Skocz do zawartości

Zdjęcie

Decathlon - Seria Triban

2332 odpowiedzi w tym temacie

#1861 Maciejas

Maciejas
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:48

Czy widzenie piasty przedniego koła za mostkiem kierownicy przy chwycie górnym nie świadczy o tym że rama jest za krótka ? Przy mniejszej ramie zwiększenie długości mostka chyba nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem chociażby ze względu na sterowność, przynajmniej za takimi opiniami się spotkałem szukając porad o doborze ram szosowych.

Ustawiłeś siodełko tak jak należy?

#1862 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:49

Siądź, przejdź się. Jak piasta wygląda przez kierę to takie trochę wróżenie z fusów bo masz pewność czy miałeś plecy proste? Kąty na łokciach?

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#1863 Zecior

Zecior
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:57

Ustawiłeś siodełko tak jak należy?

Myślę że tak ( pierwsza szosa więc ni cholery nie wiem jaka powinna być prawidłowa pozycja ), jeśli linia kierownicy ma zgrywać się z piastą siodło musi być cofnięte niemalże maksymalnie w tył na oko ponad 2 cm.

A co do jazdy to mam wrażenie że na obu rozmiarach czuję się bardzo podobnie. Gdybym mógł walnąć 100km jednym i drugim to pewnie od razu bym wiedział który bardziej pasuje, a po jeździe w sklepie ciężko tak naprawdę powiedzieć ...

#1864 silencer

silencer
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 14:04

Witam, 
Mam możliwość zakupu roweru Triban 3, w Decathlonie z tzw wystawki. Ma gdzieniegdzie rysy ale myślę, że białą farbę będzie łatwo odświeżyć.
Mam kilka pytań. 
Czy Triban3 to jest to samo co Triban 300?
Czy szybkozamykacz tylnego koła nie jest przypadkiem oryginalnie koloru czarnego (patrz zdjęcia)? Przeglądnąłem w necie trochę zdjęć tribana 300  i wszędzie jest czarny.Jeśli jest zamieniony, czyżby rower był używany na stacjonarnym trenażerze, po czym został wymieniony?
Proszę o odpowiedź zorientowanych posiadaczy roweru.
Pozdrawiam
http://1drv.ms/1MM4iBC
http://1drv.ms/1MM9K7z

A ile chcą za tego tribana? To jest rozmiar 54?

#1865 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 24 czerwiec 2015 - 15:10

Skoro na jednym i drugim czujesz się dobrze to wybierasz między dobrym rozmiarem a lepszym. Bierz co czujesz i będzie ok.

#1866 Zecior

Zecior
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 26 czerwiec 2015 - 13:41

Byłem kilka razy jeszcze w decathlonie żeby zdecydować czy M czy L i stwierdzam, że wymiękam M za małe L za duże. Po prostu ta gemoetria ramy z tymi rozmiarami mi nie leży. Rezygnuję z tribana 520 dorzucę trochę kasy i wybiorę raczej SCOTT SPEEDSTER 20 56cm. BTW dzięki za odpowiedzi ;)

#1867 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 09:46

O wiele gorsze sa hamulce w tribanie 520 od tych sora montowanych w tribanie 500 2014?

#1868 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 19:31

Szybkie pytanko. Oplaca sie zmieniac tribana 300 na 500 z zeszlego roku. Osprzet sora, cena jaka musze zaplacic to 1600-1650. Za T300 nie wezme pewnie wiecej jak 1000-1100. Czy lepiej odlozyc z 1000, na T300 dokonczyc sezon i na jesien kupic cos z przeceny bo pewnie beda po sezonie.

#1869 nicnasile

nicnasile
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2015 - 21:55

hej, 
czy jest tu ktoś kto ma 520 w rozmiarze S??? 

#1870 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 21:56

Pierwszy i mam nadzieję nie ostatni post na forum, więc przy okazji witam użytkowników.

Przymierzam się do zakupu 3 rowerów. Szosy (T500 najprawdopodobniej) i dwóch crossów/trekkingów dla siebie i dziewczyny ale... męczy mnie jedna kwestia co do tribanów. Zaznaczę, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie (długo przeszukując internet celem znalezienia szosy na start).

Mam 187cm wzrostu i wagę ok. 95kg. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy T500/T520 wytrzymają 1-3 miesiące pod takim obciążeniem? Czy polecacie na start wymienić koła na jakieś z większą ilością szprych? Wątpię by dłużej niż wskazany okres taka waga się utrzymała. Szosa ma być wsparciem przy zrzucaniu i następnie utrzymaniu wagi. Zrzuciłem w 3 miesiące 40kg i zaczynam mieć trudności w dalszym zrzucaniu a żadna aktywność poza rowerem nie wchodzi w grę. Mieszkam kilkanaście kilometrów od granicy niemiecko-holenderskiej i tereny są tu w promieniu dobrych stu lub więcej km płaskie a dróg rowerowych asfaltowych mam tysiące kilometrów i szosa wydaje się najrozsądniejszym wyborem. Boję się tylko o wytrzymałość takiego roweru... ukrywać nie będę, że choruję na szosę dzięki staremu stalowemu Puchowi na oponach 700-28 z nieindeksowanymi shimano na ramie, który nie jeździł po drodze tylko leciał. Robiłem nim dziennie jakieś 22km do i z pracy, i było to czystą przyjemnością.

Jeśli jest mi ktoś w stanie pomóc lub doradzić - będę wdzięczny.

#1871 heja_banana

heja_banana
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 23:02

Pierwszy i mam nadzieję nie ostatni post na forum, więc przy okazji witam użytkowników.

Przymierzam się do zakupu 3 rowerów. Szosy (T500 najprawdopodobniej) i dwóch crossów/trekkingów dla siebie i dziewczyny ale... męczy mnie jedna kwestia co do tribanów. Zaznaczę, że przeczytałem wszystkie posty w tym temacie (długo przeszukując internet celem znalezienia szosy na start).

Mam 187cm wzrostu i wagę ok. 95kg. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy T500/T520 wytrzymają 1-3 miesiące pod takim obciążeniem? Czy polecacie na start wymienić koła na jakieś z większą ilością szprych? Wątpię by dłużej niż wskazany okres taka waga się utrzymała. Szosa ma być wsparciem przy zrzucaniu i następnie utrzymaniu wagi. Zrzuciłem w 3 miesiące 40kg i zaczynam mieć trudności w dalszym zrzucaniu a żadna aktywność poza rowerem nie wchodzi w grę. Mieszkam kilkanaście kilometrów od granicy niemiecko-holenderskiej i tereny są tu w promieniu dobrych stu lub więcej km płaskie a dróg rowerowych asfaltowych mam tysiące kilometrów i szosa wydaje się najrozsądniejszym wyborem. Boję się tylko o wytrzymałość takiego roweru... ukrywać nie będę, że choruję na szosę dzięki staremu stalowemu Puchowi na oponach 700-28 z nieindeksowanymi shimano na ramie, który nie jeździł po drodze tylko leciał. Robiłem nim dziennie jakieś 22km do i z pracy, i było to czystą przyjemnością.

Jeśli jest mi ktoś w stanie pomóc lub doradzić - będę wdzięczny.

95 kg to normalna waga dla faceta o tym wzroście;) ja ważę z 90-92 i myślę, że te koła bez problemu wytrzymają. Ja jeżdżę drugi sezon i jest ok, na dzień dobry trzeba tylko szprychy ponaciągać. Zaliczyłem kilka srogich dziur i na razie koła są ok.

#1872 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 23:15

heja_banana, dzięki za odpowiedź. Pomęczę Cię teraz! Do najbliższego decathlonu mam 86km (Holandia) i ok 100km (Niemcy) i tak się zastanawiam... czy naprawdę trzeba bądź zalecane jest by nowy właściciel któregoś z T stawił się na "pierwszym darmowym przeglądzie" w Deca czy z pomocą YT można rower doprowadzić do stanu właściwego po odbiorze przesyłki? Nie widzi mi się jechać do Deca choć tego nie wykluczam.

Czy Twoim zdaniem początkujący kolarz-szosowiec powinien trzymać się 700-23 czy może lepiej żeby uzbroił się w np 25tki? Equinoxy od razu wymienić? Jeździć będę po asfalcie, przelatując przez jakieś miasto mogę natrafić na troszkę płytek i w okolicy pól/lasów/szklarni wszelakich kamyczki bywają porozrzucane... Equinoxy na start wystarczą czy lepiej zapodać coś z semi-slickiem?

#1873 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 23:19

Triban nie przyjmie szerszych opon niż 28, więc semislicki nie wejdą. Tegoroczne torbami fabrycznie mają opony 25.

#1874 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 23:23

Triban nie przyjmie szerszych opon niż 28, więc semislicki nie wejdą. Tegoroczne torbami fabrycznie mają opony 25.

Chyba pomyliłem terminy. Chodziło mi o oponę 25 z lekkim bieżnikiem po bokach. Widziałem coś takiego od bodaj Vittorii w NL-Deca w ten weekend.
Sprawdziłem teraz na stronie niemieckiego Deca i do T500 ładują 23 a do T520 25tki.

#1875 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 07:29

Ja mam 95kg przy 180cm. W tribanie 300 kola daja rade u mnie. Przy tym opony 23c i nic mi sie nie dzieje chociaz czasem i na kraweznik trzeba wjechac :)

#1876 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:27

Ja mam 95kg przy 180cm. W tribanie 300 kola daja rade u mnie. Przy tym opony 23c i nic mi sie nie dzieje chociaz czasem i na kraweznik trzeba wjechac :)

A co z oponami? Wymieniać na starcie te gładkie equinoxy czy zostać z nimi do pierwszego deszczu? :D

#1877 bcygan1

bcygan1
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:29

Ja wymienilem od razu na michelin lithion 2 wiec musial bys spytac kogos kto jezdzil na oryginalnych jak sie sprawuja.

#1878 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:34

Ja wymienilem od razu na michelin lithion 2 wiec musial bys spytac kogos kto jezdzil na oryginalnych jak sie sprawuja.

Patrzyłem na nie i sie nad nimi zastanawiałem ale chyba jakiś model z bieżnikiem po bokach przykuł moją uwagę. Jak te micheliny się sprawują? Jak się trzymają drogi? Z wodą to pewnie bardzo trzeba uważać...

#1879 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:35

Nawet na mokrym jadąc ostrożnie można trenować na equinoxach. Opona dość dobra, nie ma sensu zmieniać na siłę. 6 tysi powinna ogarnąć. Teraz mam je w zimówce i po zimie żyje więc bez bieżnika da radę jechać.

#1880 KcH

KcH
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:37

To jestem w mega kropce. W takim razie rzucę monetą i albo kupię nowe opony z wraz z rowerem, albo zostanę przy stockowych. Dzięki Panowie. Teraz mogę zamawiać tribana. :)

Dodaj odpowiedź