pedały Xpedo Thrust
Napisano 06 czerwiec 2013 - 13:56
http://allegro.pl/li...string=look keo
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:13
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:38

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 06 czerwiec 2013 - 21:33
Ja z kolei szukam tychże pedziów, czyli Xpedo Thrust (model z ośką Magnesium; waga kompletu 197g), bo moje poległy ;(
Może ktoś gdzieś coś widział?
Napisano 07 czerwiec 2013 - 11:14
Jak skladalem Canyona, to bylo tych pedalow troche na rynku.
Od momentu jak wprowadzili Thrust 8, Ti-magnezowe zaczely znikac.
W sumie to byly bardzo dobre pedaly, lekkie, nie lapaly luzow, tanie i rowniez z biegiem czasu i przejechanych km, wygladaly bardzo dobrze, czego nie moge powiedziec o np. Lookach.
Napisano 12 grudzień 2014 - 21:22
Xpedo Thrust NXL
http://www.centrumro...edo,398984.html
Warto w nie wejść? Za te cenę są jednymi z najlżejszych pedałów.
Napisano 12 grudzień 2014 - 22:33

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 14 czerwiec 2015 - 19:56
No i chyba mikroos zwracam honor
. Dziś zauważyłem, że w lewym pedale zgubiłem w niewyjaśnionych okolicznościach zaślepkę zasłaniającą wnętrzności pedała. O ile sobie z tym poradziłem kawałkiem okrągłej gumy, o tyle nie potrafię prawidłowo skontrować konusika i nakrętki po serwisie. Problem polega na tym, że nie ma jak od środka podejść drugim kluczem by to zrobić, pasuje tylko klucz nasadowy, a dwóch nie włożę do jednej dziury. Bawił się już ktoś w serwis Thrustów NXL z kulkami lub innych Xpedów na kulki? Hilfe bo nie wiem czy w trakcie jazdy nie będzie się to luzować.
Edit.
Chyba znalazłem przyczynę po przeglądnięciu YT. Okazuje się, że pomiędzy dwoma nakrętkami (konusem i kontrą) powinna znajdować się podkładka, ale nie taka zwykła lecz z wycięciem. Wycięta też powinna być ośka na gwincie, co spowoduje, że dokręcenie kontry nie będzie powodować kręcenia się konusa, a tym samym klinowania łożysk.
widać to na 10:08. Niestety w Xpedo nie ma podkładki, a co gorsza nie ma też tego wycięcia na gwincie. Każde dokręcanie kontry powoduje przez to dokręcanie jednoczesne konusa i nawet zwykła, okrągła podkładka sprężynowa nic nie pomaga. Kto wie jak sobie z tym poradzić, może wkleić na klej tego konusa i kontrę?
Edit 2.
Grzebałem, grzebałem i wygrzebałem, SPIKE zapodał odpowiedź w niepamiętnych dla forum czasach. Potrzebny jest spec zestaw kluczy rurowych Shimano TL PD63 z końcówką 9 i 11mm:

Niestety ich cena powala na kolana, 160zł za coś takiego?
Poszedłem do sklepu, kupiłem za 11zł zestaw kluczy rurowych, godzinę zabawy ze szlifierką, pilnikiem i otrzymałem własnej roboty zestawik kluczy do konusów pedałów. Skręciłem chyba w miarę mocno, jutro się zobaczy.
PS. Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się nad pedałami Xpedo Thrust NXL ze względu na łatwość serwisu łożysk kulowych na konusach, to niech sobie wybije je z głowy. Pierwsze rozkręcenie i mega problem, oczywiście posiadając klucz problemu żadnego nie będzie. Uwaga tez na odpadające dekielki, które nie są wkręcane tylko wciskane.