Instalacja suportu BB86
Napisano 06 czerwiec 2013 - 13:42
U mnie miski były na tyle spasowane z mufą, że wystarczyło tylko na zwykły smar.
Przejechałem tak już jakieś 2000km i wszystko jest ok, nic nie trzeszczy, nie puka, nie stuka.
Trzeba tylko przyłożyć się odrobinę do tego wprasowywania, żeby sobie nowych łożysk nie zgnieść.
Można wprasować skręcając, przy pomocą długiej śruby z nakrętką, pary szerokich podkładek i jeszcze czegoś,
co trzeba podłożyć tak, aby zapierało się o krawędzie misek, a nie o łożyska (właściwie osłony łożysk).
W moim przypadku świetnie spisały się w tej roli stare miski, od poprzednich łożysk,
które chwilę wcześniej z mufy wybiłem
Możesz skręcić spokojnie do oporu i masz wtedy pewność, że miski weszły do końca a łożyska są nienaruszone.
Napisano 06 czerwiec 2013 - 13:53
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:08
No to tutaj doświadczenia nie mam, bo moja alu.
Jedynie mogę zamącić jeszcze bardziej i podpowiedzieć, że są jeszcze takie środki o konsystencji smaru,
do połączeń alu-carbon, coś jak to:
DYNAMIC fitting grease
Chociaż nie wiem, jaki masz ten wkład BB86, bo jak alu to teoretycznie ok, ale np. Shimano ma obudowy plastikowe,
a tam o plastiku nic nie piszą.
Jedno pewne, że tego typu środek jest bezpieczny dla carbonu i poślizg przy wprasowywaniu zapewni.
Napisano 07 czerwiec 2013 - 07:31
Tak czy inaczej bedzie polaczenie metal-karbon.
I czytalem opinie : smar delaminuje. Smar nie delaminuje. Mozna dac Loctite 609 na karbon- nie mozna...
Im wiecej czytam tym glupszy jestem. :evil:
Nie ma / nie moge znalezc zadnej jednoznacznej i wiarygodnej informacji...
Napisano 07 czerwiec 2013 - 07:32

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_Paweł T._*
Napisano 07 czerwiec 2013 - 09:39
No i "w razie wątpliwości skontaktuj się z lokalnym dystrybutorem".
Jeśli w internecie roi się od sprzecznych opinii to obawiam się, że i na tym forum nie będzie jednej wersji. Ja doświadczeń nie mam, ale zaraz ktoś powie, że robił na sucho, inny, że na mokro i będziesz w punkcie wyjścia.
Napisano 07 czerwiec 2013 - 09:51
i jak sie ma twoj post , cyt : "Ja doświadczeń nie mam, ...."
Gdybym mial w instrukcji nie pytalbym , prawda ?
Potrzebuje wiedzy kogos ktow WIE, nie przeczytal, nie slyszal, nie domysla sie. WIE i zrobil to w swoim rowerze. To jest wiarygodne.
Nawet jesli, nie bede w punkcie wyjscia- taka informacja b duzo daje, jesli wiesz dlaczego akurat tak a nie inaczej.
I skad wiesz, ze tak ktos powie ? 2gi czy 3ci dzien i NIKT kto ma suport pressfit osadzany w surowym karbonie sie nie odezwal....
Napisano 07 czerwiec 2013 - 12:17
Dla mnie, kiedy mocowalem PF30 (plastyk) w karbonowej mufie, raczej podjecie decyzji sprowadzalo sie do tego co zastosowac zamiast czy stosowac.
Takie polaczenia, to jednak dzialaja na "slowo honoru". Sie wklada i siedzi.... zadnego polaczenia gwintowanego. Do tego pytanie w jakich tolerancjach wykonana jest mufa i press fit.
Wyszedlem z zalozenia, ze nie bede pozostawial tu nikomu szansy.
Zastosowalem Loctite 641 i aktywator 7471, przyspieszajacy dzialanie tego pierwszego.
Warto pamietac, ze Loctite nie jest klejem, raczej "wypelniaczem wolnej przestrzeni" w polaczeniu mufa miski.
Pewnie przy wymianie lozysk dowiem sie ile bedzie z tym problemu.
Nie wiem jak BMC ale na forum Cervelo, ludzie firmy rowniez polecali Loctite jak srodek zaradczy niepozadanym dzwiekom. To taka mala furtka bezpieczenstwa, na wypadek jakby w skutek dzialania Loctite, cos zlego dzialo sie z karbonem.
Cannondale juz od "dawna" zalecal stosowanie Loctite do swojego BB30.
Sporo ludzi mialo klopoty z skrzpieniem lozysk.
W niektorych przypadkach, szczegolnie korby Campy w polaczeniu z suportami 30mm, bez Loctite nie ma szans. Takze jest to dosc popularne rozwiazanie w przypadku wciskanych misek i muf karbonowych.
Ale zapewne znjadziesz i tych, ktorzy robia to na sucho i sa zadowoleni.
Napisano 07 czerwiec 2013 - 20:39
Problem sie rozwiazal w inny nieco sposob
Tak dla potomnych : BMC zaleca Loctite 609 lub inny "retainer". Od biedy moze byc "sredni" do gwintow. NIE SMAR. Smar TYLKO do Time Machine ( obie wersje ) do osadzenia lozysk sterow.
A probowales suport rotora ? widizalem trakie cos : bb30: 24 - wciska sie na gwint... skreca sie obie polowki i same sie wciskaja....
http://www.rotorbike...om_bracket.html
Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:08
Co do PF Rotora, to chyba jest to caly czas wciskane..?
Jedyny patent jaki znam, o ktorym piszesz to Praxis:
http://praxiscycles....ages/conversion
Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:18
Genialne w prostocie : lozyska i prasa w jednym. Nawet klucz jest "shimanowski"