Jump to content

Photo

Współczynnik w liczniku

24 replies to this topic

#1 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts
  • SkądWielkopolska/Bralin

Posted 29 March 2007 - 10:18

Witam! Chciałem spytać odnośnie wpisania w licznik współczynnika.
Zakupiłem licznik i w tabelce jest :
Rozmiar koła / współczynnik
26.6 (700x25C) / 2124
26.8 (700x25C) / 2136
27 (700x32C) / 2155
28 (700B ) / 2237
Na oponie mam napisane 25-622(700x25C) wydaje mi się że powinienem wpisać 2237 chcę się upewnić czy dobrze :?:

#2 Gosc_BikerFG_*

Gosc_BikerFG_*
  • Gość

Posted 29 March 2007 - 10:22

zmierz dokladnie obwod kola poprostu i wpisz wynik (w mm), metoda sprawdza sie np. w licznikach Sigma.

#3 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts

Posted 29 March 2007 - 10:25

Sigmę mam w góralu i tam nie ma problemu teraz kupiłem Kellysa

#4 Gosc_BikerFG_*

Gosc_BikerFG_*
  • Gość

Posted 29 March 2007 - 10:26

Sigmę mam w góralu i tam nie ma problemu teraz kupiłem Kellysa

a to sorry, nie wypowiadam sie :)

#5 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts

Posted 29 March 2007 - 11:45

Ok! zmierzyłem obwód koła i wyszło mi 2135 wpisałem i pokazuje dobrze dzięki :-P

#6 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 29 March 2007 - 19:33

tak jest najlepiej bo z reguły masz inną oponę niż ta w tabeli, inaczej napompowaną, a te czynniki wpływają na dokładność pomiaru.

#7 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Posted 21 May 2008 - 20:09

nie wiem, moze warto odświeżyć temat moze nie, ale dla tych co potrzeboją to prosze. Tabela do liczników sigmy. Do innych tez sie chyba sprawdzi ;-)

Dołączona grafika

Jelitek masz racje ze te czynniki wpływają na dokładność pomiaru ale na oponie masz wszystko napisane nawet to do jakiego max cisnienia powinna byc pompowana . Ja mam z przodu 8 atmosfer a z tyłu 9 atmosfer i staram sie cały czas utrzymywac cisnienie na takim samym poziomie czyli co 2-3 tygodnie podpinam kolka pod sprężarę.

#8 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 25 May 2008 - 11:30

Było omawiane to pare razy ...
Ja i tak końcowe poprawki nanosze po sprawdzeniu licznika na słupkach przydroznych ... (w paru miejscach i nie na odcinku tylko 100m, ale powiedzmy ok 2km)

#9 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 posts

Posted 07 June 2008 - 07:34

ostatnio zmierzyłem koło i wyszło mi 2088 przy 8 atmosferach , a w tabeli mam napisane 700x25c- 2146 według mojej opony ,czyli najlepiej jest zmierzyć siedząc na rowerze. :-P

#10 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 07 June 2008 - 18:14

u mnie też była różnica po tym jak zmierzyłem sam obwód i to nie taka mała bo aż 2cm !! cały rok jeździłem wolniej niż mi się wydawało ;]

#11 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 07 June 2008 - 18:34

a ja sobie ustawilem tak, ze na 1008km pokazuje mi 1008km. tylko ze teraz jak samochodem pokazuje 130 to rowerem raczej nie przekroczy 125 :-D, albo do pracy: samochodem 38,6km, rowerem dokladnie ta sama droga 36,9km. a rowerem jade 100m wiecej. i komu wierzyc? dobrze ze mnie to zwisa czy jade 35 czy 25, byle fajnie bylo :mrgreen:

#12 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 08 June 2008 - 11:14

Mysle że po prostu jednym jest obojetne jak licznik wskazuje i dopuszczają to że jest jakiś błąd, a inni (np ja) chcą dokładnie (!) wiedzieć ile przejechali, i z jaka predkościa jadą ... chociazby po to aby nie przekroczyć dozwolonych prękości :mrgreen:

BTW - ja nigdy nie mierze obwodu koła, bo to jest bez sensu wg mnie, opony są jednak różne, róznie sie pompuje (tzn ile atm) i różna jest waga jeżdżącego. Ustawiam początkowo to co jest w instrukcji licznika dla danego rodzaju opony, a potem kilkakrotnie koryguje po tym co mi słupki przydrożne "wskazują"

#13 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 June 2008 - 11:21

A przydrożne słupki wskazują tyle co Pan Czesio sobie zażyczył, bo kopania mniej było np. :lol:

Zmierzenie obwodu obciążonego koła jest najlepszym sposobem na wrowadzenie współczynnika jeżeli zależy Ci na dokładnych wynikach.

#14 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 08 June 2008 - 11:27

Oczywiscie smiej sie ...

Pisałem wczesniej - robie taki "pomiar" na kilkukilometrowej trasie osłupkowanej (a nie jednym odcinku 100metrowym), i nie jednej, ale w kilku miejscach takich "osłupkowanych" dróg.

A Ty jak chcesz to se wklepuj te czasem idiotyczne tabelkowe długosci, albo mierz ponad 2000mm z dokladnością do 1mm (!) ...
A potem tak z ciekawosci, że głupi emer nie ma racji sprawdź sobie te nastawy na słupkach "Pana Czesia" ...

#15 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 June 2008 - 12:01

Spokojnie, bo chyba Cię trochę ponosi.

Na ilu słupkach byś nie liczył, na jakiejkolwiek trasie byś tego nie robił taki pomiar zawsze będzie obarczony błędem i śmiem twierdzić że będzie to błąd większy od wpisania obwodu koła pod obciążeniem, lub nawet bez.

I tylko na to chciałem zwrócić uwagę pisząc posta wyżej.

#16 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 08 June 2008 - 15:00

hmm ja tez nie dowierzam mojemu licznikowi ;) podobnie jak temu w samochodzie :) może spróbować wyskalwoać wg GPS'a? :) na powiedmzy kilometrowym odcinku w miare prostej drogi (żeby wyeliminować efekt ścinania lub wyfłużania zakretow) :)

#17 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 June 2008 - 16:16

Extreme byłoby wożenie GPS zamiast licznika :D

#18 Muniek

Muniek
  • Użytkownik
  • 350 posts
  • SkądPszczyna

Posted 08 June 2008 - 17:40

GPS nie daje zbyt dokładnych pomiarów bo jeśli dobrze pamiętam to liczy każdą drogę tak jakby była płaska jak stół. Z trygonometrii wiemy że jeśli droga będzie się wznosić to przjechany odcinek będzie się różnił od tego co pokaże nam nawigacja.

#19 kovsi

kovsi
  • Użytkownik
  • 32 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 08 June 2008 - 22:23

no ale kilometr prostej w miare płaskiej drogi to chyba nie az tak trudno znalezc :)
a co do tego rpzekłąmywania na podjazdach/zjazdach to z tego coz aobserwowałem w samochodzie przekłamanie licznika do prędkości pokazywanej z GPS'a jest stałe niezależnie czy jade po prostym czy zjezdzam A4 z Gory sw.Anny :D W końcu skoro GPS potrafi wykumać na jakiej jest wysokości nmp to pewnie sobie przelicza wzniesienia (bo inaczej po cholere taki bajer)

#20 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 08 June 2008 - 23:32

GPS odczytuje wysokość n.p.m.

Zmiana wysokości w funkcji "płaskiej" drogi daje drogę rzeczywistą.

Reply to this topic