Jump to content

Photo

WYŚCIG KOLARSKI AMATORÓW TRASĄ MISTRZOSTW POLSKI

24 replies to this topic

#1 bibsooo

bibsooo
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądWałbrzych

Posted 27 May 2013 - 16:16

Witam

Chciałem wszystkich zachęcic do wzięcia udziału w WYŚCIGU KOLARSKIM AMATORÓW TRASĄ MISTRZOSTW POLSKI w Sobótce. Wyścig odbędzie się 23.06.2013 w Sobótce na tej samej rundzie, na której później będą ścigli się zawodowcy. Do wyboru mamy dwie opcje mini 22km (jedna runda) i maxi 44km (dwie rundy). Największą trudnościa na trasie jest przełęcz Tąpadła około 2,5 km średnio nie więcej niż 6%. Wiecej dowiecie się pod adresem:

http://www.kolarskie...pl/?amatorzy,36

Ja jadę! Zachęcam i Was :)

#2 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 28 May 2013 - 16:54

To nie jest wyscig kolarski to jest maraton szosowy gdzie jest start sektorowy............

Tompoz

#3 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 28 May 2013 - 17:40

"Start do wyścigów W.K.A.T.M.P.2013 we wszystkich kategoriach wiekowych odbędzie
się ze startu wspólnego"

To jest wyścig szosowy. Z sektorami historia taka, że orgowie spodziewają się masę ludzi...ma to być coś na "wzór" TDPA po trasie elity.
Sektorów nie będzie bo tyle ludzi nie przyjedzie na 1000%.
Wysokie startowe rozumiem: posiłek, chipy itd ale nie rozumiem dlaczego tak krótko...

#4 Mikrobus

Mikrobus
  • Użytkownik
  • 4 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 June 2013 - 13:33

Zastanawiam się, czy się tam wybrać, ciągle niezbyt dużo zapisanych (117 gdy patrzyłem ostatnio). Warto tam jechać? Gdzieś czytałem, że asfalty wokół Ślęży są w fatalnym stanie. Ktoś może to potwierdzić?

#5 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 June 2013 - 19:21

Zastanawiam się, czy się tam wybrać, ciągle niezbyt dużo zapisanych (117 gdy patrzyłem ostatnio). Warto tam jechać? Gdzieś czytałem, że asfalty wokół Ślęży są w fatalnym stanie. Ktoś może to potwierdzić?

akurat jest tak, że asfalty na podjazdach są kiepskie, mam na myśli podjazd z sobótki pod strzegomiany dość dziurawy, potem do sulistrowic tak sobie, w sulistrowiczkach w okolicach kościoła jest masakra na odcinku kilkuset metrów, potem podjazd pod tąpadłą jest też dziurawy na praktycznie całej długości. Na zjazdach jest lepiej, z tąpadłej do sadów asfalt jest niepierwszej świeżości ale jechać się da ile wlezie, a z sadów do sobótki zachodniej i samej sobótki jest super (długi odcinek nowego asfaltu)

#6 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 14 June 2013 - 08:06

akurat jest tak, że asfalty na podjazdach są kiepskie, mam na myśli podjazd z sobótki pod strzegomiany dość dziurawy, potem do sulistrowic tak sobie, w sulistrowiczkach w okolicach kościoła jest masakra na odcinku kilkuset metrów, potem podjazd pod tąpadłą jest też dziurawy na praktycznie całej długości. Na zjazdach jest lepiej, z tąpadłej do sadów asfalt jest niepierwszej świeżości ale jechać się da ile wlezie, a z sadów do sobótki zachodniej i samej sobótki jest super (długi odcinek nowego asfaltu)

Jak mówicie, Polacy, lepiej pożno nic wcale:

NOWY ASFALT NA TRASIE MISTRZOSTW POLSKI. Trwają prace prowadzące do poprawy stanu nawierzchni na wszystkich trasach, na których rozgrywane będą Mistrzostwa Polski. Firma Skanska wykonuje kompleksowo nową nawierzchnię na odcinku od Sobótki do przełączy Tąpadła, a firma Bisek wraz z Okręgiem Drogowym z Mirosławic zajmują się frezowaniem nierówności oraz łataniem dziur na terenie miasta Sobótka. Do momentu rozgrywania wyścigu na danej trasie nawierzchnia ma być wolna od niebezpiecznych dla kolarzy dziur i nierówności. (z Facebooku).

#7 marcin.srokowski

marcin.srokowski
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 June 2013 - 11:16

Jak mówicie, Polacy, lepiej pożno nic wcale:

NOWY ASFALT NA TRASIE MISTRZOSTW POLSKI. Trwają prace prowadzące do poprawy stanu nawierzchni na wszystkich trasach, na których rozgrywane będą Mistrzostwa Polski. Firma Skanska wykonuje kompleksowo nową nawierzchnię na odcinku od Sobótki do przełączy Tąpadła, a firma Bisek wraz z Okręgiem Drogowym z Mirosławic zajmują się frezowaniem nierówności oraz łataniem dziur na terenie miasta Sobótka. Do momentu rozgrywania wyścigu na danej trasie nawierzchnia ma być wolna od niebezpiecznych dla kolarzy dziur i nierówności. (z Facebooku).

Skoro takie info się pojawiło to widocznie tak jest. Niemniej jechałem trasą MP w zeszły weekend i nie widziałem żadnych robót na trasie. Widocznie w ekspresowym tempie są w stanie to zrobić ;)

#8 Icefrag

Icefrag
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 15 June 2013 - 22:28

Jechałem w środę i też nie było robót, aczkolwiek wpis pojawił się bodajże w czwartek, więc pewnie prawda, choć "NOWY ASFALT NA TRASIE MISTRZOSTW POLSKI" to chyba trochę przesadzili, bo wątpie, aby zdążyli wykonać w tydzień taki odcinek drogi :) . Swoją drogą fajnie by było jakby na całej trasie był taki asfalt jak ze zjazdu na Sady do początku Sobótki...

#9 JUSKI

JUSKI
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2013 - 21:43

Jeździłem dzisiaj dookoła Ślęży i nowy asfalt kładzie się na całym odcinku Sobótka Sobotel - Przeł.Tąpadła. Generalnie przejazd tym odcinkiem kończy się oponami totalnie obklejonymi smołą i kamyczkami. Odradzam ten odcinek pewnie jeszcze potrwają te roboty jutro a być może i w środę. Bez problemu jest na odcinku Tąpadła - Sady - Sobótka chociaż w samej Sobótce są zeszlifowane płaty asfatu i będą kładzione łaty. Czyli spoko można podjechać na Tąpadła od Sadów i zjechać z powrotem. Mi dzisiaj wystarczył jeden wjazd od strony Sobótka Sulistrowiczki później czyszczenie opon (na szczeście obyło się bez gumy). Następny wjazd robiłem już od Sadów.

#10 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Posted 17 June 2013 - 21:48

Jeździłem dzisiaj dookoła Ślęży i nowy asfalt kładzie się na całym odcinku Sobótka Sobotel - Przeł.Tąpadła.

Super. Czyli ten dziurawy podjazd pod samą przełęcz od Sulistrowiczek wreszcie zostanie zrobiony i cała pętla przez Wiry, Sady będzie prawie idealna. Niech jeszcze poprawią skrzyżowanie w Wirach (choć pewnie nie poprawią...) i będzie galanto!

#11 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2013 - 22:28

Jeździłem dzisiaj dookoła Ślęży i nowy asfalt kładzie się na całym odcinku Sobótka Sobotel - Przeł.Tąpadła. Generalnie przejazd tym odcinkiem kończy się oponami totalnie obklejonymi smołą i kamyczkami. Odradzam ten odcinek pewnie jeszcze potrwają te roboty jutro a być może i w środę. Bez problemu jest na odcinku Tąpadła - Sady - Sobótka chociaż w samej Sobótce są zeszlifowane płaty asfatu i będą kładzione łaty. Czyli spoko można podjechać na Tąpadła od Sadów i zjechać z powrotem. Mi dzisiaj wystarczył jeden wjazd od strony Sobótka Sulistrowiczki później czyszczenie opon (na szczeście obyło się bez gumy). Następny wjazd robiłem już od Sadów.

to się nazywa robota na ostatnią chwilę ;)

#12 Icefrag

Icefrag
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 18 June 2013 - 11:29

Prawdopodobnie dopiero niedawno znalazły się środki na remont dróg, skoro się za to wzięli :) Dzisiaj zdam relację jak tam wygląda trasa.

#13 dave.luk

dave.luk
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2013 - 22:02

Jedzie ktoś w niedzielę rano z Wrocławia na start? i ma wolne miejsce na dachu? w razie czego mam swój pojazd ale jeśli byłaby jakaś opcja podłączyć się to wyjdzie ekonomiczniej i mniej tłoku na parkingach ;)

"Here They Come.... It's Time to Goooo.....!"

#14 Icefrag

Icefrag
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 20 June 2013 - 23:24

Dopiero dziś miałem czas na przejazd trasą i muszę przyznać, że w porównaniu do poprzedniego stanu to robi wrażenie. Pewnie może to być tylko taka prowizorka, która podziurawi się zaraz po Mistrzostwach, ale póki co wygląda dobrze i wreszcie można bez obaw zjechać z Tąpadła na Sulistrowiczki, a i "trasowy" podjazd pod Przełęcz Tąpadła jest o wiele wiele przyjemniejszy. W samej Sobótce połatali większość dziur i ogólnie stan trasy oceniam na -5

#15 marcin.srokowski

marcin.srokowski
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 June 2013 - 14:18

Jedzie ktoś w niedzielę rano z Wrocławia na start? i ma wolne miejsce na dachu? w razie czego mam swój pojazd ale jeśli byłaby jakaś opcja podłączyć się to wyjdzie ekonomiczniej i mniej tłoku na parkingach ;)

Ja auta nie mam i chętnie bym się do kogoś podłączył. Nie mam swojego bagażnika rowerowego. Jeżeli masz pojazd to możemy pojechać we dwóch i koszty po połowie. W przeciwnym wypadku zapraszam na wspólna podróż rowerem na miejsce. Tempo spokojne i rozgrzewka nam odpadnie. Startuje ok. 7 parkingu Auchan.

Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv.

#16 marcin.srokowski

marcin.srokowski
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 June 2013 - 12:37

Jakby ktoś miał już zdjęcia z wyścigu amatorów to powrzucajcie tutaj linki :) Na pewno każdy chciałby się zobaczyć :)

#17 Jurek_1989

Jurek_1989
  • Użytkownik
  • 133 posts

Posted 23 June 2013 - 16:01

Fajny wyścig :) W tym kierunku powinni podążać organizatorzy, aby organizować takie wyścigi dla amatorów przez wyścigiem zawodowców. Trasa zabezpieczona bardzo dobrze, kibice na trasie (na podjeździe był taki doping, że dostałem gęsiej skórki :)
Zdjęcia z mety:
http://www.online.datasport.pl/results854/galeria.php

#18 Icefrag

Icefrag
  • Użytkownik
  • 5 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 23 June 2013 - 18:25

Dokładnie, trasa dobrze zabezpieczona, nie obyło się bez wypadków, ale można było się domyśleć, że ten ostry zakręt zaraz po szybkim ścięciu sprawi problem, szczególnie dla tych, co nie mieli okazji przejechać się tą trasą, a do tego śliska nawierzchnia... Atmosfera wspaniała, szczególnie na finiszu :) No i koszt wpisowego wg mnie adekwantny do tego co zapewnili organizatorzy.

#19 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 June 2013 - 19:00

Wyścig bardzo mi się podobał, organizacja bardzo dobra, zabezpieczenie również. Doping na trasie świetny! ( szczególnie pozdrawiam panią krzyczącą przez szczekaczkę pod kościołem w sulistrowiczkach, kolorową ekipę na podjeździe pod tąpadłą i poprzebierane dzieciaki w sobótce zachodniej) finisz na podjeździe po prostu zabijał;) Jedyne co mnie trochę zmęczyło to te puste gadki szmatki z głośników przed startem o głośności startującego concorda, a już w szczególności pan Czesław zapraszający na tdp amatorów 2 etapy jeden 36km w bukowinie (120-140pln) a drugi całe 7km ale za to we Włoszech(powiedział że okazyjnie w pakiecie 1000 pln z noclegiem), no ale taki już to urok imprez masowych i przemówienia widać być muszą. aż dziwne że marszałka Jurkowlańca nie podłączyli do mikrofonu, ale ten chłop jest trochę inny (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) i chyba nie potrzebuje przemówień.
Aaa i jeszcze jedno: szacun za asfalt, nie wierzyłem że się wyrobią i teraz biję się w pierś!

#20 dave.luk

dave.luk
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 June 2013 - 17:59

UP UP UP

Ktoś może znalazł więcej zdjęć?;)

"Here They Come.... It's Time to Goooo.....!"

Reply to this topic