Skocz do zawartości

Zdjęcie

Single speed - szosa?

65 odpowiedzi w tym temacie

#41 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 luty 2009 - 21:12

hudy a ja sie spisuja? A ten reduktor bedzie dobry?

#42 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 luty 2009 - 21:21

Hudy nie musisz czekac na spęd ,wystarczy podjechac w niedzielę na plac .Sam też chętnie zobaczę.
Szosa , szosa i tylko szosa.
I tak juz czterdześci lat.

#43 hudy

hudy
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWłocławek/Wrocław

Napisano 25 luty 2009 - 21:45

Kółka wyglądają świetnie i bardzo mocno :) niewiele przejechały więc ciężko powiedzieć coś o trwałości. Moim zdaniem reduktor to świetna sprawa, bo można zawsze kupić jakąś tanią ciasno zestopniowaną kasetę, rozebrać ją i wtedy można sobie kombinować z przełożeniami ile dusza zapragnie. No i dyby ktoś zapragnął nagle przerzutek - nie ma problemu. Uniwersalne rozwiązanie. Obawiałem się troszkę o estetykę, ale w ogóle nie wadzi, a nawet sobie pomyślałem, że te pierścienie można ozdobić jakąś grafikę dającą ciekawy efekt przy obracaniu :) Myślę nad tym :)

@Rebe: To napisałem na początku, że odwiedzę starych znajomych :) Jak mnie tylko polibuda wyzwoli chwilowo od obowiązków :)

#44 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 luty 2009 - 21:52

Bede malowa rame aerografem wiec pierscien tez mazne farba :). To chyba kupie to kolo i ten pierscien, chyba ze ktos ma inne propozycje? :mrgreen: I zgadzam sie z Rebe tylko szosa :-P
A znalazlem jeszcze cos takiego http://allegro.pl/it..._najtaniej.html

#45 hudy

hudy
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWłocławek/Wrocław

Napisano 25 luty 2009 - 22:00

Też może być, mi po prostu estetyczne to by przeszkadzało, bo już widziałem takie rozwiązania na żywo, i pełne dwa pierścienie wyglądają po prostu lepiej. Więc byłem gotów dopłacić :)

Ja się świeżo przesiadłem z górala, ale po pierwszych przejażdżkach można stwierdzić, że to nieporównywalne uczucie. Zupełnie inne wrażenie prędkości i "pomykania" :)

#46 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 25 luty 2009 - 22:55

Tego - http://allegro.pl/it...ngle_speed.html zestawu nie radziłbym kupowac , ta zębatka jest z kasety - i bardzo szybko się zużyje w napędzie jednobiegowym.

#47 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 luty 2009 - 00:00

Czyli wybrac to http://allegro.pl/it...najtaniej.html?
Hudy co mailes na mysli piszac dwa pelne pierscienie, mogl bys mi to wytlumaczyc?

#48 hudy

hudy
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWłocławek/Wrocław

Napisano 26 luty 2009 - 07:37

Dwa całe pierścienie ma Relic, i właśnie o takie mi chodziło, a tutaj http://allegro.pl/it...najtaniej.html? jest kilka mniejszych podkładek. Tylko o tą różnicę mi chodziło. Dwa pierścienie łatwiej założyć niż tą stertę, lepiej wyglądają i generalnie mają same zalety.

#49 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 26 luty 2009 - 12:09

Ta sterta podkładek ma taką zaletę, że za jej pomocą można łatwo ustawić linię łańcucha.

#50 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 26 luty 2009 - 16:42

Ten psuedo zestaw z podkładkami to ściema . W każdym niezłym sklepie kupisz koronkę góra za 15 zeta , a podkładki ma prawie każdy. Jeżeli już bawić się w koronki z kaset to najlepiej poszukac z szóstek - są najszersze i dłużej posłużą . Oczywiście dochodzi jeszcze twardość materiału.

#51 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 luty 2009 - 11:42

A w takim razie co z blatem z przodu moge zostawic stary i ten komplet bedzie pasowal? Czy blat i koronka beda podobnej grubosci tak aby lancuch dobrze sie trzymal?

#52 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 27 luty 2009 - 11:53

Blat mozna zostawic , wwszystko będzie działało dobrze -tyle że blat będzie mniej trwały niz jakiś grubszy.

#53 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marzec 2009 - 10:30

Wiem ze to glupie pytanie ale jak to wszystko pozniej zlozyc w calosc? Podklatka koronka podkladka i to cos czego nazwy nie znam :) sorry? W jak sposob to bedzsie sie trzymac?

#54 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 postów
  • Skądtj�na pengar

Napisano 01 marzec 2009 - 11:14

Podkładka - zębatka - podkładka - nakrętka

#55 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 01 marzec 2009 - 11:20

http://img4.imagesha...age=dsc3640.jpg

mam tak, i jestem zadowolony, działa elegancko :) Podkladki + 2 tryby 11 bodajze, 2 bo przy jednym łancuch nie wchodził.

#56 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marzec 2009 - 16:02

Adaasko a jak ustawiales lanuch aby byl prosto. raczej na oko czy jakas technika?

#57 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 01 marzec 2009 - 16:15

Adaasko a jak ustawiales lanuch aby byl prosto. raczej na oko czy jakas technika?

'Na oko' wystarczy. Pokręć trochę korbami i zobacz czy łańcuch nie lata na boki albo nie ma tendencji do ucieknięcia z zębatek. Metodą prób i błędów :)

#58 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 marzec 2009 - 22:20

major, lepiej zmierzyc, bo na oko to chłop w szpitalu umarł :-/ , mierzysz odległośc od środka rury podsiodłowej do blatu, potem ustawiasz zębatkę w takiej odległości od środka tylnego trójkąta, nie sugeruj się środkiem piasty...

#59 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 02 marzec 2009 - 22:34

major, na oko, to naprawde nie musi być co do dziesiątych milimetra, bynajmniej z tego co ja zauwazylem, napęd chodzi cicho i gładko.

#60 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • Skądpolska

Napisano 09 marzec 2009 - 19:12

http://www.allegro.p...ngle_speed.html

co możecie powiedzieć o tej ramie?biorąc pod uwagę przednie kolo w rozmiarze 650cc czy warto powalczyć o ten rower ?

Dodaj odpowiedź