okulary Uvex Variomatic - jazda nocą
Started By
getpeped
, 09 maj 2013 14:34
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 maj 2013 - 14:34
Witam
Rozważam zakup okularów Uvex'a ze szkłami fotochromatycznymi (Variomatic). Akurat mogę w dobrej cenie kupić te okulary:
UVEX SGL 104 Vario
Czy ktoś z Was użytkował okulary Uvex'a z takim typem soczewek. Interesuje mnie szczególnie doświadczenia z jazdy nocą.
p.s. transmisja światła jest na poziomie ok 80% w nocy (producent podaje 9-78%) więc biorę pod uwagę to iż będzie ciemniej niż bez okularów - pytanie jest tylko czy to w dalszym ciągu umożliwi w miarę poprawną widoczność w nocy.
dzięki
Rozważam zakup okularów Uvex'a ze szkłami fotochromatycznymi (Variomatic). Akurat mogę w dobrej cenie kupić te okulary:
UVEX SGL 104 Vario
Czy ktoś z Was użytkował okulary Uvex'a z takim typem soczewek. Interesuje mnie szczególnie doświadczenia z jazdy nocą.
p.s. transmisja światła jest na poziomie ok 80% w nocy (producent podaje 9-78%) więc biorę pod uwagę to iż będzie ciemniej niż bez okularów - pytanie jest tylko czy to w dalszym ciągu umożliwi w miarę poprawną widoczność w nocy.
dzięki
Napisano 09 maj 2013 - 20:01
Mam fotochromy BBB OPTIVIEW BSG-33 PH, transmisja światła w zakresie 17 - 85 %, oczywiście w warunkach idealnych dla tego typu szkieł (czyli temperatura 20*C, w niższych ciemnieją bardziej, w wyższych mniej), jak widać z porównania są nieco jaśniejsze, w nocy problemów nie mam, da się jeździć. Oczywiście z przyzwoitym oświetleniem, choć czym lepsze tym mniejsze ma znaczenie to minimalne zaciemnienie szkieł.
Czy te 5% zaciemnienia więcej będzie miało znaczenie? Może minimalne?
Czy te 5% zaciemnienia więcej będzie miało znaczenie? Może minimalne?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 maj 2013 - 21:23
Moje fotochromy rowniez maja 78%. Jednak do rowerowania po zmroku, nawet z dobrym oswietleniem, wole bezbarwne szkla. To jest jednak redukcja swiatla o 20%.
Napisano 10 maj 2013 - 08:48
Panowie dzięki za informacje 
pewnie nawet nie zauważę tegoCzy te 5% zaciemnienia więcej będzie miało znaczenie? Może minimalne?
Na fotochromy zdecydowałem się w związku z tym iż bardzo często ruszam kilka godzin przed zachodem słońca i wracam 1-2h po zmroku. Wymiana i wożenie ze sobą szybek nie za bardzo mi odpowiadała. Jeśli chodzi o zastosowanie tych okularów w nocy to bardziej jako opcja "dojazdowa" aby dotrzeć do domu i wymagania co do wysokiej jakości widzenia w tych okularach w nocy nie są priorytetem. Z tego co pisze Ty i prozor powinny spełnić swoja funkcje.To jest jednak redukcja swiatla o 20%.
Napisano 10 maj 2013 - 15:19
Jest jeszcze jedno ALE - o ile nie widzę potrzeby kupna szkieł przeźroczystych - do moich okularów to są PC Clear o przepuszczalności 92% (czyli nawet w soczewkach przeźroczystych jest 8% redukcja!), a przypomnę, że fotochromy mają maksymalną przepuszczalność 85%, czyli różnica pomiędzy nimi to marne 7% - widać lekkie zaciemnienie, ale na prawdę minimalne. Może przy tych dodatkowych 5% będzie to miało już jakieś znaczenie, zwłaszcza przy kiepskim oświetleniu?
No właśnie, gdzie to ALE. Tym ALE jest wybarwienie fotochromów wieczorem gdy Słońce jest nisko nad horyzontem, poziom promieniowania UV jest niski i soczewki zabarwiają się na pół gwizdka (zwłaszcza w wysokich temperaturach) - czyli jazda na zachód wieczorem do najprzyjemniejszych niestety nie należy.
Ja dodatkowo zakupiłem soczewki PC Smoke Flash Mirror - ciemne lustrzanki (no, lekko lustrzane) o przepuszczalności 14% i w przypadku konieczności wieczornej jazdy w stronę Słońca zmieniam jednak soczewki fotochromowe na te o stałym wybarwieniu.
Szczegóły opisywałem w wątku o okularach, również to czym się różnią Transitions Preformance od zwykłych fotochromatycznych (w skrócie: barwienie powierzchniowe szybciej reaguje na zmiany oświetlenia, preformance są wstępnie dość mocno barwione, a więc niestety do jazdy nocnej się nie nadają).
No właśnie, gdzie to ALE. Tym ALE jest wybarwienie fotochromów wieczorem gdy Słońce jest nisko nad horyzontem, poziom promieniowania UV jest niski i soczewki zabarwiają się na pół gwizdka (zwłaszcza w wysokich temperaturach) - czyli jazda na zachód wieczorem do najprzyjemniejszych niestety nie należy.
Ja dodatkowo zakupiłem soczewki PC Smoke Flash Mirror - ciemne lustrzanki (no, lekko lustrzane) o przepuszczalności 14% i w przypadku konieczności wieczornej jazdy w stronę Słońca zmieniam jednak soczewki fotochromowe na te o stałym wybarwieniu.
Szczegóły opisywałem w wątku o okularach, również to czym się różnią Transitions Preformance od zwykłych fotochromatycznych (w skrócie: barwienie powierzchniowe szybciej reaguje na zmiany oświetlenia, preformance są wstępnie dość mocno barwione, a więc niestety do jazdy nocnej się nie nadają).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 11 maj 2013 - 09:14
wybarwieniu.
Szczegóły opisywałem w wątku o okularach, również to czym się różnią Transitions Preformance od zwykłych fotochromatycznych
Pamiętam wątek dotyczący okularów i uwag dotyczących działania fotochromów gdy światło jest jeszcze intensywne a UV niskie na tyle aby soczewki nie przyciemniły się do odpowiedniego poziomu.