Współczynnik w liczniku
Started By
arcik
, 29 Mar 2007 10:18
24 replies to this topic
Posted 29 March 2007 - 10:18
Witam! Chciałem spytać odnośnie wpisania w licznik współczynnika.
Zakupiłem licznik i w tabelce jest :
Rozmiar koła / współczynnik
26.6 (700x25C) / 2124
26.8 (700x25C) / 2136
27 (700x32C) / 2155
28 (700B ) / 2237
Na oponie mam napisane 25-622(700x25C) wydaje mi się że powinienem wpisać 2237 chcę się upewnić czy dobrze :?:
Zakupiłem licznik i w tabelce jest :
Rozmiar koła / współczynnik
26.6 (700x25C) / 2124
26.8 (700x25C) / 2136
27 (700x32C) / 2155
28 (700B ) / 2237
Na oponie mam napisane 25-622(700x25C) wydaje mi się że powinienem wpisać 2237 chcę się upewnić czy dobrze :?:
Gosc_czajam_*
Posted 21 May 2008 - 20:09
nie wiem, moze warto odświeżyć temat moze nie, ale dla tych co potrzeboją to prosze. Tabela do liczników sigmy. Do innych tez sie chyba sprawdzi ;-)

Jelitek masz racje ze te czynniki wpływają na dokładność pomiaru ale na oponie masz wszystko napisane nawet to do jakiego max cisnienia powinna byc pompowana . Ja mam z przodu 8 atmosfer a z tyłu 9 atmosfer i staram sie cały czas utrzymywac cisnienie na takim samym poziomie czyli co 2-3 tygodnie podpinam kolka pod sprężarę.

Jelitek masz racje ze te czynniki wpływają na dokładność pomiaru ale na oponie masz wszystko napisane nawet to do jakiego max cisnienia powinna byc pompowana . Ja mam z przodu 8 atmosfer a z tyłu 9 atmosfer i staram sie cały czas utrzymywac cisnienie na takim samym poziomie czyli co 2-3 tygodnie podpinam kolka pod sprężarę.
Posted 07 June 2008 - 18:34
a ja sobie ustawilem tak, ze na 1008km pokazuje mi 1008km. tylko ze teraz jak samochodem pokazuje 130 to rowerem raczej nie przekroczy 125 :-D, albo do pracy: samochodem 38,6km, rowerem dokladnie ta sama droga 36,9km. a rowerem jade 100m wiecej. i komu wierzyc? dobrze ze mnie to zwisa czy jade 35 czy 25, byle fajnie bylo :mrgreen:
Posted 08 June 2008 - 11:14
Mysle że po prostu jednym jest obojetne jak licznik wskazuje i dopuszczają to że jest jakiś błąd, a inni (np ja) chcą dokładnie (!) wiedzieć ile przejechali, i z jaka predkościa jadą ... chociazby po to aby nie przekroczyć dozwolonych prękości :mrgreen:
BTW - ja nigdy nie mierze obwodu koła, bo to jest bez sensu wg mnie, opony są jednak różne, róznie sie pompuje (tzn ile atm) i różna jest waga jeżdżącego. Ustawiam początkowo to co jest w instrukcji licznika dla danego rodzaju opony, a potem kilkakrotnie koryguje po tym co mi słupki przydrożne "wskazują"
BTW - ja nigdy nie mierze obwodu koła, bo to jest bez sensu wg mnie, opony są jednak różne, róznie sie pompuje (tzn ile atm) i różna jest waga jeżdżącego. Ustawiam początkowo to co jest w instrukcji licznika dla danego rodzaju opony, a potem kilkakrotnie koryguje po tym co mi słupki przydrożne "wskazują"
Posted 08 June 2008 - 11:27
Oczywiscie smiej sie ...
Pisałem wczesniej - robie taki "pomiar" na kilkukilometrowej trasie osłupkowanej (a nie jednym odcinku 100metrowym), i nie jednej, ale w kilku miejscach takich "osłupkowanych" dróg.
A Ty jak chcesz to se wklepuj te czasem idiotyczne tabelkowe długosci, albo mierz ponad 2000mm z dokladnością do 1mm (!) ...
A potem tak z ciekawosci, że głupi emer nie ma racji sprawdź sobie te nastawy na słupkach "Pana Czesia" ...
Pisałem wczesniej - robie taki "pomiar" na kilkukilometrowej trasie osłupkowanej (a nie jednym odcinku 100metrowym), i nie jednej, ale w kilku miejscach takich "osłupkowanych" dróg.
A Ty jak chcesz to se wklepuj te czasem idiotyczne tabelkowe długosci, albo mierz ponad 2000mm z dokladnością do 1mm (!) ...
A potem tak z ciekawosci, że głupi emer nie ma racji sprawdź sobie te nastawy na słupkach "Pana Czesia" ...
Posted 08 June 2008 - 12:01
Spokojnie, bo chyba Cię trochę ponosi.
Na ilu słupkach byś nie liczył, na jakiejkolwiek trasie byś tego nie robił taki pomiar zawsze będzie obarczony błędem i śmiem twierdzić że będzie to błąd większy od wpisania obwodu koła pod obciążeniem, lub nawet bez.
I tylko na to chciałem zwrócić uwagę pisząc posta wyżej.
Na ilu słupkach byś nie liczył, na jakiejkolwiek trasie byś tego nie robił taki pomiar zawsze będzie obarczony błędem i śmiem twierdzić że będzie to błąd większy od wpisania obwodu koła pod obciążeniem, lub nawet bez.
I tylko na to chciałem zwrócić uwagę pisząc posta wyżej.
Posted 08 June 2008 - 22:23
no ale kilometr prostej w miare płaskiej drogi to chyba nie az tak trudno znalezc 
a co do tego rpzekłąmywania na podjazdach/zjazdach to z tego coz aobserwowałem w samochodzie przekłamanie licznika do prędkości pokazywanej z GPS'a jest stałe niezależnie czy jade po prostym czy zjezdzam A4 z Gory sw.Anny
W końcu skoro GPS potrafi wykumać na jakiej jest wysokości nmp to pewnie sobie przelicza wzniesienia (bo inaczej po cholere taki bajer)
a co do tego rpzekłąmywania na podjazdach/zjazdach to z tego coz aobserwowałem w samochodzie przekłamanie licznika do prędkości pokazywanej z GPS'a jest stałe niezależnie czy jade po prostym czy zjezdzam A4 z Gory sw.Anny