Jump to content

Photo

Luz w tylnym kole.

3 replies to this topic

#1 Grzassman

Grzassman
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądTbg

Posted 21 May 2013 - 20:17

Witam.
Kilka dni temu wymieniałem opony w kołach. Po przejechaniu około 100 km zauważyłem delikatny luz w tylnym kole (na boki). Posiadam piasty Deore XT. Czy możliwe jest, że źle skręciłem koło przy zakładaniu?

#2 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 21 May 2013 - 22:17

Może za lekko zapiąłeś zacisk?
Możliwe, że piasta wymaga też rozkręcenia i sprawdzenia stanu konusów, kulek i misek. Jeśli nie ma wyraźnych wżerów na tych elementach wystarczy wyczyścić, nasmarować i skręcić ponownie, ustawiając piastę z lekkim luzem (w przypadku tylnej piasty ledwo wyczuwalnym), który zniknie po mocnym zapięciu koła. Nawet piasta XT z aluminiową osią o dużej średnicy (mam model 770) wymaga minimalnego luzu. Sam ostatnio sprawdziłem - jak zdejmę koło, jest lekko wyczuwalny luz, jak zamknę zacisk, znika on całkowicie.

Jeszcze jedno - jeśli to nowsze XT, to luz kasuje się kluczem płaskim i imbusem włożonym w oś. Czytałem też, że w tych piastach stalowe końcówki osi czasem się luzują, zwłaszcza jak ktoś więcej waży. Warto więc sprawdzić, aby nie doszło do zniszczenia gwintu w aluminiowej osi.

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 23 May 2013 - 22:13

większość piast Shimano sie rozkręca sama albo też i skręca , tu już nie ma zasady , po prostu tak mają , trzeba piaste skontrować niestety.

I warto to sprawdzać cyklicznie

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 24 May 2013 - 12:51

Nic nigdy mi się nie skręciło ani też nie rozkręciło samo, a używałem i używam przede wszystkim piast Shimano, poczynając od modeli RM30 poprzez LX 580, stare XT na 10mm osi, na kołach XT WH-M775 kończąc.

Mam jeszcze koła na piastach chyba Joytech (najbardziej prymitywny model pod wolnobieg, bez zacisku, skręcane, bez jakichkolwiek uszczelnień) i troszkę lepsze Joytech-y z zaciskiem i uszczelnieniami, i też się nie rozkręcają.

Reply to this topic