Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ridley X-Ride Ultegra Disc 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 maj 2013 - 19:41

Moja przełajówka (Ridley X-Ride Ultegra Disc) i moje nowe koła ( WTB Team Freqency i19, DT Swiss 350, Cn Spoke Mac Aero 424)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przednie koło 849 g., tylne 960 g. + 2x zacisk DT Swiss RWS MTB 105 g.

#2 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 24 maj 2013 - 20:17

też będe składał przełajówkę na takich obręczach. obawiam się czy nie będą za szerokie i nie da się ich uszczelnić z oponami 35mm. Próbowałeś może?

#3 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 maj 2013 - 20:25

Jak widzisz koła są jeszcze dziewicze, zapakowane w folie.
Wg. producenta wejdą tam najwęższe opony: 28-622

#4 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 24 maj 2013 - 20:27

Hehehe elegancki kot ;D też mam takiego i tez ma białe łapy hahah. Przełajóweczka elegancka też miałem ochotę właśnie na ridleya ale wpadł mi w łapki trek i to mtb ;(

#5 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 maj 2013 - 20:33

Mój kot od tygodnia ma nowego kompana. Przez 3 dni starszy na małego strasznie syczał i był ogólnie wkurzony, a po 7 dniach są najlepszymi kumplami.

Dołączona grafika

#6 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 24 maj 2013 - 20:50

Fajne kociaki, no i rower też :-D

#7 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 maj 2013 - 06:03

Przełajówka kupiona jako rower uniwersalny/ do wszystkiego.. wiem, wiem coś takiego nie istnieje.

Na początku na poważnie zastanawiałem się nad karbonem (Ridley X-Fire, Stevens Carbon Team Ultegra), ale przy mojej wadze (88-89 kg) nie chciałem ryzykować, oglądać ramę po każdej wycieczce w poszukiwaniu ewentualnych pęknięć i wybrałem sprawdzone aluminium*.

Po założeniu opon 28-622, jakie są obecnie, można szybko przemieszczać się po utwardzonych drogach. A po założeniu opon 35-622, dostane się tam gdzie rowery szosowe wstępu nie mają, czyli leśne ścieżki.

Nie ukrywam, że mania lekkości trochę mnie dotknęła: bo, fabryczne koła (Mach1 Roadrunner, Shimano M475) zostały od razu zastąpione, lżejszym i łatwiejszym w konserwacji zestawem. Sukcesywna wymiana kolejnych części, będzie się odbywała jeśli nowa cześć będzie bardziej trwała i łatwa w konserwacji, a zaoszczędzone w ten sposób gramy będą taką wisienką na torcie.

* Zresztą kolejny rower przełajowy, będzie na stalowych albo tytanowych rurach.

#8 Suhar

Suhar
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • SkądGdynia

Napisano 25 maj 2013 - 21:32

Rower w specyfikacji fajny, bo i Ridley'e już takie fajne są ;-) , koty jeszcze lepsze, ale roweru na zdjęciach nie widać! może jakieś fotki, najlepiej w terenie? Życzę miliona km dobrej zabawy, takiej, jak ja mam ze swoim budżetowym CX Accentem :-)

#9 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 maj 2013 - 08:09

Dziękuję za dobre słowa :)

Zdjęcia mizerne, bo robione na gorąco po otwarciu przesyłki z kołami. W poniedziałek zmienię koła na nowe i wtedy zrobię właściwą sesję zdjęciową w terenie.

#10 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 maj 2013 - 21:55

Zamontowane zostały dzisiaj nowe koła:

Stare koła
Obręcze: Mach 1 RoadRunner
Sprychy i nyple Mach 1
Piasta: Shimano M475
Opaska: 4ZA

Przód 1103 g, Tył 1323 g + 2 x zacisk 169 g = 2601g

W nowy zestaw w porównaniu z poprzednim: - 687 g

Przy okazji wykonywania przeglądu roweru, serwisanci którzy wymieniali mi koła ( nie mam bacika) pokazali mi że jest leciutkie bicie góra/dół na obu kołach. Mam się zgłosić do sprzedawcy (Bikestacja) czy takie bicie dobry serwis na miejscu mi naprawi ??

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 maj 2013 - 22:36

Po pierwsze, upewnij sie, ze znasz podstawy kierownia statkami powietrznymi, a po drugie, teraz, zamiast kasku uzywaj pilotki :-D
Co do Bikestacji, to niestety, nie pierwszy bubel jaki wychodzi spod ich rak.
Zalezy, jak duze jest to bicie. Czasami lepiej takie kolo zaciagnac od poczatku .... dobrze!

Nie jedna osoba kupujac kola od nich, konczyla na ich zaciaganiu u kogos, kto sie na tym zna.
Jak Ci spaprali sprawe na dzien dobry, to mimo gwarancji itp, wolalbym oddac kola w lepsze rece. Nawet jakby to mialo mnie kosztowac dodatkowa cene zaplotu.

#12 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 30 maj 2013 - 04:24

Piekna maszyna nawet jak sie ukrywa za kolkami :D Ridleye zawsze mi sie podobaly, mniej podobaly mi sie ich ceny ;) Fajnie biale widly wspolgraja z reszta roweru, fajny osprzet, chetnie przytulilbym taki rower ;)

PS. Dobry siersciuch czarno-bialy, jak moj tylko z kompletem lap (moj ma 3 bo mial wypadek) ->
Dołączona grafika

#13 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 maj 2013 - 07:58

1415chris: Bicie jest niewielkie, serwisant powiedział mi ze raczej tego nie wyczuje i raczej tak, muszę się przejechać dobrą drogą by samemu stwierdzić.

Tak czy inaczej , bicia koła nie powinno być i jak sugerujesz oddam je do poprawek tutaj w Szczecinie.

shao Szukałem dość intensywnie roweru i w tej cenie i tych komponentach. Ridley (5800 PLN ) najkorzystniej wypadał, w porównaniu z innymi większymi producentami musiałbym dopłacić od 1,5 do 2,5 tyś PLN

#14 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 30 maj 2013 - 08:13

I git, niech sie sprawuje jak najlepiej. Teraz tylko ogarnac kolka bo w sumie zonk, wywalasz kase, a dostajesz cos co nie jest w 100% takie jak ma byc... i jak tu sie nie zdenerwowac?

#15 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 30 maj 2013 - 11:10

W kwestii kociaków:

Dołączona grafika

wiecej
http://pokazywarka.pl/v8djrr/

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#16 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 30 maj 2013 - 11:20

Kociaki niedługo zostaną forumowymi maskotkami ;)

#17 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 maj 2013 - 17:28

Przejechałem się dziś parę km na rowerze, wolno i szybko jadąc po gładkim asfalcie i bicia nie wyczuwam. Chyba to kwestia wizualna albo ja zbyt mało spędziłem jeżdżąc rowerami szosowymi/ przełajowymi.

#18 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 czerwiec 2013 - 20:04

Krótki filmik rowerem i nowymi kołami

#19 Agenttomek

Agenttomek
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądWwa

Napisano 14 czerwiec 2013 - 10:24

biedny przełaj.. na takiiich łysych oponach musi jeździć ;)

faaajny ! :)

#20 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 14 czerwiec 2013 - 11:17

Lyse, bo zawodnik ostry i juz zabil bieznik :-D

Bardzo fajny rower.

Duzo Finow przesiada sie z 29erow na przelaje i poza -niesmiertelnym tutaj- Bianchi jest bardzo duzo Ridley'ow. A w tutejszym klimacie i na lokalnym podlozu ( skalisto-bagienne ) rowery lekko nie maja...

Kiedy mi lokalny mechanik powiedzial : nie ma prostych kol.... :mrgreen:

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.