Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konserwacja roweru - poradnik

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Endon

Endon
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądBojanowo

Napisano 31 maj 2013 - 15:06

Witam serdecznie. Mam dylemat, który poradnik bardziej mi się przyda - myślę tutaj głównie o samodzielnej konserwacji roweru (tj. smarowanie, regulacja, czyszczenie, itp.).

Podaję dwie pozycje książkowe. Nie wiem, którą wybrać. Może coś doradzicie:
1) Wszystko o rowerze - budowa, naprawa, konserwacja, regulacja (Praca zbiorowa - wyd. REA)
2) Rowery. Regulacja, naprawa, konserwacja - Mark Storey

A może znacie jakieś lepsze pozycje książkowe dot. w/w spraw.
Proszę o sugestie.
Pozdrawiam.

#2 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 31 maj 2013 - 15:29

Po co ci książka ? ;P Wszystko masz TU na forum ;))

#3 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 31 maj 2013 - 15:55

Jak znasz angielski, to moge szczerze polecic “Zinn and the art of road bike maintenance” – prawdziwa skarbnica wiedzy, mnostwo praktycznych rad. Po polsku o ile wiem ukazala sie niestety tylko „Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego” – pewnie rownie dobra pozycja, ale na odrobine inny temat.

A poza pozycjami ksiazkowymi, to faktycznie albo forum, albo youtube – ja na przyklad glupieje czasem widzac techniczne rysunki i wielu rzeczy nauczylem sie wlasnie dzieki najrozniejszym filmom instruktazowym.

#4 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 31 maj 2013 - 15:58

Storey da rade, ale jak nie musi byc po polsku to...
www.sheldonbrown.com albo obie ksiazki Lennarda Zinn'a o serwisowaniu rowerow szosowych i gorskich (ta druga jest po polsku rowniez). Ogolnie internet jest wypchany informacjami jak serwisowac rowery ;) chocby klasyka jak w/w Sheldon albo nasz polski zbooy
http://rowery.zbooy.pl/ ;) do tego youtube i jestes gotowy praktycznie na kazdy error ;)

Ale mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe z tego, ze nawet najlepsza ksiazka nie zastapi Ci zestawu kluczy ;)

EDIT: kolega wyzej byl szybszy... ;)

#5 Endon

Endon
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądBojanowo

Napisano 31 maj 2013 - 18:37

Angielski znam w miarę dobrze, ale nie na tyle, żeby kupić książkę po angielsku :) Wiem, że na forum wszystko znajdę, tylko wiadomo, że niektórzy tu czasem spamują i jest problem ze znalezieniem tego, czego się szuka. Książka pozwoli mi mieć wszystko w jednym miejscu :) Skoro koledzy 'proponują' Storey'a, to chyba na niego się zdecyduję...

Jeszcze apropos roweru, to zastanawia mnie pukanie w lewym pedale (tak mi się przynajmniej wydaje). Przy obrocie korbą za każdym razem w tym samym miejscu coś puka. Dziś po przejechaniu 25 km przestało. Nie wiem, co może być tego powodem. Zaznaczę, że rower jest nowy, nasmarowany i ma przejechane dopiero zaledwie ok. 150 km.

Proszę o pomoc ;)

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 31 maj 2013 - 19:56

Bardzo obszernie o mechanice rowerowej po angielsku:
http://www.esense.be...rnettmanual.pdf

#7 Endon

Endon
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądBojanowo

Napisano 31 maj 2013 - 20:07

Dziękuję :) ale niestety nie znam na tyle angielskiego, by to ogarnąć ;/

#8 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 31 maj 2013 - 20:46

Elegancka książka marvelo. :-)

#9 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 01 czerwiec 2013 - 03:47

Endon nie balbym sie tak tego angielskiego w ksiazkach o naprawie rowerow - wszystko jest napisane prosto i przystepnie. Poza tym nauka paru nowych slowek nie zaszkodzi :D nikt tez Ci nie kaze uczyc sie ksiazki na pamiec... Dasz rade!

Pozycja, ktora dal marvelo to juz bardzo dobry start.

#10 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 01 czerwiec 2013 - 11:52

ja mam Zinna "sztukę serwisowania roweru górskiego" i właściwie dzięki niej nauczyłem się dłubać przy rowerze. Teraz radzę sobie już sam z większością rzeczy, ale to była bardzo dobra lektura na start.

#11 Endon

Endon
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • SkądBojanowo

Napisano 01 czerwiec 2013 - 15:28

No niby nie ma się czego bać, ale angielski to mimo wszystko nie polski ;) Jeśli chodzi o rower, to chodzi mi tylko i wyłącznie o szosę, na mtb nie jeżdżę, więc serwisowanie roweru górskiego raczej mnie też nie specjalnie interesuje ;)

#12 shao

shao
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądShanghai, Chiny

Napisano 01 czerwiec 2013 - 16:12

Nie wiem czemu sie tak bronisz przed tym angielskim (zwlaszcza, ze jest latwiejszy niz polski :D), znajomosc jezykow obcych w dzisiejszych czasach jest przydatna (wiem co mowie, bo znam 4 jezyki obce, w stopniu lepszym badz gorszym :D).

I nie odrzucalbym od razu wiedzy na temat serwisowania rowerow gorskich bo wiekszosc zagadnien bedzie ta sama/bardzo podobna (obsluga sterow, suportu, korb, przerzutek, ustawienie klockow, budowa kol, itp) ;) w szosie odpadnie Ci hydraulika wszelkiej masci (hample, amory), a to ciekawy temat :D

Jak bardzo chcesz ksiazke tylko na temat rowerow szosowych to:
http://www.amazon.co...e/dp/1934030988

...ale ona i tak jest po angielsku ;)

Na razie zacznij od jakiejkolwiek ksiazki na temat serwisowania roweru (ogolnie) i bedzie ok.

#13 FJ

FJ
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKuj-Pom/Kraków

Napisano 01 czerwiec 2013 - 16:24

Pytanie kontrolne, bo nic lepszego nie znalazłem.

Pogoda za oknem jest jaka jest, dziś pojeździłem trochę w wątpliwych warunkach i choć na początku leciutko siąpiło to później jak zaczęły się zjazdy to woda spływała wraz ze mną na mnie i rower.

Nie pozostało mi nic innego jak zawinąć się do bazy. Dojechałem, rower potraktowałem czystą wodą i doprowadziłem do sucha. Oczywiście łańcuch przesmaruję, ale jakiej jeszcze szczególnej uwagi wymaga rower po jeździe w takich warunkach?

#14 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 01 czerwiec 2013 - 16:35

W dzisiejszych czasach 99,9 % wartościowych informacji w internecie jest po angielsku. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie. A nauka angielskiego z tekstów technicznych to przecież sama przyjemność (na pewno większa niż czytanie nudnawej brytyjskiej literatury w stylu Jane Austen, do czego zmuszani są studenci filologii angielskiej).

#15 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 06 czerwiec 2013 - 15:40

Pogoda za oknem jest jaka jest, dziś pojeździłem trochę w wątpliwych warunkach i choć na początku leciutko siąpiło to później jak zaczęły się zjazdy to woda spływała wraz ze mną na mnie i rower.

Nie pozostało mi nic innego jak zawinąć się do bazy. Dojechałem, rower potraktowałem czystą wodą i doprowadziłem do sucha. Oczywiście łańcuch przesmaruję, ale jakiej jeszcze szczególnej uwagi wymaga rower po jeździe w takich warunkach?

Mam podobny problem, z tym, że na rower padało z dobra godzinę. Czy mogło dojść do zalania łożysk itp? Koła to mavic ksyrium equipe, a suport to jakiś press fit i korba ultegra 6750.

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 czerwiec 2013 - 16:37

Spokojnie :-) Rowery po to mają uszczelki w łożyskach, żeby łożyska były chronione przed wodą :-)

Po jeździe w deszczu wystarczy solidnie rower przetrzeć (włącznie z zebraniem wody z napędu) i przesmarować łańcuch. Po naprawdę dużej ulewie warto wpuścić też kilka kropli WD40 albo lekkiego oleju w kółka przerzutki i sworznie przerzutek. Więcej na bieżąco naprawdę nie trzeba, chociaż oczywiście im gorsze warunki, tym częściej należy robić ogólny przegląd.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#17 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 06 czerwiec 2013 - 17:37

Zbytnio nie siedzę w technice rowerowej, więc nie mam pojęcia jakie tam dokładnie są łozyska - kulki czy maszynowe, i jak to jest uszczelnione:)
Kumpel znowu mówi, że przydałoby się rozebrac i nasmarowac, w serwisie podobnie. No i sam nie wiem - bo narzedzi nie mam i w serwisie to by pod 100 kosztowało..

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 czerwiec 2013 - 18:06

Raz na jakiś łożyskom należy się gruntowny przegląd, ale bez przesady - nie po każdej ulewie :-) Gdyby tak było, to niektórym by życia i kasy nie starczyło na ciągłe przeglądy :lol:

Jeżeli dawno nie robiłeś przegladu, to może faktycznie teraz byłby dobry moment - przy okazji zorientowałbyś się, jakiej jakości i w jakim stanie są łożyska. Ale żeby robić przegląd co jeden trening w deszczu? Naprawdę nie potrzeba.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź