Tak się ostatnio dość mocno nakręciłem na OK ale wiek już spory
Single speed - szosa?
Started By
Grege30
, 11 lut 2009 21:47
65 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 luty 2009 - 21:47
Witam,
no i kolan szkoda, ponadto zamierzam robić spore dystanse. Stwierdziłem więc, że optimum jak dla mnie pewnie będzie single speed w wersji szosowej. Czy tego typu rowery są popularne? Większość SS jakie widziałem to jednak mutacje MTB a mi się marzy takaż szosówka. Mocno przemawia do moich emocji idea prostego roweru, gdzie siła mięśni a nie technikalia decydują kto pierwszy.
Gosc_Karaszon15_*
Napisano 11 luty 2009 - 22:08
Sam smigam czesto na ss ...
Na miasto świetna sprawa , mróz , złodzieje nie straszni
SS zrobiony z koła na kasete , kilka podkładek od starej kasety , 1 koronka i dalej podkładki..
ściągniete nakretką rowniez od starej kasety...
Dla wygody założyłem przełajowe oponki ..ładnie sie tocza a komfort duzo lepszy niz szosowe... a i na zakretach lepiej trzyma
Na miasto świetna sprawa , mróz , złodzieje nie straszni
SS zrobiony z koła na kasete , kilka podkładek od starej kasety , 1 koronka i dalej podkładki..
ściągniete nakretką rowniez od starej kasety...
Dla wygody założyłem przełajowe oponki ..ładnie sie tocza a komfort duzo lepszy niz szosowe... a i na zakretach lepiej trzyma
Gosc_Karaszon15_*
Napisano 11 luty 2009 - 22:45
W dystanse zabieram szose...
SS złożony jest na oldschoolowej bianchi w rozmiarze 62 wiec po dluzszym czasie moglo by byc to uciazliwe...
robie na nim kilometry tylko po miesice...szyciej sie poruszam niz goralem i kolarką , a i komfort lepszy gdy przypinam do latarni / słupa.... bez obawe ze cos mi odkreca czy ze sie poobija...
Predkości nie podam , kadencji rowniez poniewaz nie uzywam w tym rowerze licznika ze wzgledu na wczesniejsze załozenie prostoty tej maszyny
SS złożony jest na oldschoolowej bianchi w rozmiarze 62 wiec po dluzszym czasie moglo by byc to uciazliwe...
robie na nim kilometry tylko po miesice...szyciej sie poruszam niz goralem i kolarką , a i komfort lepszy gdy przypinam do latarni / słupa.... bez obawe ze cos mi odkreca czy ze sie poobija...
Predkości nie podam , kadencji rowniez poniewaz nie uzywam w tym rowerze licznika ze wzgledu na wczesniejsze załozenie prostoty tej maszyny
Napisano 12 luty 2009 - 00:50
Zeby sobie latwiej wyobrazic dzialanie SS mozna porownac to do samochodu z jednobiegowa skrzynia biegow.
Zeby jezdzic caly czas na jednym biegu (lacznie z ruszaniem czy jazda w trasie) trzeba albo mocne V8 albo mocnego diesla, w innym przypadku bedzie albo strasznie ciezko ruszyc albo bedzie meczarnia przy jezdzie z wiekszymi predkosciami (za duze obroty silnika). Teraz za V8 lub diesla podstaw rowerzyste z lydka wielkosci bicepsa Pudziana, a slaby silnik to de facto 99% rowerzystow ;-)
Zeby jezdzic caly czas na jednym biegu (lacznie z ruszaniem czy jazda w trasie) trzeba albo mocne V8 albo mocnego diesla, w innym przypadku bedzie albo strasznie ciezko ruszyc albo bedzie meczarnia przy jezdzie z wiekszymi predkosciami (za duze obroty silnika). Teraz za V8 lub diesla podstaw rowerzyste z lydka wielkosci bicepsa Pudziana, a slaby silnik to de facto 99% rowerzystow ;-)
Gosc_Karaszon15_*
Napisano 12 luty 2009 - 22:47
Jesli zastosujesz torpedo czy cos w tym stylu to faktycznie wybor niewielki...
Jednak jesli zrobisz tak jak ja ^^ opis wyżej..
to masz praktycznie pełną palete przełożeń
Jeszcze duze pole mozliwości zostawia ci korba z jednym blatem...najczesicej są 2 szkoły...alebo montuje sie cho***nie duza tarcze i duża koronke z tyłu..
Albo mała tarcza i mała koronka... < wydaje mi się ze lepiej sie na tym wychodzi chociazby wagowo...
Jednak jesli zrobisz tak jak ja ^^ opis wyżej..
to masz praktycznie pełną palete przełożeń
Jeszcze duze pole mozliwości zostawia ci korba z jednym blatem...najczesicej są 2 szkoły...alebo montuje sie cho***nie duza tarcze i duża koronke z tyłu..
Albo mała tarcza i mała koronka... < wydaje mi się ze lepiej sie na tym wychodzi chociazby wagowo...