Jak odroznic rame stalowa od aluminiowej?
Started By
somebody101
, 23 Jun 2013 14:07
8 replies to this topic
Posted 23 June 2013 - 14:22
najłatwiej to podnieśc rower i wyczuć czy waży swoje 18kg czy nie, a jeszcze łatwiej sprawdzisz wtedy magnesem (Alu nie przyciąga)
To na zdjęciu raczej będzie alu...
To na zdjęciu raczej będzie alu...
Posted 23 June 2013 - 14:29
http://www.rowerymer...wer-merida.html - aluminium ;-) Po zdjęciu nie znając modelu ciężko odróżnić
czasem po grubości rurek, ale raczej nie ma zasady bo są też stalówki o grubym przekroju. Na żywo najlepiej po wadze, naklejce, albo po prostu magnesem
Posted 24 June 2013 - 09:08
Nowe markowe rowery to raczej alu, jak stalowy to chwalą się milionem naklejek. Tak bym oczekiwał po tej Meridce.
Próba "na magnes" może być dość słaba, sporo ram stalowych było ze stali niemagnetycznej i magnes się nie klei.
Jak rama na mufach, to stal. Jak spawana.. to aluminiowe spawy są po grubsze, a oczka głębsze. Aczkolwiek (rzadko..) spawy mogą być szlifowane i może to dać negatywny wynik.
A najłatwiej stwierdzić materiał po tylnych hakach, w miejscu gdzie zacisk wyciera hak albo otwartych śrubunkach. Alu ma inny kolor niż stal (jest jaśniejsze, wręcz błekitne, a nie szare), no i na stali często można stwierdzić obecność rudej koleżanki. Ponownie, test może być obarczony błedem: jak nierdzewka albo ocynk (no.. taką ramę widziałem tylko raz)..
Próba "na magnes" może być dość słaba, sporo ram stalowych było ze stali niemagnetycznej i magnes się nie klei.
Jak rama na mufach, to stal. Jak spawana.. to aluminiowe spawy są po grubsze, a oczka głębsze. Aczkolwiek (rzadko..) spawy mogą być szlifowane i może to dać negatywny wynik.
A najłatwiej stwierdzić materiał po tylnych hakach, w miejscu gdzie zacisk wyciera hak albo otwartych śrubunkach. Alu ma inny kolor niż stal (jest jaśniejsze, wręcz błekitne, a nie szare), no i na stali często można stwierdzić obecność rudej koleżanki. Ponownie, test może być obarczony błedem: jak nierdzewka albo ocynk (no.. taką ramę widziałem tylko raz)..
Gosc_Stas_*
Posted 24 June 2013 - 11:14
Na ucho ... bez próby jeżdżenia na sprzęcie. Wystarczy postukać w ramę jakimś metalowym kluczem. Jestem w stanie rozróżnić dźwięk - inny dla stali (bardziej metaliczny) inny dla aluminium (bardziej plastikowy). Nie potrafię inaczej opisać tych dźwięków :-)
Stas
Stas
Gosc_marvelo_*
Posted 24 June 2013 - 17:34
Poważnie, nie widziałem takich? Sprawdziłem magnesem wszystkie stalowe rowery, jakie aktualnie mam w domu (Bianchi Cr-Mo Superset, Brennabor Tange Butted, dwa rowery ze stali Hi-Ten, i Romet Pasat z rurek hydraulicznych ( :-) ) i do wszystkich magnes się wyraźnie klei. Nawet szprychy ze stali nierdzewnej też lekko kleją się do mocnego magnesu.
A z tym sprawdzaniem roweru na wagę to już całkiem chybiony pomysł. Stary markowy góral ze stali Cr-Mo, na sztywnym widelcu i średniej klasy osprzęcie, zwykle i tak będzie lżejszy niż aluminiowy góral z "amorem"i tarczówkami za 1500 czy nawet 2500 zł.