Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyprzedzanie innego rowerzysty.

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 07 czerwiec 2013 - 17:52

cześć, czy jak wyprzedzam innego rowerzystę muszę sygnalizować to ręką ?!
dodam, że nie zmieniam kierunku jazdy tylko minimalnie zmieniam tor o jakiś metr, bez żadnych gwałtownych szarpnięć ? ktoś wie co mówi kodeks drogowy na ten temat ?
pozdrawiam

#2 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 czerwiec 2013 - 18:03

Sam byłem ciekaw więc poszukałem trochę i znalazłem taką stronkę

http://www.eti.agh.e...przedzanie.html

Wychodzi na to że trzeba

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 czerwiec 2013 - 18:11

Oczywiście, że trzeba. Wyprzedzanie przez rowerzystę to wciąż wyprzedzanie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 iwiniusz

iwiniusz
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądSierpc

Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:54

rodman, formalnie nie masz obowiązku jeżeli wyprzedzasz go jadąc po tym samym pasie ruchu. kierunkowskazu (czyli w tym przypadku reki) używamy tylko przy zmianie kierunku jazdy lub pasa ruchu, a tu ten przypadek nie zachodzi. natomiast warto się upewnić czy w ogóle można go wykonać. Jeżeli jednak przy wyprzedzaniu zmieniałbyś pas ruchu to sygnalizować musisz, zarówno wjazd na lewy jak i powrót na prawy.

#5 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 21 czerwiec 2013 - 16:41

Z przepisów wprost nie wynika taki obowiązek, ale jeśli nie sygnalizujesz wyprzedzania to pozwalasz innym kierowcom na wyprzedzanie Ciebie, tworząc tym samym niebezpieczną sytuację. Sygnalizowanie jest w Twoim najlepszym interesie.

Art. 24. Prawa o ruchu drogowym
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

#6 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 lipiec 2013 - 20:37

Ja nigdy nie wyciągam ręki bo to trochę śmieszne dla mnie, ale zanim wyprzedzę oglądam się czy nic z tyłu nie jedzie, a propo kierunków to jestem teraz we włoszech i jak ktoś tu włączy kierunek to jest święto, jeżdzą tu jak się komu żywnie podoba, objeżdzanie ronda prawym pasem to nic dziwnego, zmiana pasów też bez żadnej sygnalizacji, ale za to rowerzysta na prowincji jest w ogromnym poszanowaniu, tu kierowca zaczeka aż będzie miał dogodny moment na wyminięcie roweru, czyli jak nic nie będzie jechało z przeciwka, nie to co u nas te barany za kółkiem.

Dodaj odpowiedź