Jump to content

Photo

Katar w ciepłe dni.

13 replies to this topic

#1 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 16 May 2013 - 09:30

Witam,
Mam taką dziwną przypadłość, podczas jazdy zawsze mam katar, zrozumiałym by było gdyby chodziło o chłodne dni, ale tak jak teraz gdy jest 20 stopni i więcej nadal mnie to męczy.
A chyba nie trzeba wspominać jak uciążliwy jest zatkany nos podczas jazdy :|
Spotkaliście się z takim problemem? Jaka może być przyczyna? Pewnie nie obejdzie się bez lekarza?

#2 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 16 May 2013 - 09:39

Alergia??

#3 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 16 May 2013 - 09:48

Nie wydaje mi się. Ale kto wie.
Tylko przy alergii stan był by chyba cały czas taki sam, a nie nagle pogarszał się jak wyjdę na rower?

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#4 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Posted 16 May 2013 - 10:08

Pyl, kurz, resztki gumy z opon samochodowych, spaliny, smog, pary asfaltu mozna sobie przebierac :)

#5 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 16 May 2013 - 10:43

Mam to samo przy każdym sporcie. Nic z tym nie robię. Chusteczka w kieszeń i tyle. Chyba nawet lepiej sobie od czasu do czasu przedmuchać na oczyszczenie nosa.

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 16 May 2013 - 10:59

Tylko przy alergii stan był by chyba cały czas taki sam

Podczas wysiłku wciągasz więcej powietrza w jednostce czasu.

#7 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 16 May 2013 - 14:46

mad nie próbowałeś jakiś alerteków itp? Ciekaw jestem czy by działało.

#8 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądShanghai, Chiny

Posted 16 May 2013 - 16:36

Nie bierz zadnych alertekow i zyrtekow i innego szajsu bez konsultacji z lekarzem. Mozesz miec alergie, mozesz miec problem z zatokami, nadwrazliwe sluzowki albo kij wie co jeszcze... albo lekarz albo chusteczka, nie ma co kombinowac z lekami na alergie samemu bo to najczesciej szajs nad szajsy.

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 16 May 2013 - 17:41

mad nie próbowałeś jakiś alerteków itp?

Ja brałem zwiększają apetyt, powodują senność, a na rowerze zmniejszają koncentrację. Ale katar przechodzi. Tak było u mnie.

#10 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 16 May 2013 - 17:45

Czyli zapewne nie odpowiadał Ci taki stan rzeczy, jak sobie z tym poradziłeś?

#11 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 16 May 2013 - 17:52

Czyli zapewne nie odpowiadał Ci taki stan rzeczy, jak sobie z tym poradziłeś?

Przyzwyczaiłem się do kataru i swędzącego gardła (to bardziej mi dokucza niż katar).

#12 saren86

saren86
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 May 2013 - 19:37

Nie wydaje mi się. Ale kto wie.
Tylko przy alergii stan był by chyba cały czas taki sam, a nie nagle pogarszał się jak wyjdę na rower?

Nie byłby taki sam. Jeżeli jesteś uczulony np. na pyłki traw, wystarczy, że przejedziesz gdzieś przez pola. Tam masz dużo większy kontakt z alergenami powodującymi właśnie katar sienny, łzawienie czy swędzenie w gardle, nosie. Siedząc w domu lub nawet na zewnątrz ale w mieście tego nie odczujesz.
Co istotne, z alergią nie musiałeś się urodzić, równie dobrze nabywa się ją z biegiem czasu. U każdego może przyjść w innym wieku/okresie( obecnie jest to choroba cywilizacyjna) i co najgorsze, nie leczona z roku na rok się nasila i może prowadzić do astmy.
Wiem, bo sam jestem alergikiem. Polecam pójść do dobrego alergologa i wszystkiego się dowiesz.
Od ponad dwóch lat odczulam się poprzez przyjmowanie comiesięcznej szczepionki i w chwili obecnej muszę powiedzieć, że jest to rewelacja. Praktycznie nie mam już żadnych objawów ( a miałem takie, które uniemożliwiały normalne funkcjonowanie wiosną i latem).

Więc tak jak koledzy pisali wcześniej, zanim sięgniesz po jakiekolwiek tabletki wybierz się do lekarza.

#13 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Posted 16 May 2013 - 22:19

Wszystko się zgadza. Co nie zmienia faktu, że zyrtec to nie narkotyk - jak spróbujesz, czy pół tabletki pomaga, to możesz sobie oszczędzić biegania po lekarzach, a z nimi to różnie bywa. Niektórzy nawet znad biurka nie wstaną, żeby pacjenta zobaczyć z bliska. I tak będziesz przez rok chodził do alergologów, a okaże się, że to chore zatoki.

#14 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądShanghai, Chiny

Posted 17 May 2013 - 04:05

Zamiast zyrtekow i allertecow, itd lepiej sprobowac od rzeczy typu Disophrol, ale i tak sugeruje wizyte u lekarza, na wszelki wypadek.

Jezeli lekarz nie wstaje zza biurka zeby obejrzec pacjenta to nalezy mu sie blacha w czolo na ogarniecie :D

Reply to this topic