Jump to content

Photo

Single speed - szosa?

65 replies to this topic

#61 Fifi

Fifi
  • Użytkownik
  • 174 posts
  • Skądtj�na pengar

Posted 10 April 2009 - 19:28

Dzisiaj pierwsza jazda na single speedzie. Wrażenia? "O kur**, ale to zapier****."
Wcześniej na góralu jeździłem, dzisiaj pierwszy raz porządnie pojeździłem szosówką i się zakochałem. <33 Chyba górala sprzedam i w szosę zainwestuję. Serio. :)

BTW, ile mniej więcej czasu wytrzyma łańcuch w single speedzie?

#62 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 11 April 2009 - 06:51

łancuch najlepiej jak najgrubszy,ja także odkąd śmigam na ostrym nie wsiadam już na szosę gdyż jazda na niej wydaje sie nudna ;).

#63 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Posted 12 April 2009 - 22:10

co do ostrego koła to trzeba miec kolanka zdrowe jak koń ;-)

#64 rambo

rambo
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 April 2009 - 17:14

Zalezy od tego, czy jeździsz siłowo, czy z dużą kadencja. Ja mam w OK przełożenie 3.0 (48x16) i dla mnie jest w sam raz. Na długie trasy przełożenie w zakresie 2,7-3.0 powinno byc dobre

zastanawia mnie o jakich korbach jest mowa: 170mm, czy 150mm, czy jeszcze coś innego :)
mnie interesuje przełożenie w okolicy 2.8-2.9 (wychodzi ok 40/14).
znalazłem na allegro odpowiednią korbę, ale z ramieniem 150mm i wychodzi mi, że będzie to porównywalne z przelożeniem 3.2 na ramieniu 170mm,a to trochę za dużo... czy dobrze mi wyszło? :) i czy nie jeździ się na takim krótszym ramieniu jakoś inaczej pod względem powiedzmy.. wrażeń? :)

#65 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 posts
  • SkądOtwock

Posted 14 April 2009 - 17:24

150mm to chyba od rowerka dziecięcego. Nie miałem okazji jeździć na takich, to co pisałem dotyczyło korb 170. 150mm to jak dla mnie duża przesada, juz przy 170 ciężko zachaczyć o asfalt

Jeśli mówisz o tej http://www.allegro.p...m_40_zebow.html korbie, to ja bym jej nie brał. A napewno nie za 25zł.

#66 rambo

rambo
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądwarszawa

Posted 14 April 2009 - 17:59

dzięki wielkie za pomoc! :) dzięki Tobie co nieco się rozwinąłem :P to pierwszy SS w moim, życiu, w ogóle pierwszy rower mający coś wspólnego z szosą, więc wszystko jest jeszcze dla mnie dość tajemnicze :)

tak, mówiłem o tej :) - szukam jakiegoś starocia, żeby nie raził w moim rowerze, który dość klasycznie wygląda :)

Reply to this topic