Skocz do zawartości

Zdjęcie

Campagnolo Athena grupa - proszę o opinie

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 aborygen666

aborygen666
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Skądopole

Napisano 06 czerwiec 2013 - 09:15

Witam!
Jestem nowy na tym forum. Ale bardzo liczę na Waszą pomoc.

Znalazłem na allegro ofertę sprzedaży ww grupy.
http://allegro.pl/ca...3289725374.html

W związku z tym, że zaczynam przygodę z szosą (dotąd tylko MTB, XC i DH) chcę zbudować sobie rower. Najlepiej na klasycznych częściach (takie zboczenie - uwielbienie starszej technologii). Ile warta jest wg Was ta grupa? I czy opłaca się kupować?

Zależy mi na czasie, ponieważ za kilka godzin kończy się aukcja. Co prawda jestem wygrywającym, ale cena graniczy z moim max. I nie wiem czy dawać więcej.
Plusem jest to, że sprzedający mieszka ok. 50km ode mnie, więc zaoszczędziłbym tez na wysyłce.

Z góry dziękuje za Waszą pomoc.

#2 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 czerwiec 2013 - 10:33

Jesteś pewny, że chcesz składać klasyczną retro szosę? Starsze technologie mają swoje ograniczenia, brak klamkomanetek dla niektórych jest dyskwalifikujący. Z tego co widzę, kasety brak w zestawie (a do tych starych grup campy zbyt dużego wyboru nie ma, o ile jakiś jest...), będziesz musiał dostać jeszcze koło z tylnym bębenkiem pod campę. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki... Chyba tylko dla kogoś, kto by chciał odrestaurować stary rower z tą grupą osprzętu.

No i jaka to oszczędność w kosztach transportu? 50 km w jedną stronę to 100 km w dwie, koszt wysyłki 15 zł? No chyba, że dojazd rowerem, w każdym innym przypadku wychodzi drożej, nie licząc kosztu czasu przeznaczonego na dojazd...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3 aborygen666

aborygen666
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Skądopole

Napisano 06 czerwiec 2013 - 11:29

Dziękuję za odpowiedź!

Nie mam doświadczenia w szosie, ale wydaje mi się, że chcę złożyć klasyka. Dlatego zainteresowałem się tą grupą (choć oprócz planów nie mam nic więcej, nawet ramy, ale od czegos trzeba zacząć). Przede wszystkim, klasyczne elementy wzbudzają szacunek u ludzi "w temacie", a w oczy mnie kole gdy widzę, jak np. ludzie na zjazdówkach o skoku 200mm jeżdża tylko po deptaku w mieście.
Odrestaurowałem już dwa auta (Ładę i Sierrę), a teraz chciałbym rower-szosę, bo mój Full i Hardtail mają nie więcej niż 3 lata. A ostre mnie jakoś nie kręci.

Jeśli chodzi koszty dostawy, to myślałem o przejażdżce rowerem lub może sprzedający będzie w moim mieście przejazdem.

Proszę o kolejne opinie (nie podważam powyższej!, wręcz odwrotnie, bardzo się z niej cieszę). Jest wiele zdań i doświadczeń - i na nie liczę.

#4 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 07 czerwiec 2013 - 10:21

chcesz zaczynać od osprzętu ok, ja jednak najpierw bym szukał jakiegoś klasycznego framesetu bo to podstawa roweru a dopiero potem zastanowił się czy robić go na osprzęcie takim czy siakim dobierając niejako osprzet do producenta ramy np conlago - campa, itd i czy będzie to vintage style czy raczej w stylu dychotomicznym czyli klasyczna rama i nowoczesny osprzęt.

#5 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:25

Przede wszystkim, klasyczne elementy wzbudzają szacunek u ludzi "w temacie", a w oczy mnie kole gdy widzę, jak np. ludzie na zjazdówkach o skoku 200mm jeżdża tylko po deptaku w mieście.

Nie bądź płytki... I w dodatku hipokryta z ciebie - zarzucasz innym jazdę rowerem z 200mm skokiem po deptaku, a sam się chcesz lansować sprzętem.

A jak już z ciebie taki snob, to weź pod uwagę, że Athena jest znów produkowana. Będziesz musiał doczepić do roweru kartkę "to jest osprzęt z 1991 roku!".

Dodaj odpowiedź