Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uszkodzona opona od obręczy

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 16 maj 2013 - 15:48

Witam,
Dzisiaj przy okazji regulacji przerzutek zauważyłem, że na obu kołach opona została nacięta za sprawą obręczy. Zdjęcie przedstawia w czym rzecz.
Czy dobrym rozwiązaniem było by zaokrąglenie trochę rantów zewnętrznych na przyszłość?
Aby nie było już takich problemów?
Nie zwróciłem uwagi czy ten problem pojawił się dopiero teraz, czy odkąd mam ten rower.
Opony to kenda kriterium więc niedługo i tak pójdą do wymiany.

Zauważyłem również, że na łączeniu obręczy po odpryskiwała farba (obręcze Giant Sport Road CR) czy to normalne przy tańszych obręczach, czy jednak mam zacząć się bać?
Dołączona grafika

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maj 2013 - 16:30

Nie wygląda to niepokojąco. Owszem, nie jest zbyt ładne, ale nic nie wskazuje na to, żeby oplot został uszkodzony. W swoich Ultremo mam podobnie i nic złego się nie dzieje.

Moim zdaniem spokojnie możesz jeździć i co najwyżej sprawdzać, czy uszkodzenie się nie pogłębia.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 maj 2013 - 19:02

nie jestem szybkim kolarzem, ale z gory i dzieki masie mlodego walenia dobijam czasem do 60kmh , i NIGDY bym tego nie zrobil na tej oponie.

Swoja droga wyglada na za niskie cisnienie i za ostre krawedzie. klocek drewniany, papier 240 i spolerowac zadry bo zniszczy nowe opony.

Mozna opone sprawdzic- napompowac do max + 10-15% ( jesli felga to wytrzyma ) , jak zrobi bum- problem sam sie rozwiazal, jak nie zrobi to 3 zdrowaski i w droge :mrgreen:

#4 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 16 maj 2013 - 19:12

No właśnie ta opona ma jak na moją masę przede wszystkim za mało barów, bo tylko 8.
A przy okazji nowych opon, będę musiał kupić i pompkę która nabije do 10 bar, bo mój kompresor bije do niecałych 8.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maj 2013 - 19:25

Nie sądzę, żeby to było ściśle związane z ciśnieniem - pęknięcie jest idealnie równe na całym obwodzie, a poza tym nie leży na krawędzi obręczy (choć oczywiście zadziory z farby należy wygładzić). Moje opony puszczają nitki w podobny sposób, a ważę 67 kg i jeżdzę na 7-8 barach, zależnie od trasy, a więc absolutnie ich nie przeciążam.

Poza tym: jeżeli żeby uniknąć dobicia, musisz pompować oponę aż do 10 bar, to warto byłoby rozważyć wybór opony o rozmiar większej (25 albo nawet 28 c). Skorzystasz i na komforcie, i (wbrew pozorom) na szybkości, bo wąska opona musi się mocniej uginać, żeby podtrzymać tę samą wagę.

rowerplus-logo-2.png

#6 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 16 maj 2013 - 19:45

No to teraz ciężki orzech do zgryzienia, bo te które aktualnie mam mają 25 mm, a chciałem kupić 23 mm z białym bokiem bo by niesamowicie wyglądały :) Ale w takim razie będę musiał się poważnie zastanowić nad ponownym zakupem 25, tylko nie ma ich w takiej kolorystyce jak bym chciał.

#7 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 maj 2013 - 19:54

Nie sądzę, żeby to było ściśle związane z ciśnieniem - pęknięcie jest idealnie równe na całym obwodzie,

no wlasnie... :-P samo z siebie sie nie zdarlo. wyglada jak przytarcie, nie jak wyprucie. poza tym wyprucie w tym miejscu ? chyba nie... (?)

@ kolory : Vittoria Rubino pro jest 25mm i jest w kolorach teczy ( sam mialem z bialym bokiem )

fajnie trzyma na zakretach, nawet na mokrym i na "piaskowym" . I nie kosztuje majatku.

#8 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 16 maj 2013 - 20:17

Na alledrogo jakoś nie obiła mi się o oczy 25 mm i właśnie biała, i Polskie sklepy też coś milczą na jej temat jak pytam google :|

edit: Czyli uważacie, że ta kenda jest po prostu beznadziejna?

#9 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 16 maj 2013 - 20:42

@Ł$∞§|[[é∂ŁŸ$∞§|µ†$∞@†§$|

to sa moje mysli jak ktos pisze " a w Polsce nie ma".... :evil:

w Polsce nie ma wielu rzeczy, a ludzie w Polsce je maja - sarkazm :mrgreen:

dewielershop.nl
chainreactioncycles.com
wiggle.co.uk
evanscycles.com
bike-discount.com
bike24.net

to tak z pamieci.

dla mnie polskie sklepy nie istnieja... dopoki nie naucza sie akceptowac platnosci karta. juz kilka ladnych lat sie ucza i... nic.

chcialbym kupowac w PL, ale nie mam juz sil na wlake.

crc, evans i wiggle przy 2 oponach sla gratis, reszta to 5-10 eur - czasem maja takie ceny, ze i tak sie oplaca.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#10 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 16 maj 2013 - 20:54

Albo kupię sobie Laguno aby trochę przyoszczędzić :) W cenie jedenj vitttori dwie schwalbe tylko je można pompować maks do 7.5 bara. Niedobrze.
Lepiej opona zwijana czy drutowana?

edit: W żadnym z tych sklepów nie widzę aby była Vittoria Rubino pro biała 25c od ręki, w jednym czas oczekiwania 2-4 tygodnie.
Jestem taki smutny...

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maj 2013 - 21:38

Nie sądzę, żeby to było ściśle związane z ciśnieniem - pęknięcie jest idealnie równe na całym obwodzie,

no wlasnie... :-P samo z siebie sie nie zdarlo. wyglada jak przytarcie, nie jak wyprucie. poza tym wyprucie w tym miejscu ? chyba nie... (?)

Dokładnie w tym miejscu krawędź opony najbardziej się ugina. Na jednym kilometrze masz prawie 500 takich cykli ugięcia - nic dziwnego, że w końcu nitki wychodzą spod cieniutkiej warstwy gumy i fizyczne przetarcie wcale nie jest do tego potrzebne.

rowerplus-logo-2.png

#12 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 16 maj 2013 - 21:50

Czyli zwykłe zużycie materiału.

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2013 - 06:41

A klocki hamulcowe dobrze ustawione? Pytam tak na wszelki wypadek, bo raczej nie wygląda to na ocieranie klocków, ale trzeba mieć na uwadze, że w miarę zużywania się klocki mogą zacząć wykraczać poza górną krawędź obręczy, zwłaszcza w hamulcach dual pivot, gdzie jedna szczęka jest krótsza i szybciej idzie do góry gdy klocek coraz cieńszy.

#14 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 17 maj 2013 - 07:05

Hamulce są dobrze ustawione :)

Dodaj odpowiedź