Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem? Tylna część napędu.

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 21 czerwiec 2013 - 19:33

Witam,
mam dziwne odczucie, że mam problem z tylną częścią napędu. Ale zacznę od początku.
Gdy mam ustawioną z przodu małą tarcze a z tyłu od 1 do 6, napęd działa bardzo cicho, bez żadnych problemów. Ale gdy już wrzucę z przodu na duży blat, a z tyłu od 5 do 8, napęd wydaje dźwięk jakby o coś ocierał, a najgorzej jest już na najcięższych przełożeniach. Mam uczucie jakby wszystko było krzywo i napęd miałby się zaraz "rozsypać".

Z czynności, które wykonałem do dzisiaj to:
- wyczyszczony łańcuch, kaseta, z resztą cały napęd. Wysuszony i nasmarowany zgodnie z zaleceniami
- ustawione przerzutki, tył i przód.
- sprawdziłem również, czy nie jest przypadkiem krzywy hak, ale nie widzę żadnego odchylenia.

Dodam tylko, że jak podczas jazdy spojrzę "od góry" to mam wrażenie, że wózek jest minimalnie krzywo, ale już równolegle do napędu z tyłu, czegoś takiego nie widzę.

Macie jakieś pomysły? Mam nadzieję, że pomożecie, bo do serwisu nie chciałbym na razie oddawać, bo może to błahostka. Tylko nie wiem gdzie ją zlokalizować.

Dziękuje i pozdrawiam.

#2 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2013 - 22:28

Pstryknij jakieś fotki, co by zobaczyć, jak się sprawy mają.

#3 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 21 czerwiec 2013 - 22:47

witam,
oto zdjęcia:
https://www.dropbox....ind5/o_rQ-Vnvzh
Zdjęcia zrobione w tym momencie. Jak coś, to mogę wrzucić jutro wieczorem jakieś inne. A w razie czego, nagrać video.

Pozdrawiam

#4 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 22 czerwiec 2013 - 22:53

Witam,
Dodam tylko, że jak podczas jazdy spojrzę "od góry" to mam wrażenie, że wózek jest minimalnie krzywo, ale już równolegle do napędu z tyłu, czegoś takiego nie widzę.

To może powodować ocieranie się łańcucha o wewnętrzną powierzchnię blaszek wózka przerzutki. W ogóle na zdjęciach masz tam dziwnie wąsko... Poza krzywym ustawieniem przerzutki, problem ten może powodować także wytarte dolne kółeczko - łańcuch wtedy zbliża się do blaszki.

#5 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 22 czerwiec 2013 - 23:06

witam,
czyli co w tym momencie mógłbym zrobić? Wyregulować na nowo przerzutkę tylną? Chciałbym to wyeliminować maksymalnie jak się da. W desperacji jestem skłony wymienić tylną przerzutkę. Tylko czy jest sens?

Może ktoś z okolicy Rybnika (śląskie) dałby radę przyjrzeć się temu?

#6 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 22 czerwiec 2013 - 23:27

Przede wszystkim sprawdź, czy rzeczywiście łańcuch trze po blaszce...

#7 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 23 czerwiec 2013 - 06:52

W żadnym miejscu nie widzę, by łańcuch ocierał o którąkolwiek część wózka.

#8 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 23 czerwiec 2013 - 09:03

Zauwazylem, ze zebatki (kolka) wozka sa luzne, moge nimi ruszac na boki, szczegolnie tym na samym dole.

#9 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2013 - 11:36

Dolne kółko zdaje się nie powinno mieć luzu. Czy problem występuje także bez obciążenia, tzn. kiedy podniesiesz koło i zakręcisz korbami? Jeśli tak, to skombinuj jakiś stojak, względnie połóż rower "na plecach", kręć i nasłuchuj. W takim wypadku powinieneś być w stanie zlokalizować miejsce ocierania.

#10 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 24 czerwiec 2013 - 12:39

Dodałem nowe zdjęcia do folderu.
Rozkręciłem kółka przerzutki wyczyściłem lekko nasmarowałem. Luzu już nie ma, ale dalej niestety napęd hałasuje.

#11 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2013 - 13:28

Hmm.. wygląda na to, że coś jest przekoszone z tyłu, ale zdjęcie może mylić. Mam wrażenie, że na zdjęciu 20 widać, że łańcuch po minięciu kasety zbliża się do większej zębatki, tzn. nie idzie prosto. Czy jesteś w stanie ustawić baryłkę na przerzutce tak, żeby hałas zniknął dla twardych biegów?

EDIT: A jak się ma sprawa, kiedy wrzucisz 5-9 z tyłu przy małej zębatce z przodu? Oczywiście nie powinno się tak jeździć, ale nic się nie stanie od próby "na sucho".

#12 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 24 czerwiec 2013 - 14:21

Baryłką pokręcę jak wrócę do domu. A odnośnie mniejszej z przodu i 5-8 z tyłu, to napęd szczególnie na 2-5, 2-6 działa cicho prawie bezszelestnie, problem występuje tylko na dużej z przodu.

#13 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 25 czerwiec 2013 - 13:27

Witam,
no to już wiem w czym problem. przynajmniej tak mi się wydaje. Cały problem leży w przed ostatniej koronce kasety. W pewnym momencie, parę zębów jest tak jakby lekko wygięte i dotykają łańcucha przez to wydobywa się dość kiepski dźwięk. Takie mam wrażenie.
Raz jeszcze ustawiłem tylną przerzutkę by w/w efekt dotykania łańcucha wyeliminować maksymalnie jak się da i jest trochę lepiej. Co nie zmienia faktu, że muszę wymienić.
Ale jest to dobry bodziec żeby wymienić tylną przerzutkę 2300 na grupę wyższą. Myślę o sorze i kasetę Sun Race 12-25 na coś z 11 ząbkami.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

#14 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:03

a może w ustawieniu przy którym tak hałasuje, wózek tylnej przerzutki nie musi napinać tak bardzo łańcucha a co za tym idzie jest jakby bardziej złożony i jednocześnie przybliża się do kasety? Wówczas "górne kółko" przerzutki prawie dotyka zębatek kasety, łańcuch ma ciasno itd i wszystko wydaje taki terkoczący dźwięk jakby miało się rozsypać. Jest śruba regulująca odchylenie przerzutki, pokombinuj.

#15 mlodszy

mlodszy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądRybnik

Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:39

Tak jak mówiłem, kombinowałem dzisiaj cały dzień. Różne łożenie wózka, różne kąty przerzutki. I na kasacie jak przeskoczę dwa biegi wyżej tj. 8 i 7 i łańcuch wyląduje na 6 to słychać jest normalną prace napędu bez zbędnych dźwięków. Stąd też decyzja o wymianie kasety a przy okazji przerzutki. Niestety nie mam możliwości przetestowania teorii na innym kole.

Dodaj odpowiedź