Dziurawa dętka - wulkanizacja ?
Napisano 27 maj 2013 - 20:16
Gdzieś na forum wyczytałem ze ktoś oddawał dętkę i płacił marne grosze (2-3 zł) dlatego ponawiam pytanie, czy ktoś korzysta z tego typu usług ?
Nie mówię tutaj o tym żeby latać z każdą dziurką do specjalisty ale jak uzbiera się z 2/3 dętki to już lepiej to wygląda nawet gdyby od sztuki brano (5-6 zł).
Wiem ze za 13-15 mam już nową więc proszę bez takich odpowiedzi, wiem również ze zawsze mogę to zrobić sam. Pytam opcjonalnie czy ktoś próbował coś zdziałać w tej dziedzinie
#4 Gosc_marvelo_*
Napisano 27 maj 2013 - 22:24
Myślę że w przypadku cieniutkiej dętki szosowej nie ma lepszego sposobu naprawy niż mała rowerowa łatka nałożona na wyczyszczone lekko papierem ściernym lub nawet tylko benzyną ekstrakcyjną miejsce i posmarowane świeżym klejem dedykowanym do konkretnej łatki.
Taka łatka na pewno nie puści w tym miejscu.
Problemy pojawiają się tylko gdy za słabo odtłuścimy miejsce przebicia albo mamy stary, zgęstniały klej (raz otworzone opakowanie dosyć szybko wysycha, dlatego nie warto kupować dużych tubek).
Napisano 27 maj 2013 - 22:33
Nie ma jak stare, sprawdzone Tip-Topy :-)
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 maj 2013 - 23:27
Bez kitu, 21 wiek, masz mase super dzialajacych latek, jak wyzej wspomniane TipTopy.
Jak Ci to nie pasi, to nowa detka. Nie wspominajac o marnowaniu czasu!
Chyba zaczyna sie sezon ogorkowy :->
Napisano 28 maj 2013 - 07:01
#8 Gosc_tobo_*
Napisano 28 maj 2013 - 07:24
Czas łatania dętki 5 minut
Poza tym samodzielna umiejętność zrobienia takiej stosunkowo prostej rzeczy przydaje się w trasie.
Tiptopy można kupić w milionie kształtów i rozmiarów, są bardzo dobre. Oferują je sklepy motoryzacyjne.
Raz zanabyłem wynalazek bez kleju (nie pamiętam nazwy) i jednak preferuję dętki z klejem tubkowym. Bezklejówki sprawiły mi same nieprzyjemne niespodzianki.
Napisano 28 maj 2013 - 20:37
Dętki są tanie jak .....po dychu nawet dobre są
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#10 Gosc_solid_crank_*
Napisano 28 maj 2013 - 21:02
Napisano 28 maj 2013 - 21:04
Jak to się mówi, kto bogatemu zabroni.na łatanych bym nie jeździł
Naprawdę bezsensowne wyrzucanie pieniędzy moim zdaniem. W sumie to nie stać mnie, żeby po każdej dziurce wyrzucać całkiem dobrą dętkę, którą mogę załatać w 5 min i w niczym nie ustępuję ona całkiem nowej. W szosie dziurawienie dętki zdarzało mi się jedynie poprzez przyszczypnięcie przy zakładaniu opony w skutek trudnych do założenia opon i braku doświadczenia w ich zakładaniu. Natomiast na trasie złapałem laczka tylko raz (odpukać) ale to było dawno, była to nowa dętka, załatałem i hula do dziś. Jeżdżę na dętkach łatanych, po 2-3 łatki na każdej, nic się z nimi nie dzieje, a zaoszczędziłem parę złotych. Serce by mnie bolało jakbym miał je wyrzucić i kupić nowe bo jedna malutka dziurka 1 mm jest. Ale co ja tam wiem, ja nie jestem super hiper ekstra mega prosem, dla którego hańbą jest jeździć na łatanych dętkach
Łatki wycinam ze starych dętek, kleję Butaprenem, wkładam w imadło na parę godzin i gotowe. Cała filozofia, a dętka śmiga jak nowa :->
Napisano 28 maj 2013 - 21:49
Wy więcej wywalacie kasy na używki i inne ...... sprawy , akurat ja ma jedną zasade świętą , żadnych łatek i w mtb i w szosie , a dlaczego ?, ot taka zasada , można mieć jakieś , tak samo nie lubie taniego piwa, taniej wódy , wina , mleka w kartonie itd , itp...
Zeffal produkuje zestawy łatek specjalnej wielkości do dętek szosowych, są malutkie, kosztuje to pare zł .
Napisano 24 sierpień 2013 - 17:25
Czy tylko ja mam takie problemy z łatkami red sun? Kupiłem za śmieszne pieniądze, ale nijak nie mogę załatać żadnej cienkiej dętki (mtb jeszcze nie miałem okazji), czy to łatką w całości, czy wyciętą. Kupnym sprawdzonym klejem, czy tym z zestawu. W imadło, ściskając w rękach, więcej kleju, mniej kleju. NO NIE MA BATA! Łatka jest sztywna, nie chce się ułożyć, odkształca się, tragedia.
Łatałem już wiele razy, zawsze z dobrym skutkiem, ale tym szajsem albo nie potrafię, albo się przeterminowały, czy co?
Napisano 24 sierpień 2013 - 17:32
red sun,.a to nie te, co sanepid szukał po serwisach i nakazał wycofać z obiegu 2 lata temu ????