1-1.png

#14 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 16 czerwiec 2013 - 13:50

ja ze spodenek Danielo jestem bardzo niezadowolony. Obrobiły mi niesamowicie pachwiny, niedopasowana wkładka która "ora" nogi.
Od jakiegoś czasu jeżdżę w Pearl Izumi - fakt cena X2 ale X10 lepsza wkładka,oddychalność, dopasowanie,trwałość.
Mam wszystkie ciuchy tej firmy i naprawdę warto.

#15 kamil1556

kamil1556
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądJędrzejów

Napisano 16 czerwiec 2013 - 18:56

No z wkładką to wielkie nieporozumienie ,ale reszta spoko.Ja mam trzy komplety ciuchów z Danielo i każda ma inną wkładkę a i tak są niewygodne.

#16 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 14 sierpień 2013 - 11:20

Witam!

Kupiłem dwa komplety Danielo z tego roku, jak na razie same pozytywy. Material super, wkładka super. Nadmienię, że posiadam spodnie Pearl Izumi model Quest i Elite Ltd i wkładka w nich jest dużo gorsza, nie wspominając o tym że, i materiał po kilku jazdach powycierał się. 

#17 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 20 sierpień 2013 - 13:38

Bo pearl izumi QUEST jest podstawowym modelem - tak samo wkładka.

#18 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2013 - 12:14

Cześć!

Mam dwa komplety strojów Danielo - zimowy i letni, moje rozmiary 182cm wzrost, waga 83kg (niemało :-P ), rozmiar kompletów XL

Komplet letni: 

Spodenki, bardzo fajnie spasowane, bardzo fajnie opinają uda - fajny projekt szycia, fakt mogły by być ciutke krótsze - ale nie przeszkadzają, tak naprawdę układają się na ciele na rowerze, wtedy nogawki elegancko wg. potrzeby się "podwijają".

Wkładka - ja nie narzekam, wręcz mając porównanie z cuchami Citrivit oraz 4F to Danielo je "zjada", nie ma porównania żadnego, przy jeździe czuć że wkładka jest "szosowa" a nie turystyczna, i ma przeznaczenie sportowe (wydłużona z tyłu-co przy dolnym i górnym chwycie pokrywa nam cały zakres tyłka bez wyjątku). "Gumowane" końcówki nogawek robią robotę-ogólnie należy podkreślić że Danielo wie co jest potrzebne w ciuchu na szosę ... serio 8-)

Mogę się przyczepić do tego iż w kroku na szwie się zmechaciły, na skutek zbyt grubego przeszycia szwu .... IMHO przy tej cenie nie powinno być takich "chińskich" niedoróbek.

Koszulka, mam rozmiar XL a ona nadal jest obcisła, tak jak lubię ... jednak z lekkim luzem ... koszulka bardzo przyjemna w dotyku, dobrze sprawdza się podczas intensywnej jazdy - znów podkreślę "chińską" wadę, mianowicie źle wszyty zameczek kieszonki tylnej, znów szew zbyt blisko zameczka i materiał się poprzecierał ....Panie Danielu proszę zwrócić uwagę Panią szyjącym że kolarze to również esteci ;-)

Bluza (nazwana koszulką z długim rękawem), nie wiem skąd pomysł że to koszulka ...ale ok kwestia nomenklatury to rzecz wtórna, bardzo fajna, ciepła, meszek od spodu, materiał z przodu dość dobrze radzący sobie z wiatrem (nie jest to windstoper sensu stricte),z bielizną pod spodem idealnie nadaje się do jazdy jesienią/wiosną w chłodne dni - uwaga, tu można się przyczepić do rozmiarówki , rozmiar XL jest na mnie za duży-w stosunku do koszulki z krótkim różnica ogromna-dwa światy, ale ok traktujemy to jako bluzę, dla wielbicieli bardzo obcisłych kupujcie rozmiar mniejszy ;-) Bluza odszyta poprawnie uuf...tylko ta zwariowana rozmiarówka ....

Rekawiczki, skarpetki, czapka zimowa,rękawki, skarpetki jak skarpetki, czapka z windstoperem tzw. komin - wszystko działa 8-) mam uwagę do rękawiczek - brak "żelu" jednak daje się we znaki przy ok 100 km na rowerze, sama "gąbeczka" przy polskich szosach może nie wystarczać ;-) Rękawki rozmiar tzw "uni" trzymają się-"druga skóra"  ;-)

Spodnie zimowe długie z wkładką, dobrze odszyte, super leżą, zabezpieczone kolana, uda, piszczele windstoperem, meszek pod spodem, wyższy stan - na nogawkach i podbrzuszu zameczki ułatwiające zakładanie/ściąganie, i wkładka identyczna jak w krótkich - tak naprawdę czas ich testowania nadchodzi nieubłaganie .... :-(

• Perttu lubi to

#19 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 01 wrzesień 2013 - 22:52

Generalnie jest kilka firm polskich, które robią już bardzo przyzwoite kolarskie ciuchy. Można je polecić śmiało. Ja miałem już ciuchy Danielo, Vitesse, i Questsport. ta ostatnia robila wczesniej min. dla CCC , teraz robi im Dmtex - nie znam ale też pewnie bardzo dobre. Wszystkie bardzo ok, tylko jak w każdej innej firmie warto zwrócić uwagę na krój i użyte materiały w danym modelu bo właśnie to głównie stanowi o jakości, a nie sama metka. A ponieważ jak pisałem jest kilka polskich firm, które dają radę i to bardzo dobrze, to ja kupuję właśnie takie ciuchy. Warto wspierać nasze firmy, tym bardziej że często ich właściciele to kolarscy pasjonaci lub rownież kolarze dawni lub obecni. Danielo - Darek Baranowski mówił dzisiaj na eurosporcie że Daniel Chądzyński ( właściciel) zdobył dzisiaj 3 miejsce w mistrzostwach świata mastersów - brawo. Maja Włoszczowska (Questsport to jej rodzinna firma) srebro w mistrzostwach świata - brawo. Fajnie wspierać takie firmy.
  • Kresowiak i VeloFurman lubią to

#20 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 07 wrzesień 2013 - 19:11

Podpisuję się pod powyższym postem obiema rękoma.

Warto kupować i promować dobre polskie produkty nie tylko z branży rowerowej, bo służy to nam wszystkim.

Dodaj odpowiedź