Jump to content

warszawa - trasy

2336 replies to this topic

#661 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 16 September 2009 - 20:07

Jak jechał na białym canyonie to obstawiam że to Brat, wpadnij w niedzielę na rondo i z nim pogadaj:) zawsze dołącza się po 3 minutach jazdy.

A z innej beczki to zna ktoś jakieś ciekawe trasy treningowe które można zacząć z Bemowa?

pawelkepien> Możesz przytoczyć jakiś przepis w tej sprawie? Ja nie raz i nie dwa jechałem z policją po ulicy a obok była sci***ka i jakoś nic mi nie zrobili. Ale to było u mnie „na wsi”, na Ursynowie to raz miły pan strażnik miejski mnie upomniał abym jechał po ścieżce… niby go kierowcy zatrzymywali i pytali się dlaczego nie interweniuje jak jedziemy sobie z kolegą na alei komisji edukacji narodowej,

#662 Piotrek_wawa

Piotrek_wawa
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 20:10

Wielka szkoda, przyznam ze na odcinku 2km tracę ok 3 minut przez tą jak ze wspaniała ścieżkę.

#663 Piotrek_wawa

Piotrek_wawa
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 20:18

Pegas, raz tylko trąbiła na mnie karetka i pokazawali zebym zjechał z ulicy. Ale Most chyba nie jest za bezpieczny i mi chodzi dokłądnie o fakt czy moge na moście..rowerem.

#664 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 20:30

Pegos, spróbuj pokombinować z drogą nr 580 - równiutko, ale tylko 2 pasy (1 w każdą stronę), jednak ze względu na stosunkowo niewielki ruch da się przeżyć. Drogi wojewódzkie łączące 580 z 2 (E30) są miejscami całkiem sympatyczne, a miejscami raczej kiepskie, jeśli chodzi o nawierzchnię (o ile się nie mylę, to okolice skrzyżowania dróg wojewódzkich znajdującego się na płn-zach od Pruszkowa są tragiczne - samo skrzyżowanie jest brukowane, z mnóstwem piachu i żwiru - chyba, że już to uprzątnęli, w co wątpię). Nie pamiętam niestety, które dokładnie i w których miejscach... Oprócz tego ul. Radiowa/Estrady, Arkuszowa jest ok, chociaż wzdłuż Radiowej biegnie ścieżka rowerowa w lesie ;-) W Łomiankach np. jest ul. Rolnicza - całkiem całkiem na szosę, a dochodzi aż (albo "tylko", zależy ;-)) do Czosnowa. Jeśli jednak jechałbyś do Łomianek ul. Trenów (czyli przedłużeniem ul. Estrady), to przygotuj się na odcinek sporych betonowych płyt, który skutecznie obniża poziom radości z jazdy ;-) Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem, jak sobie jeszcze jakieś istotne szczegóły przypomnę, to dam znać ;-)

Co do jazdy po ścieżce - co prawda Kodeksu Drogowego pod ręką nie mam, ale wystarczy, że przy każdej (na tej wzdłuż al. KEN również) stoi znak nakazu jazdy rowerem (C-13 - droga dla rowerów), prawda? :-/

Piotrek_wawa, taka rola ścieżek w naszym szosowym żywocie... :-)

fs-userbar-blog-white.png

#665 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 16 September 2009 - 20:37

A na tym moście niema przydatkiem grzebieni dylatacyjnych o które szosowiec może wywinąć niezłego orła?
Co do „puszkarzy” pokazujących że jest ścieżka to nie raz mam niezłą pompę z nich.
Do kogo był ten Pegas? Bo ja to Pęgos[mam tak na spodenkach w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę] jestem tylko że na tym forum polskich znaków nie uznają:/

#666 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 20:43

A na tym moście niema przydatkiem grzebieni dylatacyjnych

Owszem - są :->

Co do „puszkarzy” pokazujących że jest ścieżka to nie raz mam niezłą pompę z nich.

Tyle, że niestety oni mają w tym przypadku rację :-/ Znam niestety tą sytuację z obu stron, więc z jednej trochę im się nie dziwię, a z drugiej wiem, jaka to porażka jechać szosówką po ścieżce (nawet jeśli ta na moście jest asfaltowa, to OIDP dość wąska). Dlatego też staram się, w miarę możliwości, żyć z kierowcami w symbiozie ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#667 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 16 September 2009 - 20:52

No tak tylko że jest ulica bardzoooo szeroka + metr pobocza, miejsca dla auta sporo a koleś podjeżdża do mnie a jego żona palcem puka się w czoło i pokazuje na ścieżkę rowerową :) ale z Karaszonem mieliśmy pompe, prawie z rowerów pospadaliśmy:) A poza tym jak ścieżka rowerowa ma przełom większy niż 1cm to ścieżką rowerową już nie jest. Da się taką w kostki zrobić? Nie widziałem takiej.

#668 artak

artak
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 21:30

Niestety chłopaki:

Art. 33. [Ruch rowerem] 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.
2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
3) czepiania się pojazdów.

Więc niestety nie ma nawet dopisku takiego jak przy poboczu, że:

Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

Imho coś takiego powinno się również pojawić przy ścieżce rowerowej :-/

#669 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2009 - 21:41

Na całe szczęście policja podchodzi do sprawy dość liberalnie, o ile faktycznie nie blokujesz ruchu/stwarzasz zagrożenia dla siebie i innych, a kierowców chcących cię rozjechać czy pobić za to że nie jesteś na ścieżce w sumie, aż tak wielu nie ma, da się żyć.

#670 pticaa

pticaa
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2009 - 12:23

Jutro na Starzyńskiego obecność obowiązkowa, pogoda przepiękna, słaby wiatr. Zostaje kwestia 9.00 czy 10.00.

#671 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 12:33

może 10, będzie cieplej

#672 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 15:10

dla mnie im później tym lepiej

#673 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 15:17

dla mnie im później tym lepiej

to jakaś nowość, skąd taka przemiana? :-)

#674 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 15:53

wyjątek od reguły ;)

#675 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 17:24

Ja od ilawy mam przerwe ale powinienem byc, 10 na rondzie?

#676 pticaa

pticaa
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2009 - 18:11

Potwierdzone 10.00 na rondzie.

#677 bikej50

bikej50
  • Użytkownik
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2009 - 18:26

A z jakie tempo Koledzy planują?
I jak długa trasa?

#678 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 September 2009 - 18:37

Może wpadnę, ale w sumie nie wiem czy jest sens - po sobotniej deszczowej babce się lekko pochorowałem i jeszcze idealnie nie jest.

#679 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Posted 18 September 2009 - 18:46

A z jakie tempo Koledzy planują?
I jak długa trasa?

Dawaj, najwyżej wrócimy razem...

#680 maro

maro
  • Użytkownik
  • 159 posts
  • SkądWarszawa/Ząbki