Skocz do zawartości

Zdjęcie

�ańcuch Connex Wippermann

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 04 marzec 2009 - 18:07

Chciałbym się podzielić pewnym spostrzeżeniem w związku z ww łańcuchem. W zeszłym roku kupiłem taką dziewiątkę (connex 904). Przejechałem na niej coś ponad 5 tyś. Wczoraj z uwagi na ilość kilometrów postanowiłem kupić nowy. Co też uczyniłem. Jakie było moje zdziwienie gdy porównałem oba łańcuchy i tak praktycznie stary nic się nie naciągnął :roll: :roll: Może mi ktoś wytłumaczy dlaczego (taki dobry, delikatna jazda, regularne czyszczenie i smarowanie czy może coś innego). Za nowy jestem prawie pewny iż jest naprawdę nowy bo kupiłem go w sklepie (nie na allegro) był oryginalnie zapakowany. Prawy to ten nowy.
Dołączona grafikaDołączona grafika

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 marzec 2009 - 20:46

To nie czary to Connex po prostu nie Shitmano :-)
A na całej długosci ?? ile wyszło ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 04 marzec 2009 - 20:49

To nie czary to Connex po prostu nie Shitmano :-)
A na całej długosci ?? ile wyszło ??

zobacz zdjęcia

#4 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 05 marzec 2009 - 17:05

Witam
Mój kolega jeździ juz drugi sezon na Connexie, jest bardzo zadowolony. Po prostu dobry łańcuch.
Pozdrawiam Brać Szosową.

#5 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 05 marzec 2009 - 18:35

karolcioo, Gołym okiem tego nie zobaczysz należy porównać długości kilkanastu ogniw.
Było o tym na forum o ile się nie mylę należy wymienić łańcuch jeżeli na długość 11 ogniw przekracza 133mm nowy łańcuch ma 132,7mm. Radze sprawdzić suwmiarką dł. obu łańcuchów i porównać. Różnica 0,3mm na takiej długości nie jest do zauważenia raczej na oko ( :shock: )

#6 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 05 marzec 2009 - 19:02

Ja polecam lancuchy campy. W porownaniu do shitmano, srama, lub miche to niebo a ziemia. Campa jest rewelacyjna nie tylko jesli chodzi o trwalosc, rowniez precyzja zmiany biegow na campie jest o wiele lepsza. Cena wcale nie jest powalajaca, centaura czy chorusa mozna miec za okolo 110zl.

[ Dodano: 2009-03-05, 19:56 ]
Najgorzej wypadl u mnie lancuch miche. To jest maslo, po okolo 1600km mial 134,5mm, zalatwil mi jedna koronke w kasecie campy. Mam nadzieje ze nowy lancuch campy w koncu sie do kasety dopasuje i nie bedzie przeskakiwac. Nigdy wiecej lancuchow miche.

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 marzec 2009 - 20:26

Ja sie pytałem o porównanie różnicy w długosci całego łańcucha nowego i starego a nie kawałka - wycinka. Na 10-20 ogniwach casem niewiele widać.

#8 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 05 marzec 2009 - 22:31

Ja sie pytałem o porównanie różnicy w długosci całego łańcucha nowego i starego a nie kawałka - wycinka. Na 10-20 ogniwach casem niewiele widać.

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. A więc powiesiłem obydwa łańcuchy na drucie ( co widać na zdjęciach) na drugiej fotce jest pokazana w powiększeniu końcówka zwisającego łańcucha i nie widać na całej długości żadnej różnicy :roll: :roll:

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marzec 2009 - 08:18

A fakt, tylko zdjęcie jest krzywe i róznicy nie widać , choć jakby minimalną.
Zdjęcia rób na płasko , lub prostopadle.
Poza ty, sprawdż czy nie rozbił siena szerokość.

#10 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2009 - 18:57

Podłączę się do tematu. Jak wygląda stosunek jakość/cena tego łańcucha: http://www.allegro.p..._6_rzedowy.html ?

#11 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2009 - 19:40

Co dołańuchów Wippermann

Wg mnie to najgorsze łańuchy z jakimi miałem do czynienia. Niestety.A przesmigalem: shimano od najtańszych po dura ace, sramy od pc 49 do pc 99, campe c10, sachs i kilka innych czy to w rowerze mtb czy w szosówce.

Co do Connexa, uzywalem go w szosówce, 10 biegowy, nawiercane ogniwa i płytki, Łańuch w katalogu kosztuje poand 200 zł. Jedyne co jest wyżej w ofercie to łańcuch tytanowy za 1000 zł. Napęd, to koronki STRONGLIGHT i kaseta Record 14-25. I co z tego wynika?

A no to, że wmiarę wczesnie udąło mi sie go ściagnąć i uniknełem zuzycia kasety tak aby mi nie chciala przyjąc nowego lańucha. Całe szczęscie. Łańcuch był uzywany niecałe 2000 km i wygląda gorzej jak moja Campa C10 po 1,5 sezeonu !!! COnnex jest niesamowicie wyciagnięty i bardzo zuzyty.

W zeszłym roku na wypadzie w Beskidy na majówce kolega załozył ten sam nowy łańcuch do fulla do mtb. Po 7 dniowym wypadzie i powrocie do Poznania, łańuch można było tylko wymieniac. Aha całe szczęscie, że za te łańuchy zapłacilismy ok 40 żł za sztuke.

Stanowczo nie poelcam, wyższych modelii w ogóle wippermana. Pozdrawiam

#12 speedek

speedek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 kwiecień 2009 - 20:13

Także miałem z tymi łańcuchami do czynienia.

Ogólnie nie byłem zadowolony. Miałem model 9-tkowy w górniku. Zdecydowanie wolniej zmieniał biegi niż Shiamno i Sram. Jakiś taki miękki bocznie był. Wręcz zachowywał się jak sznurek a nie łańcuch.

Co do łańcuchów campy

Campa jest rewelacyjna nie tylko jesli chodzi o trwalosc, rowniez precyzja zmiany biegow na campie jest o wiele lepsza.

Owszem są mega wytrzymałe, ale z kasetą Shimano 9s chodzą nieco głośniej niż łańcuchy Japończyków czy też łańcuchy Srama. Szybkość zmiany biegów jest porównywalna.
Zarówno w górniku jak i ścigancie mam C9 campy i także bym nie zmienił na nic innego.

Wippermanowi mówię stanowcze NIE :!: :!: :!: :evil:

Raz miałem i więcej mieć nie chcę.

#13 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2009 - 20:42

Patrząc na cały temat widzę dwie zupełnie różne rodzaje opinii...

#14 groman

groman
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwiecień 2009 - 20:43

Ludzie co wy wypisujecie o tych łańcuchach ???
Łańcuch się nie rozciąga !!! Tylko wycierają cię tuleje na trzpieniach i trzpienie.
Odległość między 1 a 10 tuleją nie może być większa niż 107,4 mm. Jak tuleje i trzpienie się wycierają to tak zmierzona odległość rośnie, bo 1 tuleja przesuwa się trochę np. w lewo a 10 w prawo. Tuleje mają większy luz na trzpieniach. DŁUGOŚĆ ŁAŃCUCH SIĘ NIE ZMIENIA !!!

#15 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 14 kwiecień 2009 - 21:03

Ludzie co wy wypisujecie o tych łańcuchach ???
Łańcuch się nie rozciąga !!! Tylko wycierają cię tuleje na trzpieniach i trzpienie.
Odległość między 1 a 10 tuleją nie może być większa niż 107,4 mm. Jak tuleje i trzpienie się wycierają to tak zmierzona odległość rośnie, bo 1 tuleja przesuwa się trochę np. w lewo a 10 w prawo. Tuleje mają większy luz na trzpieniach. DŁUGOŚĆ ŁAŃCUCH SIĘ NIE ZMIENIA !!!

W takim razie jakbys wytlumaczyl taka sytuacje: moj zuzyty lancuch Dura Ace po >4k km byl dluzszy o prawie pol ogniwa od nowego lancucha przy tej samej ilosci ogniw (~110)? ;-) To, ze tuleje sie wycieraja to inna sprawa; zawsze sie wycieraja.

#16 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 14 kwiecień 2009 - 21:04

Łańcuch się wydłuża bo rosną luzy sworzni w otworach blaszek wewnętrznych. Zużycie tulejek (i przetłoczeń) w blaszkach dodatkowo zwiększa wynik pomiaru np.suwmiarką. Wpływ tego drugiego zjawiska na wynik pomiaru maleje gdy mierzymy większą liczbę ogniw.

#17 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 14 kwiecień 2009 - 22:09

Wszyscy macie racje. ale nie zmienia to faktu, że jedne łańcuchy w sensie tuleje, ogniwa, balszki i wszystko inne, poprostu elementy skladowe łańcucha zuzywają się szybciej a inne wolniej. Te które zuzywajasię wolniej sa wykonane z mocniejszych i lepszych materialow i byc nmoze z lepszą jakością wykonania i do właśnie tych lańuchów NAPEWNo nie należą łańcuchy Wipeprmana.

własnie mi sie przypomnaiło, ze keidyś mailem łańcuh KMC 10 spped w kolorze...gold. Tez nawierany i z wybeiranym materialem i rowneiz szybko się zuzywał.

wnioske,że wszelakie wippermany, KMC czy ( lol) accenty i tokeny są nic nie warte

#18 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 14 kwiecień 2009 - 22:30

Nie można też tak generalizować, że jedna firma jest dobra, druga zła. Np. PC-38 i PC-48 Srama. Ten drugi jest wielokrotnie trwalszy od pierwszego (a przepaści cenowej nie ma). Dlaczego? Drugi ma chromowane sworznie...

#19 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 kwiecień 2009 - 23:19

W tamtym sezonie uzywałem 2 łańcuchy wipermana - pierwszy 3500km i dwie zębatki papa (w nowej kasecie).
Tak wiec nastepny 3000km i kosz.
I tak niby dobrze , bo shimano po 1000km trzeba dooooobrze pilnować, aby kasete nie zajechac ...
Teraz załozyłem campe chyba veloce, 800km i na razie nie widze aby cos działo sie niepokojącego ...

#20 jarek

jarek
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądKOLBERG

Napisano 15 kwiecień 2009 - 06:13

EMER --teraz dopiero pojeżdzisz ............................TYLKO CAMPA..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CAŁA RESZTA TO ŚMIECI NA KRÓTKĄ CHWILĘ..!!!!!!!!!!!!!!!!
JAREK. :lol: :mrgreen: :lol:

Dodaj odpowiedź