warszawa - trasy
Gosc_Pegos_*
Napisano 16 wrzesień 2009 - 20:07
A z innej beczki to zna ktoś jakieś ciekawe trasy treningowe które można zacząć z Bemowa?
pawelkepien> Możesz przytoczyć jakiś przepis w tej sprawie? Ja nie raz i nie dwa jechałem z policją po ulicy a obok była sci***ka i jakoś nic mi nie zrobili. Ale to było u mnie „na wsi”, na Ursynowie to raz miły pan strażnik miejski mnie upomniał abym jechał po ścieżce… niby go kierowcy zatrzymywali i pytali się dlaczego nie interweniuje jak jedziemy sobie z kolegą na alei komisji edukacji narodowej,
Napisano 16 wrzesień 2009 - 20:30
Co do jazdy po ścieżce - co prawda Kodeksu Drogowego pod ręką nie mam, ale wystarczy, że przy każdej (na tej wzdłuż al. KEN również) stoi znak nakazu jazdy rowerem (C-13 - droga dla rowerów), prawda? :-/
Piotrek_wawa, taka rola ścieżek w naszym szosowym żywocie... :-)
Gosc_Pegos_*
Napisano 16 wrzesień 2009 - 20:37
Co do „puszkarzy” pokazujących że jest ścieżka to nie raz mam niezłą pompę z nich.
Do kogo był ten Pegas? Bo ja to Pęgos[mam tak na spodenkach w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę] jestem tylko że na tym forum polskich znaków nie uznają:/
Napisano 16 wrzesień 2009 - 20:43
Owszem - są :->A na tym moście niema przydatkiem grzebieni dylatacyjnych
Tyle, że niestety oni mają w tym przypadku rację :-/ Znam niestety tą sytuację z obu stron, więc z jednej trochę im się nie dziwię, a z drugiej wiem, jaka to porażka jechać szosówką po ścieżce (nawet jeśli ta na moście jest asfaltowa, to OIDP dość wąska). Dlatego też staram się, w miarę możliwości, żyć z kierowcami w symbiozie ;-)Co do „puszkarzy” pokazujących że jest ścieżka to nie raz mam niezłą pompę z nich.
Gosc_Pegos_*
Napisano 16 wrzesień 2009 - 20:52
Napisano 16 wrzesień 2009 - 21:30
Art. 33. [Ruch rowerem] 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe – z jezdni.
2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
3) czepiania się pojazdów.
Więc niestety nie ma nawet dopisku takiego jak przy poboczu, że:
Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
Imho coś takiego powinno się również pojawić przy ścieżce rowerowej :-/
Napisano 16 wrzesień 2009 - 21:41