Geometria klasyczna czy slopingowa?
Napisano 21 luty 2009 - 15:22
Kąty i w jednym i w drugim mogą byc różne , dlatego jedne ramy bardziej nadają sie na długie dystanse ,inne do sprintu, jeszcze inne są raczej do turystyki.
Napisano 21 luty 2009 - 16:59
http://forumszosowe....ghlight=sloping
http://forumszosowe....ghlight=sloping
panowie!!! kliknięcie w opcję "szukaj" wcale nie jest takie bolesne ;-)
Napisano 22 luty 2009 - 14:34
Może i niską, ale na pewno nie wyciągniętą. Zobacz nawet na kalkulator na stronie Canyon. Wprowadzasz swoje wymiary i wybierasz pozycję Sport albo Comfort. Sportowa jest krótsza i bardziej agresywna, a Comfort zawsze dłuższa bo dłuższa rama jest stabilniejsza i bardziej komfortowa.W wielkim uproszczeniu - pro wymusza niską i bardziej wyciągniętą pozycję. pozdr
Napisano 28 luty 2009 - 18:18
tylko Klasyka!!!
Sam męczyłem się w zeszłym roku na meridzie... :-( Katastrofa - kto to wymyślił?
Ja bym tak nie uogólniał, na Meridy ludzi narzekają że za długie , co czasem wiąże sie ze złym doborem wielkości.
Jak nie Merida to są inne firmy
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 28 luty 2009 - 20:05
Gosc_Stas_*
Napisano 27 marzec 2009 - 13:16
Wyjęte z ust :-) To absolutna prawda. Nie podobają mi się ramy Meridy i nigdy takiej ramy nie kupię. Wygląda ciężko i pokracznie, zaś ich długosci są nie do zaakceptowania 57,5 to L-ka a XL to 59,5 - bardzo długa rama. Wybierając krótszą M-kę mamy zamknięty trójkąt przy rurze sterowej, co nie wygląda najlepiej (rury o dużym przekroju). NIE dla Meridy chociaż to rowery o przystępnej cenie i w dużym wyborze.Merida ma ten problem, że ma wysokie główki. Kiera jest niemal zawsze pokracznie wysoko. Na ramie dobrej na długość pozycja będzie raczej turystyczna. Rozmiary też są śmieszne. 530 mm i potem dopiero 555 mm. Czyli dla wzrostu między 170 cm a 180 cm nie ma ramy o właściwym rozmiarze. Żenujące.
Pzdr
Stas
[ Dodano: 2009-03-27, 13:18 ]
W sprawie slopingu. Byłem jego przeciwnikiem, ale teraz powiem TAK dla slopingu ale nie może być duży. Dopuszczam lekko, nieznacznie opadającą rurę poziomą.
Stas