Pedaly spd 105 czy ultegra??
Napisano 19 czerwiec 2013 - 06:14
Pierwszy z brzegu model: http://www.xpedo.com...d/95/thrust-nxs , znacznie lżejszy od Ultegry, mega solidny i przy tym wszystkim tańszy (330 zł za Xpedo vs od 400 wzwyż za Ultegrę Carbon). W razie czego namiar na priv.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_tobo_*
Napisano 19 czerwiec 2013 - 08:03
Napisano 19 czerwiec 2013 - 08:14
Co do Looka - nie spotkałem się z uszkodzeniem mechanicznym, które faktycznie by je zniszczyło (choć oczywiście nie przeczę, że może się tak zdarzyć, jak z każdym produktem). Swoje Looki wykończyłem dopiero po tym, jak wytarłem je w centralnej części korpusu - od tego czasu odradzam pedały z plastikowymi korpusami, jeżeli nie mają osłony przed wytarciem.
Od dłuższego czasu jeżdżę natomiast na Xpedo i nie wyobrażam sobie nic lepszego :->

Napisano 19 czerwiec 2013 - 11:01
mam w górskim - obecnie 505 czyli najniższy model. Jeździłem też na 520 i 540. Szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś znacznej różnicy w działaniu więc nie sądzę aby takowa była pomiędzy 105 i Ultegrą. Obstawiam że różnica jest przede wszystkim w wadze i cenie. Zależy czy czujesz potrzebę zbijania wagi roweru, ale wtedy to niekoniecznie shimano.
Napisano 19 czerwiec 2013 - 19:40
Napisano 19 czerwiec 2013 - 22:17
Napisano 20 czerwiec 2013 - 06:01
Mam wrażenie, że z tym łożyskowaniem to trochę jak z mitem o większej twardości wyższych modeli kaset, a różnic w rodzaju zastosowanego materiału Shimano nigdy nawet nie potwierdziło ;-)

Gosc_tobo_*
Napisano 20 czerwiec 2013 - 08:15
To legendarne "lepsze łożyskowanie" to wspaniały mit :-D (Nic osobistego, @PsYhOl) Mnóstwo osób go powtarza, ba! nawet niejeden sprzedawca o tym mówi, a dokumenty techniczne Shimano mówią same za siebie: http://www.shimano.c...69830820589.pdf
Mam wrażenie, że z tym łożyskowaniem to trochę jak z mitem o większej twardości wyższych modeli kaset, a różnic w rodzaju zastosowanego materiału Shimano nigdy nawet nie potwierdziło ;-)
Co do lepszej jakości materiału kaset czy pedałów: wiele lat temu w katalogach dealerskich Shimano przy szczegółowej specyfikacji można było znaleźć opis materiału użytego do produkcji praktycznie każdego elementu składowego poszczególnych części, obecnie tego nie ma - być może z chęci ukrycia oszczędności
Co do testu kase: w niemieckim "Bike" chyba 15 lat temu był test kaset mtb a w teście jak to zwykle u Niemców pomiary laboratoryjne. Szczegółów nie pamiętam ale z pomiarów wyszło im że wyższe modele miały lepszej jakości materiał i obróbkę powierzchni.
Napisano 20 czerwiec 2013 - 08:33