Skocz do zawartości

Zdjęcie

Falująca kaseta - bębenek ?

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 06:04

Witajcie.

Kupiłem ostatnio używane koła szosowe Shimano RS80. Wszystko ładnie pięknie jednak niestety kaseta delikatnie faluje przy kręcącym się kole. Nie czuć tego podczas jazdy, ale jednak mnie to denerwuje ;). Sprawdziłem os piasty - jest prosta, wymieniłem konusy. Stawiam więc na luz na bębenku. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś wie gdzie można kupić bębenek pasujący do tej piasty. Bębenek przykręca się imbusem 10mm. Ewentualnie jakieś inne rady ?

pozdrawiam

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2013 - 06:07

Widziałem to w kilku różnych modelach kół Shimano.

Owszem, jest wkurzające kiedy się na to patrzy, ale nie ma żadnego wpływu na pracę, o ile nie ma wyczuwalnego luzu. Serwisanci też kazali dać sobie siana i jeździć :-P

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 06:16

Fakt, żadnego luzu, nawet szarpiąc mocno bębenkiem nie odczuwam. Dziwne że w sumie w dość wysokim modelu kół byłaby taka niedoróbka.

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 czerwiec 2013 - 06:34

Takie czasy, że projektowaniem nowych modeli zajmują się księgowi ;-)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 czerwiec 2013 - 10:30

wszystkie shimano piasty tak mają, to jest nieosiowość korpusu piasty i bębenka .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 10:57

Dzięki, za odpowiedzi.

Zamówiłem sobie tak czy siak klucz do bębenka żeby zrobić jego serwis. Pytanko, ktoś wie jaki rozmiar i ile kulek wchodzi do tego bębenka ?

#7 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 czerwiec 2013 - 14:04

z pamięci.. 3.25mm (2/16") 2x25szt, aczkolwiek może być inaczej niż w tym co ja mam..

Uważaj na podkładki (ultracienkie blaszki), lepiej ich nie wyginać (poźniej potrafi zrobić niezły kipisz po prostu wkręcając się w kulki). A robota z kulkami jest strasznie upierdliwa, koniecznie rób to na ręczniku!

Tylko najczęściej problem wynika na podkładkach na złączu piasta-bębenek, "śruba" na skutek dużych obciążeń się wygina (i całość się kołysze). Na chwilę wystarczy kupić nową śrubę (tą wkręcaną imbusem).

Całkowita eliminacja problemu jedynie przez zmianę typu piasty: niektóre Novateki mają bębenek zamocowany do osi (na własnych łożyskach) i tylko styka się pieskami.

#8 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 12 czerwiec 2013 - 17:06

Być może to wina tylko źle przykręconej kasety, ostatnia zębatka mogła nie wejść prawidłowo na bębenek, przez co wszystkie zębatki ustawiłyby się krzywo..

#9 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwiec 2013 - 20:05

Potwierdzam, chyba Shimano "tak ma". Kółka WH-R500 + kaseta 105, a także WH-6700 + kaseta Ultegra - identyczna sytuacja.
Kiedyś słyszałem, że to wynik korzystania z trenażera na tylne koło, ale niestety nie mogę tego potwierdzić, ani temu zaprzeczyć. Tzn. korzystam z trenażera, ale nie przyjrzałem się kółkom, jak były nowe ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#10 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 21:13

No to chyba trzeba sobie dać siana i jeździć ;) Dzisiaj mały test kół. 75 km po górkach i dają radę elegancko, czuć różnicę między poprzednim kompletem ważącym 2100 g :D

Dodaj odpowiedź