Ustawienie kierownicy i klamkomanetek.
Posted 13 June 2013 - 12:14
Po wymianie mostka moja pozycja na rowerze znacząco się poprawiła.
Mam jednak pytanie i prośbę o rady dotyczące ustawienia kierownicy i klamkomanetek na tej kierownicy.
Kierownica została zdjęta więc muszę ją "ustawić" na nowo i pod to ustawienie dobrać miejsce w którym powinny być zamontowane klamkomanetki.
Zależy mi na tym aby klamkomanetki były jak najbliżej - pozycja mało sportowa ale za to dla mnie bardzo wygodna.
Będę wdzięczny za wszelkie rady, zdjęcia tutoriale.
Sam staram się czegoś szukać ale efekty kiepskie.
Od czego zacząć? CO jest bazą przy ustawianiu kierownicy.
Od tego zależy moja pozycja a więc i wygoda dlatego zadaję pytanie żeby nie montować byle jak...
Z tego co zdarzyłem zauważyć kalmkomanetki są mniej więcej ustawiane tak aby ich górna powierzchnia była prawie równoległa do gleby.
Co do metody z listewkami albo coś zepsułem albo jestem wyjątkowy bo po takim ustawieniu klamkomanetki miałem bardzo atakujące tzn bardzo pionowo ustawione.
Wiem, że piszę bardzo pokrętnie, przepraszam.
Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------
Pooglądałem kolejne filmy i zdjęcia i widzę że to wcale nie jest reguła chodzi mi o to że górna powierzchnia klamkomanetek w cale nie musi być równoległa do ziemi...
ehhhh
czyli startuje się z kątowym ustawieniem kierownicy tak aby dół był równoległy do ziemi?
Posted 13 June 2013 - 12:37
Najprościej i najlepiej jest zacząć od ustawienia kierownicy w taki sposób, żebyś jadąc "w dołach" opierał się w najwygodniejszy dla Ciebie sposób. Jak już skręcisz kierownicę z mostkiem, wtedy ustawiasz klamkomanetki - w takiej pozycji, żeby tym razem z kolei w górnej pozycji było Tobie jak najwygodniej. Potem nawijasz owijkę i życie staje się piękne ;-)

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 13 June 2013 - 14:07
profaner, wejdź na images.google.pl i wpisz sobie nazwę swojej kierownicy. Zobacz jak jest ustawiona na innych rowerach. Załóż ją podobnie i zanim nawiniesz owijkę, przykręć klamkomanetki. Możesz też nawinąć kawałek starej owijki przy klamkomanetkach przy oparciu dłoni o kierę. Przejedź kilka km i zobacz czy Ci odpowiada takie ustawienie. Jeśli nie, to klucz w dłoń i kombinuj ze zmianą ustawienia klamkomanetek, ewentualnie kiewonicy. Metodą prób i błędów znajdziesz odpowiednie ustawienie kokpitu i klamek
Posted 13 June 2013 - 14:50

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 08 March 2015 - 19:09
Zastanawiam się czy mam dobre ustawienie kierownicy. Czy nie powinna być ustawiona nieco wyżej, żeby rura kierownicy przed manetkami była poziomo? Jakie są Wasze doświadczenia?
To mój nowy rower i dopiero kilka razy na nim jechałem, więc może to kwestia przyzwyczajenia, jednak bolały mnie nieco mięśnie przedramion.
Zdjęcie: http://postimg.org/image/5g04j903z/
Posted 08 March 2015 - 19:57