Jump to content

Photo

Decathlon - Seria Triban

2332 replies to this topic

#201 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 posts
  • SkądKalisz

Posted 16 March 2014 - 18:26

w końcu w decathlonie znowu będzie można dostać rower na Campie http://www.decathlon...id_8289115.html

#202 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts
  • Skądwziąć na nowy rower?

Posted 16 March 2014 - 19:01

No u mnie podobnie, prawa klamka chodzi idealnie lewa...czasem też ;-) Na brytyjskim forum czytałem, że mogą to być słabe pancerze które polecają wymienić razem z kołami i siodłem ale puki co ten sezon zostaje u mnie tak jak jest.

Nie zauważyłem żadnych problemów z pancerzami, koła są dobrej jakości a siodełko to kwestia indywidualna.

#203 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 16 March 2014 - 20:34

Problemów jako takich też nie mam, i mam nadzieję, że mieć nie będę ale podobno wymiana poprawia pracę hamulców i zmianę biegów. Siodło jak piszesz. Kwestia indywidualna ale po przejechaniu 200 km. zmieniłem sobie na swoje stare z MTB tak aby spróbować jak będzie i teraz jeździ mi się przyjemniej więc siodło zmienione zostanie. \\

Generalnie trochę sobie pośmigałem Tribanem i choć to moje pierwsze jazdy na rowerku szosowym to miłość do kręcenia kilometrów staje się coraz bardziej płomienna  :-)  A efektywność wzrosła. Średnie mam podobne do tych które miałem kończąc poprzedni sezon a przez zimę roweru używałem tylko jako środka komunikacji. Przez 300 km. cały czas coś zmieniałem, a to kąt kierownicy z klamkami, a to wysokość siodła i chyba udało mi się ustawić wszystko jak należy. Generalnie jeśli ktoś nie wymaga bóg wie czego od pierwszego roweru to teraz z całą pewnością mogę polecić T5. Testowany na bruku, dziurach i po przygodzie z rowem spisał się bardzo dobrze. Na polskie warunki w tej cenie dalej nie widzę konkurencji. 

#204 a_mich5

a_mich5
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 16 March 2014 - 21:39

Siodło u mnie akurat bardzo się sprawdziło - jakoś mam szczęście do tanich siodełek. W poprzednim rowerze miałem jakiegoś Vadera i też go lubiłem. 

Co do kół to mam porównanie do kół z ostrego koła złożonych na piastach joytech, obręczach jakichś za 30 zł o szer wewn. 17 mm, małym stożku i zwykłych szprychach oraz do drugiego kompletu na starych obręczach szosowych campagnolo. W przypadku tych pierwszych różnica jest niezauważalna pod względem pływania, sztywności. Co do drugiego kompletu - jest znacznie lepiej na korzyść tych z t5.

Co do pancerzy to mam wrażenie ze rzeczywiście są kiepskiej nienajlepszej jakości. Widzę to po pracy tylnej przerzutki. Pomimo wyregulowania przy schodzeniu na mniejsze zębatki przerzutka ma problem z przerzucaniem łańcucha. No ale może to kwestia regulacji której jeszcze nie do końca ogarniam ;)

#205 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 16 March 2014 - 21:47

Masz tu na forum instrukcje regulacji tyłu, najłatwiejsza do rzecz do wyregulowania w rowerze ;-) 

#206 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 16 March 2014 - 22:48

Cała regulacja ogranicza się do ustawienia zakresu najniższego inajwyższego biegu - H - L i pokrecenia pokrętłem od przerzutki tylnej znajdującym się przy klamkomanetkach.

#207 a_mich5

a_mich5
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 16 March 2014 - 23:36

Tak też robiłem ale mimo wszystko dalej cośmi nie pasuje. Przynajmniej na sucho, nie miałem jeszcze okazji od momentu regulacji sie przejechać.

#208 konradhinio

konradhinio
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 18 March 2014 - 09:11

Szukam jakiejś używki od paru tygodni, siedzę i czytam i trafiłem na ten topic;) Naczytałem się też dużo o tribanach i wiem, że jeden z nich będzie mój;)
Poczekam jednak na kwietniowe? premiery w decathlonie, w międzyczasie przeszła mi ochota na używkę i wolę na gwarancji jednak. Tylko pogubiłem się już właśnie z tymi nowymi modelami..triban 300 będzie miał wkońcu lekko karbonowy widelec? Raz ludzie piszą, że będzie miał, raz, ze to tylko zmiana nazwy, że zmiana koloru:)

#209 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 19 March 2014 - 17:34

Triban 300 to Triban 3a. Nic w nim nie zmienią.

#210 konradhinio

konradhinio
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 19 March 2014 - 18:44

Fakt, dzisiaj byłem w Decu na Bielanach Wr. i na metkach jest już Triban 300. Niestety tylko Tribanów brak..tzn są dwa maleństwa w rozm.51 i jeden 54. Sprzedawca nic nie wiedział na temat nowej kolekcji szosówek i mówił, że właśnie są po duużej dostawie i nie przypuszcza , aby w najbliższym czasie była kolejna. Widać to bo rockriderów, składaków itp to mają opór.
Chyba wezmę Tribana 5a póki jest w Poznaniu(mam nadzieję, że dostępność, o której piszą  na stronie jest aktualna).

P.S.Triban 500 zamówiony, przyjedzie na Bielany z Poznania, gdzie mają 4 szt ;) Cant wait.. ;)

#211 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 19 March 2014 - 21:10

No w Poznaniu widać dobre układy mają. 500 lepsiejsza. Warto te pół tysiaczka dokładać. Widelec w 300 nie dodaje urody temu rowerkowi. 

• konradhinio likes this

#212 pr82Lodz

pr82Lodz
  • Użytkownik
  • 20 posts

Posted 20 March 2014 - 17:47

Fakt, dzisiaj byłem w Decu na Bielanach Wr. i na metkach jest już Triban 300. Niestety tylko Tribanów brak..tzn są dwa maleństwa w rozm.51 i jeden 54. Sprzedawca nic nie wiedział na temat nowej kolekcji szosówek i mówił, że właśnie są po duużej dostawie i nie przypuszcza , aby w najbliższym czasie była kolejna. Widać to bo rockriderów, składaków itp to mają opór.
Chyba wezmę Tribana 5a póki jest w Poznaniu(mam nadzieję, że dostępność, o której piszą  na stronie jest aktualna).

P.S.Triban 500 zamówiony, przyjedzie na Bielany z Poznania, gdzie mają 4 szt ;) Cant wait.. ;)

Jakie mają dostępne rozmiary w Poznaniu tych 500-tek?

#213 konradhinio

konradhinio
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 20 March 2014 - 20:39

Jakie mają dostępne rozmiary w Poznaniu tych 500-tek?

W decu Poznań Franowo i Swadzim mają 48, 54, 57

#214 pr82Lodz

pr82Lodz
  • Użytkownik
  • 20 posts

Posted 20 March 2014 - 20:41

W decu Poznań Franowo i Swadzim mają 48, 54, 57

Szkoda, szukam 60, mam 189cm wzrostu. Jak by mieli 60 to nawet z Łodzi bym pojechał bo cena jest warta zachodu.

#215 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 20 March 2014 - 20:44

Przedzwoń do Franowa. Tam przez telefon idzie prawie wszystko załatwić. Bez ściemniania powiedzą Ci kiedy dostawa, czy można zamówić itp..

#216 konradhinio

konradhinio
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 20 March 2014 - 20:46

Szkoda, szukam 60, mam 189cm wzrostu. Jak by mieli 60 to nawet z Łodzi bym pojechał bo cena jest warta zachodu.

60 nie mają w żadnym sklepie, ale sprzedawca mówił, że główny magazyn mają w Gliwicach, musiałbyś zadzwonić do jakiegoś sklepu, żeby sprawdzili Ci czy mają  albo na kiedy mogliby mieć 60. Spróbuj, trzymam kciuki ;)

#217 pr82Lodz

pr82Lodz
  • Użytkownik
  • 20 posts

Posted 20 March 2014 - 20:58

60 nie mają w żadnym sklepie, ale sprzedawca mówił, że główny magazyn mają w Gliwicach, musiałbyś zadzwonić do jakiegoś sklepu, żeby sprawdzili Ci czy mają  albo na kiedy mogliby mieć 60. Spróbuj, trzymam kciuki ;)

Pytałem, raz przez telefon - sprawdził zamówienie że we Francji jest zamówienie na Polskę. W tą niedzielę byłem osobiście w sklepie, mniej kompetentny sprzedawca rozłożył ręce. Na razie czekam cierpliwie, jak się nie doczekam to zbieram dalej, kupię wtedy wymarzonego gianta defy 4 albo 3.

Pozdrawiam

#218 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 20 March 2014 - 22:13

a przymierzales sie kiedys do ramy 57?

#219 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 21 March 2014 - 22:42

Jeśli ktoś potrzebuje jakiegoś Tribana to mogę mu go ściągnąć na Wrocławską Koronę.

PS. to co zmieniło sie w serii 300 i 500 itp. to opony - hutchinson equinox akutalnie wcześniej były btwinowskie. Jedne i drugie to taki sam produkt wg mnie. A no i teraz dają inne lampki. Jeszcze gorsze, wcześniej można było chociaż tylną sobie zostawić teraz obie wyglądają jak niewiadomo skąd.

#220 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 22 March 2014 - 12:08

Ja kupowałem jeszcze 5A i już na Hutchinsonach więc zmienić to się nic nie zmieniło. To lampki też dawali przednie? Ja dostałem tylko tył i dzwonek :-D

Reply to this topic