Jump to content

Photo

spd - trudne początki

25 replies to this topic

#21 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 05 June 2013 - 13:48

Jeżeli chodzi o wywrotki nie zależne od wypięcia to od jakiegoś czasu na glebie lezę już wypięty (wcześniej sie zdażało że jednak wpięty)

Mnie też zawsze przy glebie na góralu noga się wypina. I całe szczęście. Bo nie chciałbym zostać z nogą w pedałach przy sporej prędkości.

#22 arti

arti
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądJastrzębie Zdrój

Posted 09 June 2013 - 15:20

dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę i muszę przyznać, że źle się czułem obawiając się wywrotki - strach ma wielkie oczy, na szczęście nic się nie wydarzyło, ale zastanawiam się nad powrotem do nosków, bo przez 2 lata na starym rowerze nic się nie wydarzyło, a teraz na nowym 2 mało groźne upadki (na szczęście praktycznie przy zatrzymaniu się),
tylko trochę obciach zakładać noski do roweru na carbonie i ultegrze - co sądzicie? przy noskach jest plus, że mam zwykłe buty shimano i może gdzieś się przejść wygodnie,
zerknąłem mam zamontowany zatrzaski TIME RXS - macie jakieś opinie i radę czy może powinienem przejść na coś inngo zamiast tych TIME??

arti

#23 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 09 June 2013 - 15:55

co sądzicie?

Jeździj. Pojeździsz z 2 tygodnie i będziesz robił to odruchowo. Siądziesz na rower ze zwykłymi platformami i będziesz piętę w bok przekręcał.

Zresztą co to za różnica wyciągać z noska do tyłu, czy przekręcać piętę w bok i o jednym i o drugim trzeba pamiętać.

#24 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 posts

Posted 09 June 2013 - 17:04

żadne noski, 19 wiek...
po kilku przejażdżkach się przyzwyczaisz, a po roku to nie będziesz umiał jeździć bez spd, serio ja kiedyś prawie kolano rozwaliłem o blat korby, bo jechałem na starym rowerze na platformach. Po prostu pod górę wstałem z siodełka i mi noga się ześlizgnęła.

SPD to dynamika, większa moc i pewność, przekonasz się

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#25 arti

arti
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • SkądJastrzębie Zdrój

Posted 09 June 2013 - 20:39

a te moje bloki TIME są ok dla początkującego? bo wpięcie buta czasami trwa mi 2 minuty męczenia się, kuzyn, który też niedawno jeździ po 2 próbach jest wpięty, a ja czasem po 2 a czasem za 5-6 razem

a w noskach w porównaniu do spd to dużo wysiłku/mocy się traci?

#26 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 June 2013 - 21:05

2 minuty? To powinno być klik i już jesteś połączony z pedałem. Fakt, też mi się zdaży wpiąć za drugim razem jak się zagapie i mi się pedał źle ustawi przy starcie, ale szybko go przekręcam i w moment jestem wpięty. Max kilka sekund.

A pedałów nie mam żadnych wybitnych, najtańsze Miche 302 które przez niektórych uważane są wręcz za tandete (może mi się jakiś lepszy egzemplarz trafił, bo nie mam im nic do zarzucenia).

Reply to this topic