Decathlon - Seria Triban
Napisano 31 lipiec 2015 - 15:20
Wymienisz kasetę na inną i przestanie pływać. Pewnie masz SunRace kasetę.
Osobiście nie wierzę, że wymiana kasety coś da. Panowie jak kaseta może pływać sama od siebie? Czary chyba jakieś
Za to odpowiedzialna jest piasta z bębenkiem, a dokładniej brak precyzji lub luzy na tych elementach.
Kiedyś wziąłem w łapy koło, chwyciłem za bębenek i zakręciłem w rękach. Piasta na połączeniu z bębenkiem tańcowała sobie lekko, ot cała zagadka.
Napisano 01 sierpień 2015 - 11:08
Kaseta może pływać z róznych powodów. W wolnobiegach najczęściej pływa na skutek wygięcia osi co jest powszechne w dzisiejszych tego typu piastach. W Piastach z bębenkami może być wadliwy konus, bębenek, słabe łożyskowanie... KAseta żeby pływała musiałby mieć źle osadzone otwory lub źle poskładana. Krzywizny samej tarczy wykluczam bo samemu to można sprawdzić. W sumie więc powodów moze być wiele. Skrzywienie osi w pastach bebenkowych raczej mało prawdopodobne chyba że „tak fabryka dała”
Napisano 01 sierpień 2015 - 19:58
W Piastach z bębenkami może być wadliwy konus, bębenek, słabe łożyskowanie...
No i dokładnie. Dodam jeszcze inny ciekawy przypadek - miałem kółko w którym bębenek nie wkręcał się do piasty idealnie współosiowo. Efekt nie trudny do przewidzenia.
KAseta żeby pływała musiałby mieć źle osadzone otwory lub źle poskładana.
No i warto dodać, że to by się też działo tylko podczas kręcenia pedałami, przy samym kręcącym się kółku tylnym, kiedy bębenek ma stać w bezruchu - już nie. Poza tym czegoś takiego jeszcze na oczy nie widziałem
Także ostrożnie z wymianą tych kaset
Napisano 02 sierpień 2015 - 09:42
Wymiana samej kasety absolutnie nic nie da (poza nową kasetą, rzecz jasna ). Wymieniałem SunRace na 105 - pływało tak samo. Pomaga natomiast wymiana koła
Nie zauważyłem, by pływająca kaseta miała wpływ na działanie napędu. Może delikatnie na kulturę pracy. Taki urok tanich Tribanów
Napisano 06 sierpień 2015 - 17:01
Witam,
Na początku chciał bym się przywitać. Cześć wszystkim! Dobra… teraz czas na moje pytanie. Jak oceniacie osprzęt microshift w tribanie 500? Zastanawiam się czy kupić model 500 teraz czy czekać jeszcze miesiąc i dokładać pieniądze by kupić model 520. Chciał bym jeszcze w tym roku nacieszyć się jazdą. Udało mi się przejechać parę km tribanem 300 kolegi na osprzęcie microshift i nie powalił mnie na kolana, nie wiem może to była kwestia z złego wyregulowania. Czy różnica w tłumieniu drgań pomiędzy karbonowym a aluminiowym widelcem jest bardzo odczuwalna?
Napisano 06 sierpień 2015 - 17:05
#1933 Gosc_IAMcycling_*
Napisano 10 sierpień 2015 - 20:56
Cześć To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie
Jak wielu początkujących amatorów kupiłem Tribana 500 i po 500km
złapałem gumę w przodzie Mam teraz problem, aby dostać gdzieś dętkę
26 cala. W Decathlonie na infolinii sami nie wiedzą co sprzedają .
Jakby mi mógł ktoś podrzucić jakiś link do kupienie takiej dętki lub nakierował
na coś innego byłbym wdzięczny
Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 10 sierpień 2015 - 21:16
http://www.decathlon...id_8311099.html
30 sekund na stronie Deca. Smacznego (dostawa gratis).
Jeżeli nie masz solidnej pompki którą nabijesz dętkę do wymaganego ciśnienia, to warto ją nabyć.
Napisano 10 sierpień 2015 - 21:18
#1939 Gosc_IAMcycling_*
Napisano 13 sierpień 2015 - 14:33
Cześć
Wejdzie mi do mojego tribana 500 ta opona ?
http://www.decathlon...d_8340891.html
Wiem, że pytanie laika ale ciężko mi się poznać w tych cyferkach
Napisano 13 sierpień 2015 - 14:52
Cześć
Wejdzie mi do mojego tribana 500 ta opona ?
http://www.decathlon...d_8340891.html
Wiem, że pytanie laika ale ciężko mi się poznać w tych cyferkach
jaki rozmiar tribana? bo jeśli nie jakis xs na 650 to Ci nie wejdzie, za mała średnica