Skocz do zawartości

Zdjęcie

Alu kółeczka do przerzutki-mity i opinie

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 18 czerwiec 2013 - 09:29

Witam

Kółeczka w przerzutce jak to bywa łapią luzy, scierają sie itd. Postanowiłem ze zmienie stare na aluminiowe dostepne w internecie, ze względu na wygląd i kolor takie ubajerzenie roweru i jednoczesnie fajny kolorowy akcent. Pytanie brzmi czy rzeczywiscie tak hałasują? słyszałem wiele mitów ze hałas jaki robia jest niesamowity, miałem tez okazje przejchac sie na rowerze w którym alu kółko było w napinaczu i rzeczywiscie było głośno. Czy w przerzutce też tak hałasują? Druga sprawa to jak z wytrzymałością? czy nie zużywają sie zbyt szybko i czy poprawiają lub pogarszają prace napędu ?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 czerwiec 2013 - 10:07

Hałas jest faktem - oczywiście wiele zależy od konkretnego modelu, ale generalnie alu jest głośniejsze. Problem jest też tego typu, że w razie wypadku niektórym zdarza się czasami skrzywić takie kółko albo zrobić na nim zadziory, które jeszcze bardziej pogarszają pracę (choć to dotyczy częściej przerzutek MTB).

Co do zużycia - nie wiem jak u Was, u mnie kółka prawie się nie zużywają (choć fakt faktem, jeżdżę na wysokiej kadencji i niższym obciążeniu). Z tego powodu moim zdaniem różnica jest pomijalna.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 18 czerwiec 2013 - 11:23

Co prawda temat byl juz poruszany nie raz ale co tam....
Odradzam alu kolka.
Halasuja, sa ladne przez chwile, a zlazaca anoda juz nie cieszy tak bardzo.

Zdecydowanie lepsza alternatywa, jesli chcesz cos kolorowego i nie tylko, sa kolka z delrinu. Sa ciche, bardzo wytrzymale i caly czas, bez wzgledu na przebieg, zachowuja swoj kolor. Sa rowniez sporo lzejsze od oryginalnie montowanych w przerzutkach.
Rozne wielkosci, ksztalty i kombinacje kolorystyczne:

http://www.afcbike.com/tr/?p=282
http://www.afcbike.com/tr/

#4 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 18 czerwiec 2013 - 20:46

Wielkie dzięki 1415chris, a czy mozna takie cuda dostać w sklepach w polsce, lub internecie ale na stronach polskojęzycznych ??

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 18 czerwiec 2013 - 21:12

Obawiam sie, ze nie. Byl swego czasu dostepny na ebay ale stwierdzil, ze nie bedzie dawal zarabiac innym na swoich produktach ;-)
AFC to firma z Turcji. Gosc nazywa sie Selcuk. Zajmuje sie nie tylko wyrobami z derlinu dla swiata rowerowego. Super kontakt, bardzo dobry angielski.
Kupowalem od niego kilka razy. Nawet wysylame mu aluminiowe podzespoly jako wzory dla delrinowych zamiennikow.
Mozesz napisac maila: [email protected]

#6 pimpf

pimpf
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądwAw

Napisano 20 czerwiec 2013 - 07:30

mam 2 kółka od AFC. przejechały >5000km i nie ma śladu użytkowania (moje są czarne). Tak jak pisze Chris są ciche. polecam

każdy dźwiga swoje brzemię
HongFu HF-FM039 - 6871,2g
Radon ZR Race - 8222,8g

Dodaj odpowiedź