Posted 07 July 2015 - 21:56
Pierwszy i mam nadzieję nie ostatni post na forum, więc przy okazji witam użytkowników.
Przymierzam się do zakupu 3 rowerów. Szosy (T500 najprawdopodobniej) i dwóch crossów/trekkingów dla siebie i dziewczyny ale... męczy mnie jedna kwestia co do tribanów. Zaznaczę, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie (długo przeszukując internet celem znalezienia szosy na start).
Mam 187cm wzrostu i wagę ok. 95kg. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy T500/T520 wytrzymają 1-3 miesiące pod takim obciążeniem? Czy polecacie na start wymienić koła na jakieś z większą ilością szprych? Wątpię by dłużej niż wskazany okres taka waga się utrzymała. Szosa ma być wsparciem przy zrzucaniu i następnie utrzymaniu wagi. Zrzuciłem w 3 miesiące 40kg i zaczynam mieć trudności w dalszym zrzucaniu a żadna aktywność poza rowerem nie wchodzi w grę. Mieszkam kilkanaście kilometrów od granicy niemiecko-holenderskiej i tereny są tu w promieniu dobrych stu lub więcej km płaskie a dróg rowerowych asfaltowych mam tysiące kilometrów i szosa wydaje się najrozsądniejszym wyborem. Boję się tylko o wytrzymałość takiego roweru... ukrywać nie będę, że choruję na szosę dzięki staremu stalowemu Puchowi na oponach 700-28 z nieindeksowanymi shimano na ramie, który nie jeździł po drodze tylko leciał. Robiłem nim dziennie jakieś 22km do i z pracy, i było to czystą przyjemnością.
Jeśli jest mi ktoś w stanie pomóc lub doradzić - będę wdzięczny.